Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jedenásť krajín EÚ žiada otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom

Skupina jedenástich krajín z 27 členských štátov EÚ požiadala v stredu belgické predsedníctvo v Rade EÚ, aby už tento mesiac prijalo negociačné rámce pre vstup Ukrajiny a Moldavska do EÚ. Na správu viacerých európskych tlačových agentúr upozornil bruselský spravodajca TASR. Spoločný list o prístupovom procese EÚ podpísali Česká republika, Estónsko, Fínsko, Lotyšsko, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, […]
Menej ako 1 min. min.

Skupina jedenástich krajín z 27 členských štátov EÚ požiadala v stredu belgické predsedníctvo v Rade EÚ, aby už tento mesiac prijalo negociačné rámce pre vstup Ukrajiny a Moldavska do EÚ. Na správu viacerých európskych tlačových agentúr upozornil bruselský spravodajca TASR.

Spoločný list o prístupovom procese EÚ podpísali Česká republika, Estónsko, Fínsko, Lotyšsko, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Švédsko. Signatári žiadajú, aby medzivládne konferencie s oboma kandidátskymi krajinami boli zvolané koncom tohto mesiaca.

“Začatie prístupových rokovaní by poskytlo dodatočnú motiváciu Ukrajine aj Moldavsku. Vzhľadom na hroznú situáciu na Ukrajine, ako aj nadchádzajúce prezidentské voľby a referendum o vstupe do EÚ v Moldavsku by to zvýšilo morálku a podporilo implementáciu reforiem v týchto krajinách,” uviedli v spoločnom liste pre belgické predsedníctvo v Rade EÚ ministri zahraničných vecí alebo ich štátni tajomníci.

KOMENTÁR: Bohatý ako Ukrajina. Vojna je dobrá vec, teda z pohľadu štatistiky

Signatári žiadajú spoločné prijatie rokovacích rámcov pre Ukrajinu a Moldavsko na úrovni Rady EÚ pre všeobecné záležitosti s cieľom zvolať medzivládne konferencie s oboma krajinami ešte do konca júna 2024.

Od 1. júla predsedníctvo v Rade EÚ preberie Maďarsko a niektoré členské krajiny sa obávajú, že sa nebude ponáhľať s otvorením prístupového procesu s Ukrajinou a Moldavskom.

Šéfovia vlád a štátov členských krajín sa na marcovom samite EÚ v Bruseli dohodli na rýchlom prijatí rokovacích rámcov pre Ukrajinu a Moldavsko. Prijatím rokovacích rámcov na úrovni diplomatov a zvolaním medzivládnych konferencií by EÚ “de facto” otvorila prístupové rokovania s oboma krajinami.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie