Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jedia slimáky vašu záhradu? Zasaďte tieto rastliny. O chvíľu utečú široko ďaleko

20.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Beekeepx). Ako sa zbaviť slimákov v záhrade? Táto otázka nedáva v noci spať mnohým majiteľom záhrad. Títo nenásytní škodcovia dokážu vytrhnúť celé sadenice a zanechajú za sebou len jamy. Našťastie existujú spôsoby, ako sa pred nimi chrániť. Ako sa zbaviť slimákov v záhrade?Foto: shutterstock/Beekeepx Je všeobecne známe, že slimáky […]
Menej ako 1 min. min.

20.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Beekeepx).

Ako sa zbaviť slimákov v záhrade? Táto otázka nedáva v noci spať mnohým majiteľom záhrad. Títo nenásytní škodcovia dokážu vytrhnúť celé sadenice a zanechajú za sebou len jamy. Našťastie existujú spôsoby, ako sa pred nimi chrániť.

Ako sa zbaviť slimákov v záhrade?
Foto: shutterstock/Beekeepx

Je všeobecne známe, že slimáky dokážu záhradkárov poriadne potrápiť. Na jar a v lete, keď si chceme v domácich záhradkách zasadiť čerstvú zeleninu, ovocie alebo oku lahodiace kvety, títo neľútostní škodcovia čakajú len na to, aby sa v noci a – najlepšie po daždi – mohli ísť nakŕmiť.

Z pohľadu záhradkárov sú na tom najhoršie tie bez ulity, teda slizniaky. Živí sa trávou a listami, sadenicami zeleniny a ovocia a kvetmi.

Samozrejme, existuje mnoho spôsobov, ako sa zbaviť otravných mäkkýšov z vašej záhrady. Niekoľko z nich sme už popísali. Patrí sem pivná „pasca“, rozhadzovanie citrusových kúskov po záhrade či iné domáce prostriedky, ktorých príprava by nás nemala stáť veľa peňazí ani času. Samozrejme, môžeme použiť aj celý arzenál chemikálií, ktoré určite nájdeme v supermarketoch.

Proti slimačej invázii sa však môžete chrániť oveľa skôr. Ako to spraviť? Krok za krokom to vysvetlil známy britský záhradník Alan Titchmarsh. Tento 74-ročný muž načrtol štyri najprirodzenejšie spôsoby ochrany vašej záhrady pred týmito strašidelnými a nenásytnými útočníkmi.

Stačí zasadiť 4 konkrétne rastliny a slimáky zostanú ďaleko od vašej záhrady! Navyše ide o druhy, ktoré nevyžadujú veľa a nie sú drahé na údržbu.

Z pohľadu záhradkárov sú na tom najhoršie tie bez ulity, teda slizniaky.
Foto: shutterstock/Dieter Hawlan

Ničí vám invázia slimákov záhradu? Tieto 4 rastliny ich účinne odradia

74-ročný muž zdieľal svoju metódu pre „záhradu odolnú voči slimákom“ v podcaste Gardener’s World. Čo by sme teda mali zasadiť pod dom, aby sme sa tešili z rozkvitnutej, zelenej a úrodnej záhrady? Číslo 1 sú paprade. Podľa záhradníka tieto rastliny vydávajú zápach, ktorý odpudzuje slimáky (t. j. slimáky s ulitou) aj slizniaky. Okrem toho sa paprade dobre darí na tienistom mieste. Vydržia niekoľko rokov a podľa odborníka sú jednoduchým odpudzovačom škodcov.

Číslo 2 sú muškáty. Nielenže dodajú našej záhrade krásnu farbu (môžeme si vybrať červenú, oranžovú, ružovú, fialovú a pod.), ale odpudia aj slimáky. Navyše sa o ne ľahko stará a darí sa im na slnku. Budú krásne rásť „celé leto,“ vysvetlil záhradník. Slimáky ich nemajú radi. Nemajú radi chuť stoniek a listov.

Číslo 3 je Alchemilka obyčajná (Alchemilla). V prvom rade má táto rastlina široké listy, ktoré pri rozširovaní zaberajú priestor a svetlo potenciálnej burine. Odpudzuje aj slimáky, aj kvôli chlpatým listom. Ale táto trvalka bude tiež ideálnou pôdopokryvnou pôdou pre ďalšie menšie exempláre rastúce vedľa nej. Odborníci odporúčajú vysadiť 3 až 10 kusov spolu na jedno miesto.

Na poslednom mieste slimákov odpudzujúcich rastlín sú podľa záhradníka nádherne kvitnúce, pestrofarebné fuchsie a panstemony. Obe rastú pomerne vysoko, dokonca dosahujú výšku kolien. Alan Titchmarsh na záver poradil, aby ste pri výbere rastlín do záhrady vyberali tie s chlpatými stonkami alebo listami, pretože slimáky sa im budú vyhýbať.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vyberte ho z chladničky a nalejte do kopčeka. Krtko okamžite utečie

Z kúska alobalu vyrobím malé „vankúšiky“ a poukladám ich na parapet. Tento trik ma zachraňuje po večeroch

The post Jedia slimáky vašu záhradu? Zasaďte tieto rastliny. O chvíľu utečú široko ďaleko appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie