Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jedine nové voľby vyjasnia smer Francúzska, vyhlásil Macron. Vyzval politikov na spoluprácu proti extrémom

Vypísanie predčasných parlamentných volieb bol jediný spôsob ako vyjasniť smerovanie Francúzska po víťazstve nacionalistického Národného združenia (RN) v európskych voľbách, povedal dnes francúzsky prezident Emmanuel Macron, keď prvýkrát od prekvapivého nedeľného oznámenia prehovoril k voličom. Vymedzil sa pri tom voči neprirodzeným spojenectvám, ktoré podľa neho vznikajú na pravici i na ľavici, a nabádal politikov rôznych […]
Menej ako 1 min. min.

Vypísanie predčasných parlamentných volieb bol jediný spôsob ako vyjasniť smerovanie Francúzska po víťazstve nacionalistického Národného združenia (RN) v európskych voľbách, povedal dnes francúzsky prezident Emmanuel Macron, keď prvýkrát od prekvapivého nedeľného oznámenia prehovoril k voličom.

Vymedzil sa pri tom voči neprirodzeným spojenectvám, ktoré podľa neho vznikajú na pravici i na ľavici, a nabádal politikov rôznych strán, aby sa spojili s jeho táborom proti “extrémom”.

Macron sa na tlačovej konferencii snažil vysvetliť, prečo rozpustil dolnú komoru parlamentu a vypísal nové voľby na 30. júna a 7. júla, keď jeho koalícii podľa prieskumov hrozí výrazné oslabenie. Jasným favoritom je naopak strana RN Marine Le Penovej, ktorú francúzske médiá označujú za krajne pravicovú.

Samovražedná misia alebo geniálny ťah? Macron riskuje v boji s Le Penovou všetko

Prezident, ktorého koalícia od roku 2022 nemala v snemovni väčšinu, povedal, že pre vládu bolo ťažké presadzovať program a že výsledok európskych volieb nie je možné ignorovať. Iba nové voľby umožňujú “veci vyjasniť”, vyhlásil Macron, ktorý rozpustenie Národného zhromaždenia označil za “jediné republikánske rozhodnutie”.

Zároveň reagoval na vývoj na francúzskej politickej scéne, ktorú v utorok otriaslo oznámenie lídra Republikánov (LR) Érica Ciottiho, že by sa kandidáti tejto parlamentnej strany mali spojiť s RN. Na ľavici medzitým vzniká nová koalícia zahŕňajúca aj populistickú stranu Nepodrobené Francúzsko (LFI).

Macron ich označil za “spojenectvá proti prírode”, ktoré nebudú schopné presadzovať spoločný program. Namiesto toho by sa mali podľa neho členovia LR a umiernenejších ľavicových strán pridať k prezidentovmu táboru.

“Želám si, aby sa spojili… ženy a muži dobrej vôle, ktorí dokážu spoločne povedať nie extrémom a ktorí budú usilovať o vytvorenie spoločného projektu,” citoval ho denník Le Monde.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie