Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jedna hranolka škodí zdraví stejně jako cigareta, říká lékařka. Varovala před ďáblem v detailu

Rakovina, Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba – to jsou podle doktorky Shanahanové nemoci, které ve společnosti bují také kvůli nesprávným stravovacím návykům. „Většina lidí mladších 65 let, která dorazí na jednotku intenzivní péče, se tam dostane proto, že je jejich tělesný tuk plný zánětu, který podporují právě rostlinné oleje,“ uvedla na svém webu. Zároveň varovala, že […]
Menej ako 1 min. min.

Rakovina, Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba – to jsou podle doktorky Shanahanové nemoci, které ve společnosti bují také kvůli nesprávným stravovacím návykům. „Většina lidí mladších 65 let, která dorazí na jednotku intenzivní péče, se tam dostane proto, že je jejich tělesný tuk plný zánětu, který podporují právě rostlinné oleje,“ uvedla na svém webu. Zároveň varovala, že některé oleje obsahují nebezpečné toxiny, které se uvolňují především při smažení. Tématu se věnuje také portál Daily Mail.

ČTĚTE TAKÉ: Za polovinu úmrtí si Češi mohou sami, život jim zkracuje pět faktorů. Co lze hned změnit?

Vybrané rostlinné oleje, mezi které patří i tak běžné typy jako řepkový či slunečnicový, pojmenovala doktorka jako „osm hrozných“. Před 150 lety je ale lidstvo vůbec neznalo a používalo převážně živočišné tuky, popřípadě olej z oliv nebo kokosů. Právě ve výběru vhodného oleje pro přípravu jídel se proto může skrývat onen pověstný ďábel skrytý v detailu.

„Vysoká hladina zánětlivých sloučenin v našem krevním řečišti, plicích a dalších tkáních je pro naše tělo doslova horor. Po čase se začneme topit ve svých vlastních tekutinách. Nebudeme schopni okysličovat vlastní krev,“ napsala Shanahanová a dodala, že když navíc dojde ke srážení krevních destiček, vede to k mrtvici nebo infarktu.

Kuřácký zlozvyk, o kterém ani nevíte

Shanahanová na webu drcate.com zároveň upozornila i na propočty dalšího z odborníků, profesora bioanalytické chemie a chemické patologie Martin Grootvelt, který ve svém výzkumu zjistil, že jedna porce hranolek smažená na rostlinném oleji obsahuje více karcinogenů, než kolik povoluje Světová zdravotnická organizace.

Grootvelt uvedl, že vhodnou symetrii je možné najít například při srovnání hranolek s cigaretami. Odhaduje, že se průměrná porce hranolek obsahem aldehydů neliší od krabičky cigaret. „U každé hranolky, kterou sníte, si můžete představit, že jste právě vykouřili jednu cigaretu,“ dodala Shanahanová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smrtelné onemocnění, které často neodhalí ani lékaři. Jaké jsou příznaky plicní hypertenze?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie