Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jedna z najzdravších druhov zeleniny na svete. Slováci sa jej vyhýbajú

Na Slovensku ešte nie sú artičoky také populárne ako v južných krajinách, čo je škoda, pretože ide o jednu z najzdravších a najstarších druhov zeleniny na svete. Výťažky z artičokov sú často prítomné v kozmetike, ako aj v doplnkoch na podporu fungovania tráviaceho systému. Vzhľadom na prevládajúce podnebie je artičok zeleninou, ktorá sa na Slovensku […]
Menej ako 1 min. min.

Na Slovensku ešte nie sú artičoky také populárne ako v južných krajinách, čo je škoda, pretože ide o jednu z najzdravších a najstarších druhov zeleniny na svete. Výťažky z artičokov sú často prítomné v kozmetike, ako aj v doplnkoch na podporu fungovania tráviaceho systému.

Vzhľadom na prevládajúce podnebie je artičok zeleninou, ktorá sa na Slovensku pestuje veľmi zriedkavo, ale je obľúbená v krajinách Stredomoria, na Kanárskych ostrovoch, v Egypte, ázijských krajinách a Južnej Amerike. Zaujímavosťou je, že artičoky sa považujú za najstaršiu zeleninu pestovanú ľuďmi a jednu z najzdravších. Pozrite sa, prečo sa ich oplatí zaobstarať.

Prečo sa oplatí jesť artičoky?

Artičoky sú bohaté na antioxidanty, ako sú cynarín a silymarín, ktoré podporujú zdravie pečene a môžu prispievať k regenerácii pečeňového tkaniva. Obsahujú aj inulín, druh vlákniny, ktorá pôsobí ako prebiotikum a podporuje zdravú bakteriálnu flóru v črevách. Štúdie preukázali, že výťažky z artičokov môžu znížiť hladinu zlého cholesterolu (LDL) a zvýšiť hladinu dobrého cholesterolu (HDL), čo je prospešné pre zdravie srdcovo-cievneho systému. Artičoky sú tiež zdrojom vitamínov a minerálov vrátane vitamínu C, vitamínu K, horčíka a draslíka.

Artičoky majú schopnosť pomáhať pri chudnutí. Zrýchľujú metabolizmus, vďaka čomu sa rýchlejšie zbavíte nežiaducich kilogramov. Extrakt z artičokov sa často používa ako zložka rôznych tabletiek a doplnkov na chudnutie.

Jednou z najväčších predností artičokov je ich bohatstvo na antioxidanty, ako sú rutín, kvercín, kyselina galová, luteolín, kyselina chlorogénová, antokyány, cynarín a silymarín. Vďaka nim môže táto zelenina účinne predchádzať rakovine.

Ako pripraviť artičoky na konzumáciu?

Na Slovensku je čoraz častejšie možné nájsť v predaji čerstvé artičoky, najmä na prelome jari a leta. Vtedy sa oplatí venovať pozornosť vzhľadu listov – mali by byť pevné, ostré a zelené. Kvitnúce puky artičokov sa konzumujú, ale pred konzumáciou by sa mali odstrániť stvrdnuté šupiny a malo by sa dosiahnuť šťavnaté dno kvetu, ktoré sa nazýva srdce artičoku.

Príprava artičoku na konzumáciu si vyžaduje niekoľko krokov. Najskôr je potrebné artičoky dôkladne umyť. Potom sa z artičoku odreže tvrdá špička a potom sa odlúpnu drevnaté vonkajšie listy. Po nakrájaní je dobré potrieť artičok citrónovou šťavou, ktorá zabráni oxidácii prospešných látok a stmavnutiu zeleniny.

Použitie artičokov v kuchyni

Artičoky sú všestrannou kulinárskou surovinou. Môžu sa dusiť, dusiť, piecť a dokonca aj marinovať. Vďaka ich jemnej, mierne orieškovej chuti sa výborne hodia k rôznym prísadám, ako je cesnak, citrón, petržlen alebo olej. V stredomorskej kuchyni sa často podávajú s omáčkami na báze majonézy alebo vinaigrette.

Artičoky sa môžu konzumovať surové alebo varené. Varia sa 30 – 40 minút v osolenej vode s pridaním bobkového listu, cesnaku a citróna. Takto pripravené artičoky sú chutné aj bez ďalšieho dochucovania, ale je dobré ich ešte pokvapkať citrónom a olivovým olejom a pridať čerstvo mleté korenie.

Zo surových mladých artičokov možno pripraviť šalát. Mäkké časti zeleniny nakrájajte nadrobno, potom pridajte olivový olej, cesnak, korenie, soľ, cesnakový alebo vinaigrette dresing. Artičoky sa hodia k aromatickým bylinkám, ako je bazalka, ako aj k citrónu, paradajkám, ančovičkám a vajíčkam.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie