Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jednoduchý spôsob, ako urobiť zelený čaj ešte zdravším

15.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Couleur). Zelený čaj je na vrchole rebríčka produktov, ktoré sa oplatí pravidelne piť. Najmä ak sa chceme dlho tešiť zo zdravia. Jeho zdraviu prospešné vlastnosti nemožno preceňovať. Ukazuje sa však, že pomocou jednoduchého triku môžeme zvýšiť jeho účinky. Jednoduchý spôsob, ako urobiť čaj ešte zdravším.Foto: Pixabay/Couleur Zelený čaj – […]
Menej ako 1 min. min.

15.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Couleur).

Zelený čaj je na vrchole rebríčka produktov, ktoré sa oplatí pravidelne piť. Najmä ak sa chceme dlho tešiť zo zdravia. Jeho zdraviu prospešné vlastnosti nemožno preceňovať. Ukazuje sa však, že pomocou jednoduchého triku môžeme zvýšiť jeho účinky.

Jednoduchý spôsob, ako urobiť čaj ešte zdravším.
Foto: Pixabay/Couleur

Zelený čaj – aké sú jeho vlastnosti?

Zelený čaj má množstvo zdraviu prospešných vlastností. Prvý, ktorý zvyčajne spomíname, je schopnosť očistiť telo od toxínov. Vďaka svojmu zloženiu pomáha znižovať škodlivé účinky voľných radikálov, ktoré sú zodpovedné za rýchlejšie starnutie organizmu.

Oceňujú sa aj ošetrujúce vlastnosti zeleného čaju. Zelený čaj vďaka obsiahnutým antioxidantom robí pokožku pevnejšou.

Pravidelné pitie zeleného čaju podporuje aj metabolické procesy. Vďaka svojmu diuretickému účinku vám umožňuje zbaviť sa prebytočných toxínov. Nápoj podporuje chudnutie, pretože potláča potrebu maškrtiť medzi jedlami. Okrem toho zabraňuje aj vzniku celulitídy a podporuje funkciu pečene.

Upokojuje a uľahčuje nám dosiahnutie vnútornej harmónie. Za to sú zodpovedné vitamíny skupiny B, ich nedostatok môže spôsobiť chronickú únavu, letargiu a väčšiu náchylnosť k stresu a úzkosti. Pravidelné pitie zeleného čaju znižuje problémy so spánkom.

Nálev zo zeleného čaju bráni aj rozvoju aterosklerózy, mŕtvice či infarktu. Draslík obsiahnutý v nápoji reguluje činnosť srdca a normalizuje krvný tlak. Preto sa odporúča piť túto infúziu ľuďom trpiacim hypertenziou, ktorá predstavuje priamu hrozbu pre ľudský život. Nálev je vhodnou náhradou kávy. Funguje to podobne, ale nie tak násilne.

Zelený čaj – ako ho urobiť ešte zdravším?

„Pozrime sa na všetky národy, ktoré žijú najdlhšie. Jedným z ich charakteristických zvykov je pitie rôznych bylinných nálevov a čajov počas celého dňa, medzi ktorými sa zelený čaj teší veľkému, zaslúženému uznaniu“

– hovorí Dr. Deanna Minich, špecializujúca sa na funkčnú dietetiku, v rozhovore pre „MindBodyGreen“.

Priznáva, že hoci samotný zelený čaj prináša množstvo zdravotných benefitov, tie sa dajú ešte zintenzívniť

Nasvedčujú tomu aj výskumy. Jedna štúdia zistila, že zelený čaj s citrónom obsahuje viac polyfenolov ako samotný. To neznamená, že zelený čaj nemá svoj vlastný pôsobivý zoznam antioxidantov. Ďalšia teória, prezentovaná v časopise Journal of Food Processing and Technology, hovorí, že vysoký obsah kyseliny citrónovej posilňuje antioxidanty zeleného čaju, vďaka čomu ich telo ľahšie vstrebáva.

Navyše, citrón už má svoj vlastný antioxidačný profil s významným množstvom vitamínu C na podporu imunitného systému, takže vytlačenie trochy šťavy do ranného čaju nezaškodí.

„Väčšina ľudí to nevie, ale ak pijete zelený čaj a pridáte si k nemu citrónovú šťavu, posilníte katechíny (ktoré majú antioxidačné vlastnosti), presnejšie ich biologickú dostupnosť, teda vstrebávanie.“

vysvetľuje dietologička.

Zelený čaj – ako pripraviť nálev?

Príprava nálevu zo zeleného čaju vám zaberie len pár minút.

Stačí prevariť vodu v kanvici a chvíľu počkať. Dôležité je nezalievať čaj vriacou vodou (teplota vody by mala byť cca 75 stupňov Celzia).

Potom čaj zalejte a prikrytý lúhujte asi päť minút a je pripravený!

Ak máte práškový čaj, pomery udáva výrobca na obale. To sú zvyčajne dva až štyri gramy na pohár. Nálev pite aspoň dvakrát denne, aby ste rýchlejšie videli uspokojivé výsledky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sedíte takto? Pozor, veľmi si škodíte

Najzdravší chlieb na raňajky. Jedzte a sledujte, ako váha klesá

The post Jednoduchý spôsob, ako urobiť zelený čaj ešte zdravším appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie