Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jednotný európsky patent oslávil jeden rok

Systém jednotných patentov má za sebou veľmi dobrý štart a máme všetky dôvody veriť, že jeho úspech v nasledujúcich mesiacoch a rokoch ešte porastie, píše prezident Európskeho patentového úradu António CAMPINOS. Kontext: Európsky patent s jednotným účinkom (Jednotný patent) je výsledkom posilnenej spolupráce 25 krajín, má svoj vlastný súd a na rozdiel od klasického európskeho […]
Menej ako 1 min. min.

Systém jednotných patentov má za sebou veľmi dobrý štart a máme všetky dôvody veriť, že jeho úspech v nasledujúcich mesiacoch a rokoch ešte porastie, píše prezident Európskeho patentového úradu António CAMPINOS.

Kontext: Európsky patent s jednotným účinkom (Jednotný patent) je výsledkom posilnenej spolupráce 25 krajín, má svoj vlastný súd a na rozdiel od klasického európskeho patentu nepodlieha validácií národných patentových úradov. Jednotná patentová ochrana zatiaľ platí len v tých zúčastnených členských štátoch, ktoré ratifikovali Dohodu o Jednotnom patentovom súde. Slovensko tak zatiaľ neurobilo na rozdiel od 17-tich zúčastnených krajín. K 1. júnu 2023 Dohodu o Jednotnom patentovom súde ratifikovalo: Belgicko, Bulharsko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Malta, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Slovinsko, Švédsko a Taliansko. Prvá generácia európskych patentov s jednotným účinkom teda nadobudne jednotný účinok len v týchto 17 štátoch.

Takto pred rokom, po viac než pol storočia trvajúcich vyjednávaniach, urobila Európa prvý krok k tomu, aby sa stala jednotným trhom pre technológie. Bolo ním zavedenie Európskeho patentu s jednotným účinkom (Jednotného patentu), ktorý je najväčším pokrokom v ochrane vynálezov v Európe za posledných päťdesiat rokov. Tento dôležitý míľnik pomohol prehĺbiť hospodársku integráciu Európy a doplniť jej jednotný trh.

Vynálezcovia, či už jednotlivci, malé firmy aj veľké korporácie, si teraz môžu po prvýkrát jednoducho zabezpečiť jednotnú patentovú ochranu pre svoje vynálezy v 17 európskych krajinách, čo predstavuje trh s viac ako 400 miliónmi ľudí. Tento nový systém je integrovaný a zefektívnený: jeden patent, jeden proces podania, jeden poplatok za obnovenie, jedna mena, jeden zákon a Jednotný patentový súd ako jediná súdna platforma. Táto jednoduchá metóda nahrádza zložité právne a diplomatické spory, ktoré trvali roky.

Mimoriadne dôležité je, že sa uzavrela kľúčová medzera v systéme duševného vlastníctva v Európe. Tým sa vyrovnali podmienky pre firmy, aby mohli lepšie súťažiť so svojimi americkými a ázijskými konkurentmi vo veľkosti trhu a počte spotrebiteľov.

Posilnenie nedostatočne zastúpených vynálezcov

Jednotný patent bol navrhnutý s ohľadom na dostupnosť a uľahčil prístup k patentovej ochrane v Európe. Počas prvých desiatich rokov, čo je priemerná životnosť európskeho patentu, sú celkové ročné poplatky za udržiavanie Jednotného patentu nižšie ako päťtisíc eur. Ak majiteľ patentu chce ochranu na 20 rokov, jednotný patent je o 78 percent lacnejší ako bežný európsky patent, ktorý pokrýva všetkých 27 členských štátov EÚ.

Jednotný patent odstránil potrebu validácie v jednotlivých krajinách, čo v minulosti vytváralo pre vynálezcov finančnú a administratívnu záťaž. Tí sa museli vyrovnávať s nákladmi a zložitosťou uvádzania svojich výrobkov na trh vo viacerých krajinách.

Vieme, že do patentového systému sa zapája príliš málo malých a stredných podnikov a univerzít. To znamená, že ich dôležité vynálezy by sa nikdy nemuseli dostať na trh. Predstavte si svet, kde by rádio zostalo len prototypom na Marconiho stole, alebo svet, kde by dôležité objavy ako inzulín a pasterizácia zostali len v laboratóriu… O čo horšie by sme na tom všetci boli.

Nedá sa dostatočne zdôrazniť, ako nevyhnutný tento vývoj je. Žijeme v dobe rekordných teplôt, naliehavosti cieľov udržateľného rozvoja a rýchlo sa rozvíjajúceho technologického prostredia, ktoré poháňajú hlboké technológie a umelá inteligencia.

Eurokomisia je na strane výrobcov vakcín, otvorenie patentov odmieta

India a Juhoafrická republika už niekoľko mesiacov volajú po dočasnom pozastavení patentového režimu pre vakcíny COVID-19. Dobrovoľné zdieľanie licencií v réžii farmaceutických firiem podľa nich nestačí. Európska komisia to ale odmieta a volá po zlepšení procesov v rámci nastavených pravidiel.

Na to, aby sa tieto technológie mohli úspešne uplatniť na trhu a byť prínosom pre spoločnosť, musíme im poskytnúť stimuly. Patenty sú pri pretavovaní nápadov na nové technológie a komerčný úspech kľúčové. Dávajú investorom istotu, že financovanie výskumu a vývoja sa z hľadiska spoločenského a ekonomického zisku vyplatí. Patenty tiež otvárajú možnosti na poskytovanie licencií a prenos technológií. Navyše pomáhajú malým a stredným podnikom, novým podnikom, výskumným inštitúciám a univerzitám pri nadväzovaní kontaktov a hľadaní vhodných partnerov. Náš spoločný výskum s EUIPO ukázal, že startupy, ktoré vlastnia patenty a ochranné známky majú 10-krát väčšiu šancu získať finančné prostriedky v počiatočných štádiách svojho rozvoja alebo na začiatku rastu.

Výzva na vytvorenie patentového systému, ktorý kombinuje dostupnosť s vysokou kvalitou patentov a podporuje nové technológie od rôznych vynálezcov, nikdy nebola taká kľúčová. Teraz keď máme za sebou rok skúseností s jednotným patentom, je vhodný čas zamyslieť sa, aký vplyv mal na zvýšenie dostupnosti systému. Skutočne zmenil pravidlá hry tak, ako sme očakávali, alebo sa to nepodarilo?

Zabezpečiť výsledky tam, kde je to potrebné

Čo sa týka jeho prijatia používateľmi, Jednotný patent prekonal očakávania. Európsky patentový úrad zaregistroval od jeho spustenia v júni minulého roka do apríla tohto roka 25 tisíc jednotných patentov.

Pre predstavu, asi každý štvrtý patent udelený Európskym patentovým úradom od júna 2023 bol na žiadosť žiadateľa zmenený na Jednotný patent. Podľa najoptimistickejších odhadov sa očakávalo, že by sme takéto čísla dosiahli až dva roky po spustení.

Navyše prevažná väčšina patentov (približne dve tretiny) pochádza z krajín Európskej únie. To je v porovnaní s podielom 43 percent z celkového počtu prihlášok podaných európskymi firmami na Európskom patentovom úrade za celý rok 2023. Z 25 najväčších žiadateľov o jednotnú patentovú ochranu je 16 európskych spoločností.

Ešte zarážajúcejšie ako samotný počet žiadostí, je charakter žiadateľov, ktorí ich podávajú. Malé a stredné európske podniky, začínajúce podniky a individuálni vynálezcovia tvoria viac ako tretinu všetkých žiadostí o Jednotný patent podaných Európanmi v roku 2023. Rovnakí žiadatelia tvoria približne štvrtinu zo všetkých európskych patentových žiadostí podaných v tom istom roku.

Keď to zhrnieme, môžeme povedať, že systém jednotných patentov má za sebou veľmi dobrý štart a máme všetky dôvody veriť, že jeho úspech v nasledujúcich mesiacoch a rokoch ešte porastie. Existuje niekoľko dôvodov na optimizmus.

Razenie cesty vpred

Po prvé, očakávame pridanie sa ďalších členských štátov EÚ do systému Jednotného patentu, v blízkej budúcnosti to bude napríklad Rumunsko. Posilní to jeho postavenie medzi vynálezcami zo všetkých oblastí ako účinný nástroj na podporu vynálezov a zjednodušenie patentovej ochrany na celom jednotnom európskom trhu.

Okrem toho už teraz vidíme vplyv Jednotného patentového súdu, ktorý doteraz prijal stovky prípadov. Harmonizujúci vplyv jeho rozhodnutí má veľký význam pre zabezpečenie právnej istoty a transparentnosti v rámci nového systému. Poskytuje používateľom potrebnú predvídateľnosť pre ich investície.

Pokračujúci úspech Jednotného patentu nie je len o ekonomickom raste. Súvisí s hlbšími hodnotami, ako je naša túžba po udržateľnej budúcnosti. Spoľahlivá patentová ochrana podporuje technologický pokrok, ktorý je kľúčom k dosiahnutiu tejto vízie – pričom nesmieme zabudnúť ani na naše vlastné ľudské správanie.

Jednotný patent je skvelým príkladom toho, ako Európa, keď sa spojí za spoločné ciele, využíva osvedčené postupy a reaguje na potreby podnikov a spoločnosti, môže konkurovať na svetovej úrovni.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie