Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jedovaté dvojníčky bedle jedlej – na čo si dať pozor?

Zber húb je pre mnohých ľudí obľúbeným koníčkom a spôsobom, ako tráviť čas v prírode. Zároveň sa však so zberom húb spája aj riziko, ktoré nie je radno podceňovať – jedovaté druhy húb. Jednou z najobľúbenejších húb, ktorú zberatelia často hľadajú, je bedľa jedlá (Macrolepiota procera), známa aj ako bedľa vysoká. Je to chutná a […]
Menej ako 1 min. min.

Zber húb je pre mnohých ľudí obľúbeným koníčkom a spôsobom, ako tráviť čas v prírode. Zároveň sa však so zberom húb spája aj riziko, ktoré nie je radno podceňovať – jedovaté druhy húb. Jednou z najobľúbenejších húb, ktorú zberatelia často hľadajú, je bedľa jedlá (Macrolepiota procera), známa aj ako bedľa vysoká. Je to chutná a výživná huba, no pre začiatočníkov môže byť mätúca, pretože v prírode existujú aj jedovaté huby, ktoré sa jej podobajú. V tomto článku sa pozrieme na to, aké sú najbežnejšie jedovaté dvojníčky bedle jedlej a na čo si treba dávať pozor, aby ste si nepriniesli domov nebezpečnú hubu.

Čo je bedľa jedlá a prečo je obľúbená?

Bedľa jedlá je vysoká huba, ktorá dorastá až do výšky 30 – 40 cm, s veľkým klobúkom, ktorý môže mať v priemere až 25 cm. Jej klobúk je charakteristický svojím šupinatým vzhľadom – svetlý podklad so šupinami tmavšej farby. Mladé bedle majú klobúk guľatý, ktorý sa postupne otvára a splošťuje. Na nohe je pohyblivý prsteň, ktorý je jedným z hlavných identifikačných znakov tejto huby.

Bedľa je obľúbená v kuchyni pre svoju jemnú chuť a všestranné využitie. Či už vyprážaná, grilovaná, alebo použitá v polievke, vždy si získa milovníkov húb. Avšak, napriek jej obľúbenosti sa neodporúča zbierať bedle bez znalosti jej jedovatých dvojníčok.

Jedovaté huby, ktoré sa podobajú na bedľu jedlú

V prírode existuje niekoľko druhov húb, ktoré sú vizuálne podobné bedli jedlej, ale sú jedovaté. Najbežnejšie a najnebezpečnejšie z nich sú:

Muchotrávka tigrovaná (Amanita pantherina)

Bedlička otrávená (Lepiota brunneoincarnata)

Bedľa červenkastá (Chlorophyllum rhacodes)

Každá z týchto húb má svoje špecifiká, no pre neskúseného hubára môžu vyzerať veľmi podobne ako bedľa jedlá. Preto je dôležité vedieť, ako ich rozpoznať a na čo si dať pozor.

Muchotrávka tigrovaná (Amanita pantherina)

Muchotrávka tigrovaná je jednou z najnebezpečnejších húb, ktorá sa môže zameniť s bedľou jedlou. Je to jedovatá huba, ktorá obsahuje toxíny schopné spôsobiť vážne otravy. Už malé množstvo tejto huby môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako sú halucinácie, zvracanie, kŕče a v extrémnych prípadoch aj smrť.

Ako ju rozpoznať:

Klobúk: Je hladký, s bielymi bradavkami, ktoré sa ľahko odlamujú. Má svetlohnedú až tmavohnedú farbu a pri poškodení sa na klobúku objavia drobné trhliny. Jeho povrch je menej šupinatý ako u bedle jedlej.

Noha: Muchotrávka tigrovaná má valcovitú nohu, ktorá je hladká a má biely prsteň. Ten je však pevne pripevnený a nie je pohyblivý ako u bedle.

Spodná strana klobúka: Muchotrávka tigrovaná má biele lupene, ktoré sú na rozdiel od bedle hrubšie a pevnejšie.

Na rozdiel od bedle jedlej, muchotrávka tigrovaná sa vyskytuje najčastejšie v listnatých lesoch, a to najmä na jeseň.

Bedlička hnedoružová (Lepiota brunneoincarnata)

Bedlička otrávená patrí medzi menšie druhy húb, no jej vzhľad môže byť pre niekoho podobný bedli. Hoci sa od bedle jedlej líši svojou veľkosťou, má podobný tvar klobúka a farbu, čo môže byť pre menej skúsených hubárov zradné. Ide o vysoko jedovatú hubu, ktorá spôsobuje silné otravy, najmä poškodenie pečene.

Ako ju rozpoznať:

Klobúk: Klobúk bedličky otrávnej má svetlohnedú farbu s výraznými tmavšími šupinami, no je podstatne menší ako u bedle jedlej, dosahuje priemer iba okolo 5 cm.

Noha: Noha je štíhla, valcovitá a môže mať nejasne viditeľný prsteň. Na rozdiel od bedle je tenšia a krehkejšia.

Spodná strana klobúka: Bedlička má biele lupene, ktoré sú jemné a husto usporiadané.

Tento druh huby sa najčastejšie vyskytuje na lúkach a trávnatých plochách, kde ju ľudia môžu nájsť a omylom považovať za mladú bedľu.

Bedľa červenejúca (Chlorophyllum rhacodes)

Bedľa červenkastá je druh bedle, ktorý je veľmi podobný bedli jedlej, no jej konzumácia môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti a nevoľnosť. Hoci sa nepovažuje za smrteľne jedovatú, jej požitie môže viesť k nepríjemným príznakom.

Ako ju rozpoznať:

Klobúk: Bedľa červenkastá má podobný klobúk ako bedľa jedlá – veľký a šupinatý, no po poškodení alebo rozkrojení sčervená alebo zhnedne.

Noha: Má podobnú valcovitú nohu ako bedľa jedlá, no po poškodení mení farbu do červena.

Spodná strana klobúka: Lupene sú najskôr biele, ale časom môžu získať jemne ružový odtieň.

Tento druh sa často nachádza v rovnakých oblastiach ako bedľa jedlá, takže pri jej zbere si treba dávať pozor na jemné rozdiely.

Ako sa chrániť pred zamenením húb

Pri zbere húb je dôležité dodržiavať niekoľko zásad, aby ste sa vyhli konzumácii jedovatých druhov húb:

Vzdelávajte sa: Predtým, než sa vydáte na zber húb, zoznámte sa s rôznymi druhmi húb a ich jedovatými dvojníčkami. Existuje mnoho kníh, aplikácií a odborných webových stránok, ktoré vám môžu pomôcť naučiť sa rozoznávať jednotlivé druhy.

Zbierajte iba huby, ktoré poznáte: Nikdy nezbierajte huby, ktoré si nie ste úplne istí. Ak máte akékoľvek pochybnosti, nechajte hubu radšej v lese.

Konzultujte svoj zber: Ak si nie ste istí svojím nálezom, obráťte sa na skúseného hubára alebo mykológa. Hubárske spolky často ponúkajú bezplatné konzultácie alebo usporadúvajú výstavy, kde si môžete nechať svoje huby skontrolovať.

Dávajte pozor na detaily: Bedle majú charakteristické znaky, ako je veľký šupinatý klobúk, pohyblivý prsteň na nohe a svetlé lupene. Dávajte pozor na tieto detaily, aby ste si nevybrali jedovatú muchotrávku alebo bedličku.

Zber húb môže byť nádherným zážitkom, no je nevyhnutné byť opatrný a zodpovedný. Jedovaté dvojníčky bedle jedlej, ako sú muchotrávka tigrovaná, bedlička otrávená alebo bedľa červenkastá, môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Preto si vždy dávajte pozor, čo zbierate, a pri najmenšej pochybnosti sa obráťte na odborníka. Správne vzdelanie a opatrnosť vám zaručia bezpečný a príjemný zber húb bez nepríjemných následkov.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Jedovaté dvojníčky bedle jedlej – na čo si dať pozor? je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie