Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jedzte, keď začnete chudnúť. Črevá budú fungovať perfektne

14.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Thanthima Limsakul). Malé semienka zdravia. Takto sa dajú stručne opísať semienka sladkej bazalky. Sú nielen zaujímavým doplnkom, ktorý obohacuje chuť jedál, ale predovšetkým sú zdrojom prospešných živín. Ich veľkosť nemusí byť pôsobivá, ale môžu zlepšiť odstraňovanie toxínov z tela a majú pozitívny vplyv na proces chudnutia – najmä v […]
Menej ako 1 min. min.

14.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Thanthima Limsakul).

Malé semienka zdravia. Takto sa dajú stručne opísať semienka sladkej bazalky. Sú nielen zaujímavým doplnkom, ktorý obohacuje chuť jedál, ale predovšetkým sú zdrojom prospešných živín. Ich veľkosť nemusí byť pôsobivá, ale môžu zlepšiť odstraňovanie toxínov z tela a majú pozitívny vplyv na proces chudnutia – najmä v jeho počiatočnom štádiu, ktoré môže byť najťažšie.

Semienka bazalky sladkej – čo to je?
Foto: shutterstock/Thanthima Limsakul

Semená bazalky na zozname superpotravín

Medzi superpotraviny patria produkty, ktoré spĺňajú určité kritériá. Je to nespracovaná potravina prírodného pôvodu, bohatá na rôzne zložky, ktoré priaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Zavedenie týchto typov produktov do vašej stravy vám pomôže vytvoriť rozmanitý a vyvážený jedálny lístok.

Semienka bazalky sladkej, ktoré niekedy nájdete aj pod názvom tukmaria, sa k tomuto trendu dokonale hodia. Vyzerajú ako chia semienka, no ešte nie sú také obľúbené. Medzitým obohatia jedlá o zaujímavú chuť, pričom podporia telo v rôznych oblastiach.

Semienka bazalky sladkej – čo to je?

Bazalka sladká je rastlina, ktorá pochádza z tropických oblastí Ázie. Jej semená sa používajú v čínskej a ajurvédskej medicíne už stovky rokov. Vyzerajú trochu ako ľanové semienko a majú ešte bližšie k chia semienkam, ktoré sa v súčasnosti spájajú na vrchole rebríčka najzdravších potravinových produktov.

Suché semená majú čiernu farbu, čo vyvoláva asociáciu so sezamom. Ak ich chcete použiť na jedlo, musíte ich namočiť. Absorbujú vodu a napučiavajú. V dôsledku toho sa okolo nich vytvorí „gélovitý“ povlak.

Ako chutia semienka sladkej bazalky? Kým chia sú skôr neutrálne, tukmaria je po príprave ešte jemne chrumkavá. Pri ochutnávaní si všimnete osviežujúce a orieškové tóny. Zároveň nebudú dominovať nad ostatnými ingredienciami.

Chudnutie pre začiatočníkov

Slovo bolo povedané. Rozhodli ste sa jesť zdravšie a zaviesť do svojho rozvrhu fyzickú aktivitu. To sú hlavné piliere efektívneho chudnutia. Malé zrnká sa ukážu ako váš spojenec. Semená bazalky sú cenným doplnkom jedálnička ľudí, ktorí sa snažia schudnúť.

Podporujú trávenie, zlepšujú metabolizmus a pomáhajú kontrolovať chuť do jedla. Vďaka vysokému obsahu vlákniny sa budete cítiť dlhšie sýty. Je to dôležité najmä na začiatku chudnutia, keď sa ešte len učíme určitým návykom, vrátane kontroly veľkosti zjedených porcií.

Semienka bazalky sladkej pre dobré parametre

Vláknina priaznivo pôsobí na celý tráviaci systém. Zahrnutie semien bazalky do vašej stravy podporuje rytmus čriev a zabraňuje plynatosti a zápche. Zároveň podporuje zdravú bakteriálnu flóru v črevách. Aby ste naplno využili túto silu, je dobré ich jesť tesne pred hlavným jedlom.

Nenápadné zrná tiež pomáhajú kontrolovať hladinu cukru a cholesterolu. Ak sú tieto parametre v norme, ľahšie si roky udržíte nielen štíhlu postavu, ale aj dobrú formu celého tela. V istom zmysle jedenie semien pomôže očistiť telo, čo sa priamo premietne do pohody.

Ako pripraviť semienka sladkej bazalky na konzumáciu?

Neodporúča sa konzumovať semená sladkej bazalky v suchej forme. Vždy vyžadujú namáčanie – môžete použiť vodu, mlieko alebo džús. V akých pomeroch?

Na jednu polievkovú lyžicu semienok by mal byť jeden pohár tekutiny. Teoreticky by mali byť pripravené na jedenie po piatich minútach, ale odporúča sa počkať aspoň 15-20 minút.

Semená bazalky sa môžu pridávať do koktailov a pudingov. Môžete si nimi okoreniť prírodný jogurt alebo ovsené vločky. Nič vám nebráni pridať ich do polievok, omáčok alebo použiť ako zahusťovadlo do cesta na palacinky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sedíte takto? Pozor, veľmi si škodíte

Najzdravší chlieb na raňajky. Jedzte a sledujte, ako váha klesá

The post Jedzte, keď začnete chudnúť. Črevá budú fungovať perfektne appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie