Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jedzte tieto potraviny každý deň a budete mať sokolí zrak. Rýchlo uvidíte rozdiel

Nielen menej práce s počítačom a menej sledovania televízie, ale aj správna strava môže posilniť náš zrak a ochrániť nás pred vznikom očných ochorení. Aké vitamíny sú dôležité pre zrak a kde sa nachádzajú? Dobré návyky nie sú všetko Štatistiky ukazujú, že mnohí Slováci trpia poruchami zraku. Aby sme si udržali zdravé oči, je potrebné […]
3 min.

Nielen menej práce s počítačom a menej sledovania televízie, ale aj správna strava môže posilniť náš zrak a ochrániť nás pred vznikom očných ochorení. Aké vitamíny sú dôležité pre zrak a kde sa nachádzajú?

Dobré návyky nie sú všetko

Štatistiky ukazujú, že mnohí Slováci trpia poruchami zraku. Aby sme si udržali zdravé oči, je potrebné obmedziť čas strávený pred počítačom, tabletom alebo televízorom, ako aj fajčenie a pobyt v zadymených miestnostiach. Takisto sa oplatí dbať na vhodné osvetlenie pri čítaní a nezabúdať na systematické oftalmologické prehliadky.

Správne návyky sú veľmi dôležité, ale okrem nich zohráva dôležitú úlohu pri zlepšovaní fungovania vášho zraku aj správna strava. Aké vitamíny musíte zaradiť do svojho každodenného jedálneho lístka, aby ste mali dobrý zrak?

Strava pre zrak

Strava na zlepšenie zraku by mala byť bohatá na rôzne látky, prírodné farbivá a kyseliny. Tieto základné zložky možno, samozrejme, dodať užívaním vhodných doplnkov alebo iných farmakologických náhrad. Prírodná metóda, t. j. zaradenie vitamínov priamo z ich zdrojov, je však zďaleka lepšou možnosťou.

Ktoré vitamíny by sme mali zaradiť do našej každodennej stravy, aby sme zlepšili výkon tohto výnimočného zmyslu? V prvom rade sú to vitamíny A, C, E, vitamíny skupiny B, minerálne látky ako zinok, selén, mangán a meď, omega-3 mastné kyseliny a karotenoidy. Ktoré výrobky ich obsahujú najviac?

1. Vitamín A

Vitamín A je jedným z najdôležitejších vitamínov pre zdravie očí. Jeho dostatočný prísun pomáha zabezpečiť správnu funkciu sietnice, chráni pred vznikom tzv. šeroslepoty (neschopnosti vidieť po zotmení), rohovatením očného epitelu a zabraňuje vysychaniu spojovky a rohovky. Má antioxidačný účinok, znižuje účinky voľných radikálov a predchádza ochoreniam makuly.

Na jeho zabezpečenie potravou by sme mali jesť pečeň, oranžovú zeleninu (tekvica, bataty, mrkva), kapustu, špenát, rybí tuk, úhora, vajcia, marhule, mango, mlieko a mliečne výrobky. Dôležité je konzumovať vitamín A s pridaným tukom – vtedy je najviac biologicky dostupný.

2. Vitamín C

Vitamín C alebo kyselina askorbová má tiež antioxidačné vlastnosti. Znižuje riziko vzniku šedého zákalu, posilňuje cievy a podporuje reguláciu tvorby slznej tekutiny. Medzi odporúčané zdroje vitamínu C patrí žltá, zelená a červená paprika, petržlen, kivi, citrón, acerola, šípky, jahody, čierne ríbezle, špenát a kapustovitá zelenina.

3. Vitamín E

Vitamín E bojuje proti voľným radikálom a ruší ich negatívne účinky na štruktúru oka. Nedostatok môže prispieť k zápalom v oblasti ciev. Na zlepšenie zraku sa odporúča dávka 10 mg denne. Tento cenný vitamín sa nachádza v lieskových orieškoch, mandliach, slnečnicových semenách, rastlinných olejoch, pšeničných klíčkoch, zelenej zelenine, bobuľovinách a pohánkových krúpach.

4. vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B zohrávajú dôležitú úlohu pri fungovaní celého nervového systému, preto sú dôležité aj pre zrakové nervy. Ich konzumácia zvyšuje odolnosť voči rôznym typom poškodení a má tiež upokojujúci účinok na príznaky únavy očí a ostrosť videnia. Prirodzene sa nachádzajú v strukovinách, slnečnicových semienkach, obilninách, mäse, krúpach, ryži, mlieku, tvarohu, vajciach, zemiakoch, mrkve, kapuste a kvasniciach.

5. Zinok

Zinok bojuje proti voľným radikálom a aktívne sa podieľa na tvorbe rodopsínu, ktorý nám pomáha vidieť po zotmení (chráni pred tzv. šeroslepotou). Medzi potraviny bohaté na tento minerál patria morské plody, ryby, fazuľa, hrach, pohánkové krúpy, vajcia, orechy a mäso.

6. Selén

Selén sa vyznačuje vlastnosťami redukovať voľné radikály, ktoré poškodzujú zrak. Na selén sú bohaté orechy, ryby, kukurica a javorový sirup.

7. Mangán

Mangán tiež pôsobí ako dobrý antioxidant a je výborný na posilnenie zrakového vnemu. Ak chcete zvýšiť jeho množstvo v strave, jedzte vlašské orechy, arašidy, hnedú ryžu, ovsené vločky, prosné a pohánkové krúpy, mandle, cícer a horkú čokoládu.

8. Meď

Meď ovplyvňuje predovšetkým odolnosť ciev v očiach. Okrem toho bojuje proti množstvu škodlivých voľných radikálov. Medzi produkty bohaté na tento minerál patria lieskové oriešky, kakao, slnečnicové a tekvicové semienka.

9. Omega-3 mastné kyseliny

Polynenasýtené mastné kyseliny omega-3 sú užitočné pri zmierňovaní príznakov suchého oka. Omega-3 tiež znižujú riziko ochorení, ako je napríklad glaukóm, pretože znižujú vnútroočný tlak. Potraviny, ktoré vynikajú vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, sú ryby (losos, makrela, sardinky v oleji), olej z treščej pečene, oleje (repkový, ľanový), ľanové semienka, chia semienka, avokádo, sezam, vlašské orechy.

10. Karotenoidy

Karotenoidy sú tiež dôležité pre lepší zrak, najmä luteín a zeaxantín, ktoré chránia pred šedým zákalom a makulárnou degeneráciou. Tieto silné antioxidanty zneškodňujú škodlivé účinky voľných radikálov a chránia pred modrým svetlom. Nájdete ich v kapuste, špenáte, pažítke, paprike, hlávkovej kapuste, ružičkovom keli, hrachu, kukurici, paradajkách a tekvici.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie