Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jedzte toto pravidelne a črevá sa vám poďakujú. Takto si to pripravíte

Semienka sladkej bazalky, známe aj ako tukmaria, sú malé, ale silné superpotraviny, ktoré získavajú na popularite pre svoje jedinečné zdravotné účinky. Sú bohaté na živiny a majú dlhú históriu používania v čínskej a ajurvédskej medicíne. Sladká bazalka (ázijská bazalka) pochádza z tropických oblastí Ázie a používa sa pod názvami sabja, falooda, selasih alebo sladká bazalka. […]
Menej ako 1 min. min.

Semienka sladkej bazalky, známe aj ako tukmaria, sú malé, ale silné superpotraviny, ktoré získavajú na popularite pre svoje jedinečné zdravotné účinky. Sú bohaté na živiny a majú dlhú históriu používania v čínskej a ajurvédskej medicíne.

Sladká bazalka (ázijská bazalka) pochádza z tropických oblastí Ázie a používa sa pod názvami sabja, falooda, selasih alebo sladká bazalka. V čínskej a ajurvédskej medicíne je cenená a používaná už tisíce rokov. Ázijská bazalka má viac ako 150 odrôd a jedna z nich – nazývaná posvätná ázijská bazalka – je uctievaná a používaná pri indických náboženských obradoch. Semená tukmárie sa podobajú na semená chia, s ktorými sa niekedy zamieňajú.

Zdravotné vlastnosti semien sladkej bazalky

Semená sladkej bazalky sú zdrojom vlákniny, najmä rozpustnej vlákniny vrátane pektínu. Pektín má prebiotické vlastnosti, a preto zvyšuje počet prospešných črevných baktérií, ako aj spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a zvyšuje množstvo hormónov, ktoré podporujú pocit sýtosti. Pravidelná konzumácia semien sladkej bazalky môže pozitívne ovplyvniť činnosť čriev, odstrániť nadúvanie a zápchu a pomôcť v boji proti poruchám trávenia.

Semienka sladkej bazalky obsahujú aj významné množstvo vápnika, horčíka a železa, vitamínu A a K, ako aj antioxidanty, ako sú polyfenoly a flavonoidy, ktoré chránia organizmus pred poškodením voľnými radikálmi. Okrem toho má tučnica antivírusové, antibakteriálne a antimykotické vlastnosti.

Konzumácia semien sladkej bazalky po jedle môže znížiť hladinu cukru v krvi. Okrem toho spomínaný pektín môže znižovať hladinu cholesterolu v krvi tým, že bráni vstrebávaniu cholesterolu v črevách. Za zmienku stojí aj to, že tučnica je zdrojom kyseliny alfa-linolénovej (ALA), omega-3 tuku s protizápalovými vlastnosťami. Už jedna polievková lyžica semien bazalky dokáže pokryť dennú potrebu ALA.

Ako konzumovať semienka sladkej bazalky (tukmarie)?

Ak chcete využiť zdravotné výhody semienok sladkej bazalky, musíte si ich správne pripraviť. Odporúča sa semená namočiť do vody, mlieka alebo džúsu, čo im umožní napučať a vytvoriť gélový obal (surové semená sladkej bazalky by sa nemali konzumovať). V skutočnosti im stačí 5 minút, ale oplatí sa počkať asi pol hodiny. Po namočení semienka zmäknú a môžete ich pridať do rôznych jedál, ako sú pudingy, smoothies, jogurty alebo šaláty.

Semienka sladkej bazalky majú vďaka tomu, že napučiavajú, schopnosť vyvolať po jedle pocit sýtosti, čím pomáhajú vyhnúť sa maškrteniu počas dňa. Keď sa pridajú do vody, zaplnia žalúdok a udržujú telo hydratované. Je však dôležité si uvedomiť, že nie sú náhradou zdravej stravy.

Čím sa líšia chia semienka od semienok sladkej bazalky (tukmarie)?

Hoci sú si semienka sladkej bazalky a chia v mnohom podobné, existujú medzi nimi určité rozdiely. Obidva druhy semien po pridaní vody napučia, ale semená tukmarie majú tendenciu vytvárať viac gélovú štruktúru, sú želatínové a v strede mierne chrumkavé. Okrem toho chia nemá vlastnú chuť, zatiaľ čo tukmaria má jemné tóny bazalky a je mierne osviežujúca.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie