Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jemenská žatva Reaperov

. Jemen, 21.máj 2024 (AM) – Dňa 17.5.2024 PVO (protivzdušná obrana) Húsíov úspešne zostrelila už piaty americký UAV (bezpilotný lietajúci prostriedok, dron) MQ-9 Reaper v jemenskom vzdušnom priestore, čím sa celkový počet zostrelených amerických UAV zvýšil na šesť v celkovej hodnote približne 163,2 milióna dolárov (5xMQ-9 + ScanEagle).   Húsíovia zverejnili zábery, o ktorých tvrdili, […]
Menej ako 1 min. min.

.

Jemen, 21.máj 2024 (AM) – Dňa 17.5.2024 PVO (protivzdušná obrana) Húsíov úspešne zostrelila už piaty americký UAV (bezpilotný lietajúci prostriedok, dron) MQ-9 Reaper v jemenskom vzdušnom priestore, čím sa celkový počet zostrelených amerických UAV zvýšil na šesť v celkovej hodnote približne 163,2 milióna dolárov (5xMQ-9 + ScanEagle).

 

Húsíovia zverejnili zábery, o ktorých tvrdili, že zobrazovali ako raketa zem-vzduch bola vypustená v noci, spolu so zábermi z nočného videnia, ako raketa zasiahla dron. Muž, ktorého hlas bol digitálne zmenený, aby sa zjavne zabránilo jeho identifikácii, skandoval slogan organizácie Ansar Allah: “Boh je najväčší; smrť Amerike; smrť Izraelu; preklínaj Židov; víťazstvo islamu.” Video zobrazilo trosky pripomínajúce vrak Reapera na zemi, ako aj zábery horiacich trosiek.

 

 

Americké ozbrojené sily spočiatku odmietli incident komentovať, napriek tomu, že zábery boli odvysielané online v reálnom čase. Neskôr tvrdili, že dron sa zrútil v dôsledku technickej poruchy. Veľmi im ani nezostávalo nič iné, lebo už dňa 9.4.2024 USA tvrdili, že pri spoločných leteckých úderoch s Veľkou Britániou zničili PVO aj drony Húsíov. Zostrelenie ďalšieho dronu za 32 miliónov USD, ktorý americké ozbrojené sily sami potrebujú a zaznamenáva exportné úspechy nepotvrdilo túto správu.

 

Naopak hovorca húsijskej armády brigádny generál Yahya Saree potvrdil, že rebeli zostrelili Reaper raketou zem-vzduch. Bezpilotné lietadlo malo vykonávať nepriateľské akcie v jemenskej provincii Marib, ktorú naďalej držia spojenci jemenskej exilovej vlády. Preto obyvatelia provincie dron do príchodu lojalistov na miesto jeho pádu dron podpálili. Verziu o technických problémoch dronu Reaper odmietli aj vojenskí blogeri na západe. Tí pracujú s možnosťou, že sa stal buď obeťou rádioelektronického boja alebo iránskej strely Saqr 358.

 

Strela Saqr 358, ktorú vyvinul Irán, je vyčkávacia strela zem-vzduch, ktorá kombinuje vlastnosti samovražedného dronu a konvenčnej protilietadlovej strely. Používajú ju aj proiránske zoskupenia ako Húsíovia v Jemene, Hizballáh v Libanone a Islamský odboj v Iraku. Prvýkrát bola odhalená v Jemene v roku 2019. Strela je navrhnutá tak, aby fungovala vo výškach nad 10 km s maximálnym dosahom 100 km. Strela obsahuje štartovací raketový motor na pevné palivo a prúdový motor na vyčkávací let, ktorý jej umožňuje pohybovať sa v pochodovej fáze podzvukovou rýchlosťou a potulovať sa v chránenej oblasti, aby identifikovala a zasiahla cieľ. Využíva infračervený senzor, inerciálny navigačný systém, satelitnú navigáciu a vertikálny gyroskop, čo jej umožňuje zamerať sa na rôzne vzdušné hrozby vrátane vrtuľníkov a dronov.

 

Prvé informácie o strele Saqr 358 boli na západe zverejnené zhruba pred dvoma rokmi, keď mala v Jemene zostreliť americký dron ScanEagle:

 

Konštrukcia rakety sa vyznačuje valcovým telom s tromi sadami aerodynamických plôch pre manévrovateľnosť a stabilitu a môže byť odpálená z jednoduchých pozemných stojanov alebo stojanov namontovaných na vozidle. Zahŕňa komerčne dostupné komponenty, ako napríklad plynovú turbínu Titan AMT a inerciálny senzorový modul Xsense Technologies. Proces štartu prebieha tak, že raketový stupeň strelu rozbehne na dostatočnú rýchlosť, potom sa oddelí a funkciu motora prevezme prúdový motor. Infračervené senzory a optický bezkontaktný zapaľovač umožňujú strele ničiť ciele črepinami aj bez priameho zásahu.

 

Počas návštevy Iránu sa o strelu Saqr 358 zaujímal bývalý ruský minister obrany S. Šojgu:

 

MQ-9 Reaper, predstavený 1. mája 2007, je viacúčelový, diaľkovo riadený bezpilotný letecký systém používaný americkým letectvom na spravodajské, pozorovacie, prieskumné (ISR) misie a presné údery na pozemné ciele. Je vybavený súpravou senzorov vrátane infračerveného, denného svetla a laserových označovačov a môže niesť užitočné zaťaženie až do hmotnosti 1 700 kg vrátane rakiet Hellfire a leteckých navádzaných bômb GBU-12 Paveway II alebo GBU-38 kalibru zhruba 227 kg (reálna hmotnosť bomby s príslušenstvom je vyššia okolo 250 kg). Na sebaobranu môže niesť protilietadlové strely AIM-9 Sidewinder alebo AIM-92 Stinger. Reaper môže pracovať vo výškach až 15 250 metrov a má dosah viac ako 1 900 kilometrov. Je ovládaný na diaľku a vďaka turbovrtuľovému motoru Honeywell TPE331-10 s výkonom 900 koní ponúka cestovnú rýchlosť 313 km/h. Jeho cena je asi 32 miliónov USD a bol exportovaný do viacerých štátov ako Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Holandsko, Poľsko, Veľká Británia a Španielsko. Prenajíma si ho India.

 

Jeden americký dron MQ-9 bol nad Čiernym morom zasiahnutý palivom vypusteným z ruskej stíhačky a havaroval, Ukrajina požaduje od USA ich dodávku

 

Menší ScanEagle je dron, ktorý bol predstavený v roku 2005. Ide o bezpilotné lietadlo s dlhou výdržou navrhnuté spoločnosťou Insitu, dcérskou spoločnosťou Boeingu, pre operácie v oblasti spravodajstva, sledovania a prieskumu (ISR). Môže letieť viac ako 24 hodín vo výškach až 4600 metrov. ScanEagle sa spúšťa pomocou katapultu a pristáva sa systémom SkyHook, ktorý eliminuje potrebu pristávacích dráh. Je vybavený elektrooptickými a infračervenými kamerami, ktoré poskytujú video a snímky v reálnom čase. Jeho malé rozmery spolu s hmotnosťou iba 18 kg umožňujú nasadenie v odľahlých oblastiach bez rozsiahlej infraštruktúry, vďaka čomu je vhodný pre rôzne misie, vrátane sledovania bojiska alebo námorného hliadkovania, pri rýchlosti 111 km/h. Tento dron lieta neozbrojený, bol široko exportovaný, ostal v Afganistane Talibanu, má ho Austrália, Brazília, Kamerun, Kanada, Kolumbia, Česko, Indonézia, Irak, Taliansko, Japonsko, Keňa, Libanon, Litva, Malajzia, Holandsko, Pakistan, Filipíny, Poľsko, Rumunsko, Saudská Arábia, Singapur, Španielsko, Tunisko, Veľká Británia a tiež Ukrajina. Jeho cena bola 3,2 milióna USD v roku 2006, momentálne bude vyššia.

 

Vzlet a pristátie dronu ScanEagle na lodi:

Záver. Rusom by sa hodil ďalší iránsky nápad na obranu pred pomalými ukrajinskými dronmi, ktoré napádajú ropné rafinérie a iné objekty. Kĺzavé bomby Yasin na cvičení vzdušných síl Korpusu stráže islamskej revolúcie predtým inšpirovali rozsiahle použitie ruských kĺzavých bômb s blokmi UMPK a ruské drony Geraň sa podobajú na iránske HESA Shahed 136.
MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Jemenská žatva Reaperov appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie