Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jemenskí povstalci tvrdia, že zadržali špionážnu sieť pod krytím humanitárnych organizácií

Jemenskí povstalci húsíovia v pondelok uviedli, že zadržali členov “špionážnej siete”, ktorá pôsobila pod pod krytím humanitárnych organizácií po tom, ako minulý týždeň došlo k únosu humanitárnych pracovníkov vrátane 11 zamestnancov Organizácie Spojených národov (OSN). Informuje o  tom agentúra AFP. Iránom podporovaní povstalci v Jemene tvrdia, že sieť bola napojená na americkú Ústrednú spravodajskú službu […]
Menej ako 1 min. min.

Jemenskí povstalci húsíovia v pondelok uviedli, že zadržali členov “špionážnej siete”, ktorá pôsobila pod pod krytím humanitárnych organizácií po tom, ako minulý týždeň došlo k únosu humanitárnych pracovníkov vrátane 11 zamestnancov Organizácie Spojených národov (OSN). Informuje o  tom agentúra AFP.

Iránom podporovaní povstalci v Jemene tvrdia, že sieť bola napojená na americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA) a roky vykonávala v Jemene špionážnu činnosť, pričom spočiatku to robila prostredníctvom veľvyslanectva Spojených štátov.

Povstalci vo vyhlásení dodali, že zadržané osoby pracovali pod “krytím medzinárodných organizácií a agentúr OSN”. Počet zadržaných neuviedli.

Armáda USA zničila drony i rakety húsijských povstalcov. Ohrozujú obchodnú trasu

OSN v piatok informovala, že medzi humanitárnymi pracovníkmi, ktorých uniesli húsíovia, bolo 11 jej zamestnancov vrátane šiestich členov Úradu vysokého komisára pre ľudské práva (OHCHR). OSN požiadala o prepustenie týchto pracovníkov. Na ich prepustenie vyzvali v otvorenom liste aj aktivisti aj právnici.

Jemenská vláda uviedla, že v rámci “masívnej únosovej kampane” boli zadržané desiatky zamestnancov OSN a iných medzinárodných organizácií.

Ľudskoprávna organizácia Majjún vo svojom vyhlásení menovala aj ďalšie humanitárne iniciatívy, ktorých pracovníkov zadržali húsíovia v štyroch provinciách – Amrán, Hudajdá, Sáda a Saná.

Majjún kroky húsíov ostro odsúdil ako “nebezpečnú eskaláciu”. Podľa organizácie ide o porušenie imunity zamestnancov OSN na základe medzinárodného práva.

Podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) húsíovia od začiatku jemenského konfliktu v roku 2014 zadržiavali a mučili stovky civilistov vrátane pracovníkov OSN a mimovládnych organizácií.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie