Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jemenskí povstalci zasiahli v Adenskom zálive nákladnú loď, jeden človek je zranený

Jemenskí šiitskí povstalci Húsíovci v Adenskom zálive zasiahli dvoma protilodnými strelami nákladnú loď Verbena, čo spôsobilo požiar. Jeden civilný člen posádky bol vážne zranený a letecky evakuovaný. Na sieti X o tom informovalo regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM. Zasiahnutá loď podľa CENTCOM plávala pod vlajkou Palau, má ukrajinského vlastníka a prevádzkuje ju poľská firma. Pri zásahu […]
Menej ako 1 min. min.

Jemenskí šiitskí povstalci Húsíovci v Adenskom zálive zasiahli dvoma protilodnými strelami nákladnú loď Verbena, čo spôsobilo požiar. Jeden civilný člen posádky bol vážne zranený a letecky evakuovaný. Na sieti X o tom informovalo regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM.

Zasiahnutá loď podľa CENTCOM plávala pod vlajkou Palau, má ukrajinského vlastníka a prevádzkuje ju poľská firma. Pri zásahu bola poškodená a na palube prepuklo niekoľko požiarov, s ktorými posádka stále bojuje.

Bezohľadné správanie

Jeden námorník bol vážne zranený a letecky evakuovaný na iné plavidlo, kde mu bude poskytnutá lekárska starostlivosť. Loď naposledy kotvila v Malajzii, viezla drevo a mala namierené do Talianska.

“Pokračujúce bezohľadné správanie Iránom podporovaných Húsíov ohrozuje regionálnu stabilitu a životy námorníkov v Červenom mori a Adenskom zálive,” uviedol CENTCOM vo vyhlásení. “Húsíovci tvrdia, že tak robia na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy, avšak zameriavajú sa na štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí nemajú s konfliktom v Pásme Gazy nič spoločné, a ohrozujú ich životy,” dodal.

Do Pásma Gazy začala prúdiť pomoc cez hraničný priechod Kerem Šalom

Šiitskí povstalci Húsíovci ovládli za občianskej vojny v Jemene, ktorá trvá od roku 2014, veľkú časť krajiny vrátane hlavného mesta Saná. Od novembra útočia na nákladné lode v oblasti Červeného mora aj Adenského zálivu a tvrdia, že tak robia v solidarite s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael pokračuje v ofenzíve.

Terče pre rakety

Šiitskí rebeli podporovaní Iránom tvrdia, že útočia len na izraelské plavidlá či na lode jeho spojencov, ako sú Spojené štáty, terčom ich rakiet a dronov sa však opakovane stali aj lode, ktoré nemajú s Izraelom žiadnu súvislosť.

Útoky povstalcov na lode v Červenom mori významne narušili svetovú lodnú prepravu a prinútili rad spoločností, aby svoje plavidlá posielali radšej dlhšou a drahšou trasou okolo južnej Afriky.

Spojené štáty spolu s Britániou na útoky reagovali vzdušnými údermi na pozície povstalcov v Jemene, doteraz sa im ich však nepodarilo úplne zastaviť. V oblasti tiež pôsobí medzinárodná námorná koalícia na ochranu lodnej dopravy.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie