Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jemné slivkové knedlíky. Klasika, ktorá nikdy nesklame

Slivkové knedlíky patria medzi tradičné pokrmy, ktoré majú svoje pevné miesto v srdciach mnohých ľudí. Tento sladký poklad stredoeurópskej kuchyne sa dedí z generácie na generáciu, pričom každá rodina má svoj vlastný, osvedčený recept. Slivkové knedlíky sú nielen chutné, ale aj výnimočne všestranné – možno ich podávať ako hlavný chod, sladkú večeru, či dokonca ako […]
Menej ako 1 min. min.

Slivkové knedlíky patria medzi tradičné pokrmy, ktoré majú svoje pevné miesto v srdciach mnohých ľudí. Tento sladký poklad stredoeurópskej kuchyne sa dedí z generácie na generáciu, pričom každá rodina má svoj vlastný, osvedčený recept. Slivkové knedlíky sú nielen chutné, ale aj výnimočne všestranné – možno ich podávať ako hlavný chod, sladkú večeru, či dokonca ako dezert. Ich jemná zemiaková textúra v kombinácii so šťavnatou, sladko-kyslou slivkou vytvára neopakovateľný kulinársky zážitok, ktorý poteší malých aj veľkých.

Príprava slivkových knedlíkov môže na prvý pohľad vyzerať zložito, no v skutočnosti ide o jednoduchý recept, ktorý zvládne každý, kto si nájde trochu času a má chuť na niečo výnimočné. Hoci základné suroviny sú prosté – zemiaky, múka, vajcia a slivky – výsledok je viac než len súčet týchto ingrediencií. Práve v tejto jednoduchosti sa skrýva krása tohto jedla. Cesto, ktoré je mäkké a vláčne, obalí každú slivku ako jemná deka, a pri varení sa premení na dokonale nadýchaný knedlík, ktorý v sebe ukrýva sladké prekvapenie.

Slivkové knedlíky sú nielen lahodné, ale aj plné nostalgie. Pre mnohých z nás predstavujú spomienku na detstvo, na letné prázdniny strávené u starých rodičov, ktorí s láskou pripravovali tieto knedlíky zo sliviek nazbieraných v záhrade. Ich príprava je rituálom, ktorý prináša do kuchyne teplo a vôňu domova. Mnohí si pamätajú, ako sa v kuchyni miesilo cesto, plnili slivky a všetci s očakávaním sledovali, ako sa knedlíky pomaly varili vo veľkom hrnci. A potom, keď sa konečne servírovali na stôl, obvykle s poriadnou dávkou cukru a masla, bol to okamih čistého šťastia.

Aj dnes, keď máme prístup k nespočetným druhom jedál z celého sveta, sú slivkové knedlíky príjemným návratom k tradíciám a jednoduchosti. Sú skvelým príkladom toho, ako dokážu základné suroviny v kombinácii s láskou a starostlivosťou vytvoriť jedlo, ktoré nás dokáže nasýtiť nielen fyzicky, ale aj duševne. Príprava slivkových knedlíkov môže byť tiež skvelou príležitosťou stráviť čas s rodinou či priateľmi, keďže tento recept si doslova pýta, aby sa pri ňom stretlo viacero rúk a sŕdc.

Slivkové knedlíky sú taktiež veľmi sezónnym pokrmom, a najlepšie chutia, keď sú pripravené zo zrelých, sladkých sliviek priamo zo stromu. Tento recept si však môžete užívať po celý rok – počas sezóny so slivkami čerstvými, mimo nej so slivkami mrazenými alebo zaváranými. Výsledok bude vždy lahodný.

Slivkové knedlíky recept

Ingrediencie

500 g varené zemiaky (ideálne z predošlého dňa)

250 g polohrubá múka (množstvo závisí od vlhkosti zemiakov)

1 vajce

Štipka soli

12–15 zrelých sliviek (v závislosti od veľkosti)

Cukor na posypanie sliviek

Maslo na potretie

Práškový cukor a mletá škorica na posypanie (voliteľné)

Strúhanka (voliteľné)

Postup

Príprava cesta: Uvarené zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle alebo ich pretlačte cez lis na zemiaky. Pridajte vajce, štipku soli a postupne pridávajte polohrubú múku. Množstvo múky závisí od vlhkosti zemiakov – cesto by malo byť mäkké, ale nemalo by sa lepiť. Cesto vypracujte na hladkú hmotu, ktorá sa dá ľahko tvarovať.

Príprava sliviek: Slivky umyte, osušte a rozpoľte, ale nechajte ich stále spojené z jednej strany. Vložte do každej slivky trochu cukru (asi pol čajovej lyžičky na slivku, podľa chuti).

Tvarovanie knedlíkov: Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Nakrájajte ho na štvorce veľké približne 8×8 cm (alebo podľa veľkosti sliviek). Do každého štvorca vložte jednu slivku, cesto zabaľte okolo slivky a dôkladne uzatvorte všetky okraje, aby počas varenia nevytiekla šťava.

Varenie knedlíkov: Vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu. Knedlíky opatrne vložte do vriacej vody a varte ich približne 8-10 minút, alebo kým nevyplávajú na povrch. Po vyplávaní ich varte ešte ďalšie 2-3 minúty. Knedlíky opatrne vyberte dierovanou lyžicou a nechajte ich odkvapkať.

Podávanie: Uvarené knedlíky potrite rozpusteným maslom, aby sa nezlepili. Posypte ich práškovým cukrom a mletou škoricou. Pre extra chrumkavosť môžete na masle opražiť trochu strúhanky a knedlíky ňou posypať.

Slivkové knedlíky otázky a odpovede

Aký typ zemiakov je najlepší na prípravu cesta?

Na prípravu zemiakového cesta sú najlepšie zemiaky, ktoré majú nižší obsah vody a vysoký obsah škrobu. Tieto zemiaky po uvarení ľahko nasiaknu múku a vytvoria hladké, nelepivé cesto. Vhodné sú napríklad zemiaky varného typu C.

Môžem použiť iné ovocie namiesto sliviek?

Áno, môžete experimentovať s rôznymi druhmi ovocia. Tradične sa používajú slivky, ale môžete použiť aj marhule, jahody alebo čerešne. Každé ovocie prinesie inú chuť a textúru.

Čo robiť, ak je cesto príliš lepivé?

Ak je cesto príliš lepivé, postupne pridávajte viac múky, kým nedosiahnete správnu konzistenciu. Dbajte však na to, aby ste nepridali príliš veľa múky, inak by cesto mohlo byť príliš tvrdé.

Môžem pripraviť cesto vopred a uskladniť ho?

Cesto na slivkové knedlíky je najlepšie pripraviť a použiť ihneď. Ak ho však potrebujete pripraviť vopred, môžete ho zabaliť do potravinovej fólie a uchovať v chladničke niekoľko hodín. Pred tvarovaním knedlíkov ho však odporúčam nechať chvíľu pri izbovej teplote, aby sa s ním ľahšie pracovalo.

Ako zabránim tomu, aby sa knedlíky pri varení rozpadli?

Dbajte na to, aby bolo cesto dostatočne husté a dobre uzavreté okolo sliviek. Varte knedlíky v dostatočne veľkom hrnci s dostatkom vody a dávajte pozor, aby ste ich príliš neprevarili. Keď vyplávajú na povrch, varte ich ešte 2-3 minúty.

Ako dlho môžem skladovať zvyšky knedlíkov?

Zvyšné knedlíky môžete skladovať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až 2 dni. Pred podávaním ich ohrievajte v pare, mikrovlnke alebo na panvici s trochou masla.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Jemné slivkové knedlíky. Klasika, ktorá nikdy nesklame je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie