Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jete len červenú časť melóna? Je to chyba, o veľa prichádzate

Melón je ideálny ako občerstvenie počas teplých dní. Zvyčajne nás zaujíma len jeho dužina a šupky bez rozmýšľania končia v koši. To je veľká chyba. Ukazuje sa, že šupky sú jedlé a bohaté na vitamíny a minerály. Pri správnom spracovaní sa môžu stať základom džemov, limonád a marinád na mäso. Kôra melóna je síce tvrdá […]
3 min.

Melón je ideálny ako občerstvenie počas teplých dní. Zvyčajne nás zaujíma len jeho dužina a šupky bez rozmýšľania končia v koši. To je veľká chyba. Ukazuje sa, že šupky sú jedlé a bohaté na vitamíny a minerály. Pri správnom spracovaní sa môžu stať základom džemov, limonád a marinád na mäso.

Kôra melóna je síce tvrdá a trochu ťažko konzumovateľná, ale je jedlá. Predtým stačí odstrániť tenkú tmavozelenú vonkajšiu vrstvu, napríklad škrabkou. Treba však pamätať na to, že pred konzumáciou melónovej kôry by sa mal plod dôkladne umyť, aby sa z povrchu odstránili všetky nečistoty. Najlepšie je vyberať si produkty z plodín bez pesticídov. Pozrite sa, aké chutné veci môžete pripraviť zo šupky, ktorá zvyčajne končí v koši.

Vodný melón. Prečo ho jesť so šupkou?

Melónová kôra je bohatá na vitamíny a živiny: vitamín C, vitamín A, draslík a vlákninu. Obsahuje prírodné zlúčeniny s antioxidačnými vlastnosťami, ako sú lykopén, betakarotén a luteín. Pripomeňme, že antioxidanty pomáhajú bojovať proti škodlivým voľným radikálom v tele, ktoré prispievajú k rôznym ochoreniam. Melónová kôra je tiež bohatá na vlákninu dôležitú pre zdravie tráviaceho traktu. Konzumácia vlákniny môže pomôcť regulovať trávenie, predchádzať zápche a udržiavať zdravú črevnú mikroflóru.

Čo si môžete pripraviť z melónovej kôry?

Nielen červený, šťavnatý melón, ale aj kôra má široké využitie z kuchyne. Možno ju použiť na výrobu:

džem,

nakladanie,

marinádu na mäso,

limonády.

Na prípravu džemu potrebujete 1 kg melónových šupiek, 400 g cukru a šťavu a kôru očistenú z jedného citróna. Zbavte kôru vonkajšej tmavozelenej vrstvy, nakrájajte ju na malé kúsky a posypte cukrom. Nechajte ju takto cez noc, kým sa cukor nerozpustí. Po uplynutí tejto doby to celé povarte asi 1,5 hodiny. Nakoniec, keď je kôra mäkká, pridajte citrónovú šťavu a kôru. Potom zmes rozmixujte a chvíľu povarte. Nakoniec džem naplňte do pohárov, uzavrite a obráťte hore dnom.

Melónové šupky sa môžu tiež nakladať, rovnako ako uhorky. Okrem šupiek pridajte do pohárov koreň chrenu, strúčiky cesnaku, stonky a kvety kôpru a zalejte nálevom pripraveným v pomere 1 liter vody:25 g soli. Melónové kôry by sa mali nakladať 3 až 7 dní. Vtedy sú najchutnejšie. Čím dlhšie sú v pohároch, tým sú kyslejšie.

Melónovú kôru môžete tiež nakrájať na malé kúsky a pridať ich do zmesi byliniek, korenia a citrónovej šťavy alebo octu. V tejto zmesi môžete marinovať mäso – bravčovú krkovičku alebo kuracie mäso. Šupky sú tiež skvelým základom pre osviežujúcu limonádu. Zmiešajte ich s citrónovou šťavou a sladidlom, zalejte vodou a potom odložte do chladničky. Podávajte s kockami ľadu a čerstvou mätou.

Recept na nakladanie melónovej kôry

Ingrediencie:

4 šálky vody,

1 lyžička hrubej soli,

2 šálky olúpanej melónovej kôry,

3/4 šálky kryštálového cukru,

1/2 šálky jablčného octu,

4 zrnká čierneho korenia,

3 strúčiky cesnaku,

3 plátky zázvoru.

Príprava:

Vodu zmiešame so soľou a necháme zovrieť.

Ošúpte melónové šupky od vonkajšej tmavozelenej vrstvy. Nakrájajte ich na 5-6 cm dlhé tyčinky.

Kôru pridáme do vriacej vody. Varte ich, kým nezmäknú.

V hrnci zmiešajte jablčný ocot s cukrom, korením a zázvorom. Priveďte do varu a varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom znížte teplotu a zmes varte približne 15 minút.

Mäkké melónové šupky vložte do misky a zalejte ich marinádou. Odstavíme a necháme vychladnúť.

Keď sa kôra v marináde ochladí, vložte ju na 24 hodín do chladničky.

Po uplynutí tejto doby vložte kôry do pohárov a opäť ich zalejte marinádou.

Takto pripravené kôrky môžete v chladničke skladovať dva týždne.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie