Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jód potrebujeme ako kyslík

„Asi 1,5 miliardy ľudí na Zemi žije v oblastiach s nízkou hladinou jódu vo vode a pôde. V dôsledku nedostatočného príjmu jódu sa u 200 miliónov ľudí rozvinie zväčšenie štítnej žľazy a u 20 The post Jód potrebujeme ako kyslík appeared first on OZ Biosféra. „Asi 1,5 miliardy ľudí na Zemi žije v oblastiach s […]
Menej ako 1 min. min.

„Asi 1,5 miliardy ľudí na Zemi žije v oblastiach s nízkou hladinou jódu vo vode a pôde. V dôsledku nedostatočného príjmu jódu sa u 200 miliónov ľudí rozvinie zväčšenie štítnej žľazy a u 20 miliónov sa vyvinie mentálna retardácia v dôsledku nedostatku hormónov štítnej žľazy.

Napríklad priemerná spotreba jódu obyvateľom Ruska je 40 – 80 mcg za deň, pričom norma je 150 – 200 mcg. Dá sa povedať, že viac ako polovica územia krajiny je endemická pre strumu.

Štatistické štúdie ukazujú, že viac ako 35 % Rusov trpí nedostatkom jódu. V niektorých regiónoch toto percento dosahuje 80 %. Ľudia v týchto regiónoch sú často diagnostikovaní endemickou strumou. To znamená, že osoba s diagnózou tohto stavu žije v oblasti s nedostatkom jódu. To znamená: príčinou endemickej strumy je nedostatočný príjem jódu do organizmu potravou a vodou v regiónoch, ktorých pôda je chudobná na jodidy.

Mimochodom, ekologická čistota potravín s témou nesúvisí – v minulosti sa v oblastiach s nedostatkom jódu (ako inde) ľudia stravovali výlučne prírodnými a čistými produktmi (napokon, chemické prísady sa objavili až v 20. storočí) , no nedostatok jódu v tých oblastiach bol vždy, akurát skôr o chemickom prvku, akým je jód, nevedeli, a preto sa príznaky nedostatku jódu pripisovali celkovej malátnosti a iným chorobám.

Ľudské telo obsahuje jód v zanedbateľnom množstve, len 20 – 30 mg. Hlavnou úlohou jódu je, že sa podieľa na tvorbe hormónov štítnej žľazy. Neexistuje žiadny orgán alebo systém tela, ktorý by tieto hormóny nevyžadoval. Podieľajú sa na zásobovaní tela energiou, sú nevyhnutné pre plný metabolizmus, normálne fungovanie všetkých orgánov a systémov ľudského tela. Ak do tela nevstúpi dostatok jódu, dôjde k fungovaniu všetkých orgánov. Nemožno povedať, že kvôli nedostatku jódu trpí taký a taký orgán alebo taká a taká choroba. V dôsledku nedostatku jódu dochádza k poruchám vo všetkých orgánoch a môžu vzniknúť mnohé ochorenia.

Hormonálne poruchy spôsobené nedostatkom jódu často nie sú výrazné, a preto sa nedostatok jódu v tele nazýva „skrytý hlad“. Ľudia často ani nemajú podozrenie, že majú nedostatok jódu, ale jednoducho nechápu, prečo sú takí podráždení alebo (naopak) depresívni, rýchlo sa unavia, majú poruchy spánku a často ochorejú. Stáva sa, že ľudia liečia ochorenie určitého orgánu, hoci dôvodom je, že štítna žľaza (vodič tela) nedostáva dostatok jódu a z tohto dôvodu nedokáže produkovať hormóny potrebné na fungovanie tohto orgánu, hoci orgán sám o sebe je zdravý a pripravený slúžiť človeku.

Bohužiaľ, existuje veľa mylných predstáv o diagnostikovaní nedostatku jódu. Existuje napríklad taká viera: musíte na pokožku aplikovať malú sieťku farmaceutického jódu a ak sa na druhý deň jód vstrebe do pokožky (sieťka zmizne), potom je jódu nedostatok. Bohužiaľ to nie je pravda. V skutočnosti jedinou metódou na stanovenie obsahu jódu v tele je špeciálna analýza.

Našťastie takmer každý obyvateľ Ruska vie, či región, kde žije, má nedostatok jódu alebo nie. Na určenie, či je v danej oblasti nedostatok jódu, vedci používajú priemernú hodnotu jódu v moči, ktorá je vypočítaná na základe výsledkov testov od niekoľkých tisíc ľudí žijúcich v danej oblasti.

A individuálne sa nedostatok jódu v tele môže „vypočítať“ príznakmi ako neustála únava, pocit nedostatku energie, depresia, bolesti hlavy, suchá pokožka, zlá tolerancia chladu, zápcha, znížené libido, vysoký cholesterol, časté herpesy, mravčenie v zápästiach, problémy s pamäťou. Ale keďže sa tieto príznaky môžu vyskytnúť aj pri iných ochoreniach, odporúčam nechať sa vyšetriť, aby sa objasnila diagnóza a zistila sa príčina.

Ak sa ukáže, že vaše neduhy sú spôsobené práve nedostatkom jódu, ako sa teda vysporiadať s jeho nedostatkom?

Aby sa zabezpečil stály prísun jódu do tela, odporúča sa častejšie jesť morské plody. Na získanie dennej dávky jódu potrebuje človek zjesť asi 200 g rýb alebo morských rias. Plody feijoa (bobule) majú tiež veľmi vysoký obsah jódu. Na získanie dennej dávky jódu človek potrebuje zjesť len dve čerstvé bobule feijoa denne. Upozornenie: vstrebávanie jódu sa zhoršuje pri veľkej a častej konzumácii krížovej zeleniny (kapusta, repa, chren), ako aj kukurice, fazule, sóje a arašidov. Napríklad denná konzumácia sóje zvyšuje dennú potrebu jódu jeden a pol až dvakrát.

Teraz poďme hovoriť o bylinnej medicíne. Na liečbu nedostatku jódu a chorôb ním spôsobených sa odporúčajú vlašské orechy (listy, škrupiny, jadrá). Zvlášť by som chcel povedať o tenkých vnútorných priečkach umiestnených vo vnútri orechového ovocia. Je to vynikajúci prostriedok na nasýtenie tela jódom v prípade nedostatku jódu, ako aj na liečbu chorôb spôsobených nedostatkom jódu. Musíte si vziať 50 gramov vnútorných priečok vlašských orechov, naliať do 0,5 litra vodky, nechať 2 týždne lúhovať. Vezmite si čajovú lyžičku po jedle trikrát denne.

Kontraindikácie pri užívaní akýchkoľvek prípravkov z vlašských orechov: exacerbácia pankreatitídy, vredy, tromboflebitída a neurodermatitída, individuálna intolerancia.

Existuje ďalší spôsob liečby nedostatku jódu. Je o niečo menej účinný ako liečba tinktúrou z orechových priečok, ale tento liek je dostupný úplne každému, možno s výnimkou obyvateľov najsevernejších oblastí našej krajiny. Hovoríme o bylinke kúkoľ. Rastie takmer všade. Nazýva sa aj netreba, lopúch pichľavý. Recept na použitie je nasledovný. Zbierajte kvitnúcu trávu (pred vytvorením šišiek a tŕňov). Prejdite cez mlynček na mäso a vytlačte šťavu. Zmiešajte s vodkou v pomere 1:1. Vezmite 10 kvapiek zmiešaných s tretinou pohára teplej vody na lačný žalúdok, pol hodiny pred jedlom alebo hodinu po ňom. Do vody môžete pridať med. Dĺžka liečby je 1 – 2 mesiace.

Kontraindikované pre tehotné ženy, dojčiace ženy a deti. Neodporúča sa, ak máte žalúdočný alebo dvanástnikový vred, alebo ak máte zápchu.

Pomôže aj Sophora japonica (predáva sa v lekárni). Čajovú lyžičku suchých drvených plodov Sophora (fazule) nasypte do pohára vody, na miernom ohni povarte 1 – 2 minúty, zabaľte, nechajte hodinu pôsobiť, preceďte. Toto množstvo odvaru vypite denne, v dvoch alebo troch dávkach. Pite na lačný žalúdok a nejedzte sa najskôr o 30 minút neskôr. Priebeh liečby je mesiac. Urobte si týždennú prestávku a zopakujte priebeh liečby. Kontraindikácie: tehotenstvo a nízky krvný tlak.

Ak nedostatok jódu vo vašej oblasti nie je vysoký a choroby spôsobené nedostatkom jódu vás ešte neohrozujú, potom na prevenciu a normalizáciu príjmu jódu v tele môžete užívať jódovanú kuchynskú soľ alebo si kúpiť farmaceutické doplnky. Každý lekárnik vám poradí s názvami takýchto doplnkov a pomôže vám vybrať lieky v dostupnej cenovej kategórii.

Ale pri liečbe stavov nedostatku jódu treba pamätať na to, že nekontrolované používanie jódovaných doplnkov môže spôsobiť predávkovanie jódom a spôsobiť stav nazývaný jodizmus. Jeho prejavmi sú kovová chuť, kožné vyrážky, horúčka, podráždenosť, nevoľnosť, zápal spojiviek, zápal priedušiek, bolesti kĺbov, gastroenteritída, opuch slinných žliaz. Nadbytok jódu môže navyše spôsobiť takzvanú jódom indukovanú tyreotoxikózu (hyperfunkciu štítnej žľazy) alebo zhoršiť priebeh autoimunitnej tyreoiditídy. Tak to nepreháňajte, držte sa s mierou.

Ja som bylinkár (aj keď na dôchodku). Ako teda môžem pomôcť ako bylinkár? Najlepšia pomoc je pomôcť človeku, ktorý už pomoc nepotrebuje. Najlepšou pomocou je naučiť človeka vyrovnať sa so svojimi problémami sám.“

Alexander Golovkov, bylinkár

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

The post Jód potrebujeme ako kyslík appeared first on OZ Biosféra.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie