Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jourová reaguje na Fica: Vraj mám slovenskú vládu rada „ako koza nôž“. Nie je to pravda

Tím podpredsedníčky Európskej komisie Věry Jourovej pobavilo prirovnanie premiéra Roberta Fica, ktorý o nej povedal, že slovenskú vládu „miluje ako koza nôž“. Jeho tvrdenie však poprela s tým, že ku Slovensku má veľmi pozitívny vzťah a chce s ním konštruktívnu spoluprácu. Robert Fico na pondelkovej tlačovej konferencii (15. apríla) povedal, že Věra Jourová mala niekoľko […]
Menej ako 1 min. min.

Tím podpredsedníčky Európskej komisie Věry Jourovej pobavilo prirovnanie premiéra Roberta Fica, ktorý o nej povedal, že slovenskú vládu „miluje ako koza nôž“. Jeho tvrdenie však poprela s tým, že ku Slovensku má veľmi pozitívny vzťah a chce s ním konštruktívnu spoluprácu.

Robert Fico na pondelkovej tlačovej konferencii (15. apríla) povedal, že Věra Jourová mala niekoľko verejných vyhlásení o ňom a jeho vláde, podľa ktorých je zrejmé, že „slovenskú vládu nenávidí“. „Tá nás miluje ako koza nôž,“ vyhlásil Fico.

Tlačový odbor českej komisárky Jourovej, ktorá dočasne preberie rezort spravodlivosti po eurokomisárovi Didierovi Reyndersovi, na vyhlásenie pôvodne reagoval s pobavením, avšak zdržanlivo.

„Prirovnanie premiéra Fica nás pobavilo, ale nebudeme naň takto reagovať,“ uviedol tím Jourovej pre EURACTIV Slovensko. Komisárka na sociálnych sieťach neskôr zverejnila video, v ktorom Ficovo obvinenie poprela a uisťovala, že má k Slovensku blízko.

„Dopočula som sa, že mám na Slovensku niekoho ,rada ako koza nôž‘. Nie je to pravda! Stojím o konštruktívnu a slušnú komunikáciu a spoluprácu so slovenskou vládou,“ uviedla Jourová, ktorá video následne doplnila aj niekoľkými referenciami, ktorými dokazovala znalosť  slovenskej kultúry a histórie.

„Slovensko a jeho občania majú miesto v mojom srdci tak, ako je Slovensko v srdci Európy,“ zakončila česká eurokomisárka.

V aprílovom rozhovore pre spravodajský portál Seznam Správy Jourová povedala, že ju prekvapuje rýchlosť, akou slovenská vláda zavádza nové kontroverzné zákony:

„Vyvoláva to vo mne dojem, že pán Fico chce za desať mesiacov urobiť to, čo Viktor Orbán za desať rokov. Tá rýchlosť tomu zodpovedá.“

Fico: Reyndersove slová boli prehnané, kampaňuje

Na pondelkovej tlačovej konferencii Fico kritizoval aj Didiera Reyndersa. Uviedol, že jeho slová o právnom štáte na Slovensku boli „prehnané“ a „potenciálne súčasťou jeho kampane“. Reynders sa uchádza o post generálneho tajomníka Rady Európy.

Reynders minulý týždeň odkázal slovenskej vláde, že pozorne sleduje všetky zmeny, ktoré v krajine zavádza od nástupu k moci.

Na zasadnutí Európskeho parlamentu v tomto kontexte upozornil, že všetky členské krajiny musia chrániť právny štát a Slovensko nie je výnimkou.

„Od októbra došlo na Slovensku k určitému posunu, ktorý je spojený s vážnymi obavami. V tejto súvislosti sme v úzkom kontakte so slovenskou vládou,“ povedal Reynders minulý týždeň.

Eurokomisár Reynders kritizuje Slovensko pre nedostatočnú ochranu novinárov

Eurokomisia sleduje plány novej vlády zaviesť legislatívne zmeny v súvislosti s RTVS aj prebiehajúce konzultácie na národnej úrovni a chce mať istotu, že budú v súlade s európskym zákonom o slobode médií.

Od vymenovania Ficovej vlády v októbri 2023 Slovensko prijalo niekoľko kontroverzných zákonov, ktoré si vyslúžili viacnásobnú kritiku zo strany európskych inštitúcií.

Patrí medzi ne pozastavená reforma Trestného zákona, ktorou sa zrušil Úrad špeciálnej prokuratúry, návrh zákona o RTVS, alebo zákon z dielne SNS, ktorý by zaviedol označovanie niektorých mimovládnych organizácií za organizácie so zahraničnou podporou.

Reynders vysvetlil, že eurokomisia sleduje všetky z uvedených reforiem. V prípade zmien v Trestnom zákone zároveň analyzuje, či pri nich nedochádza k porušeniu finančných záujmov Únie.

Problémové zrušenie špeciálnej prokuratúry

Eurokomisár varoval pred rizikami, ktoré so sebou schválenie zákona nesie aj v deň, keď sa o ňom hlasovalo v parlamente. V liste adresovanom vláde žiadal o pozastavenie procesu, dokým sa vyriešia podozrenia, že novela ohrozí právny štát aj finančné záujmy EÚ, napríklad eurofondy.

Fico pripustil, že vláda v súčasnosti vedie „tvrdé diskusie“ s Bruselom o zmenách v Trestnom zákone a zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry. Neskôr však tieto vyjadrenia zmiernil a povedal, že tieto rozhovory sú „len technické“ a že podľa neho „nie je dôvod na to, aby Slovensko stratilo prístup k fondom EÚ“.

Z listu Európskej komisie z konca marca však vyplýva, že pre Komisiu je vážnym problémom už samotné zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. V Pláne obnovy sme sľúbili existenciu osobitnej prokuratúry s vysokou ochranou svojej nezávislosti. Porušenie sľubu môže spôsobiť zablokovanie celého Plánu

Zrušenie špeciálnej prokuratúry je vážnym problémom, bude nás stáť peniaze

V Pláne obnovy sme sľúbili existenciu osobitnej prokuratúry s vysokou ochranou svojej nezávislosti. Porušenie sľubu môže spôsobiť zablokovanie celého Plánu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie