Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jozefovské jarné spevy

Príchod najkrajšieho ročného obdobia bol na území Slovenska oddávna spájaný s rôznymi ľudovými tradíciami. Vo Vlachove jar vítali piesňami a detskými hrami. Táto tradícia sa zachovala z minulosti, kedy ženy a dievčatá na Jozefa spievali Jozefovské piesne ako vítanie jari. 24. marca 2024 už tradične zo Skauky uprostred dediny zaznelo: „A pred Jozefom v tot […]
Menej ako 1 min. min.

Príchod najkrajšieho ročného obdobia bol na území Slovenska oddávna spájaný s rôznymi ľudovými tradíciami. Vo Vlachove jar vítali piesňami a detskými hrami. Táto tradícia sa zachovala z minulosti, kedy ženy a dievčatá na Jozefa spievali Jozefovské piesne ako vítanie jari. 24. marca 2024 už tradične zo Skauky uprostred dediny zaznelo: „A pred Jozefom v tot týžden, išla Jozefka na ohen…“ v podaní speváčok Folklórnej skupiny Stromíš z Vlachova. Svojimi obradnými piesňami privolávali jar a teplejšie počasie. Po úvodnom slove starostu obce Vlachovo, Ing. Petra Pakesa,  v programe pokračovala  Folklórna skupina Bystränky z Rožňavského Bystrého. Návštevníkov zaujala nielen piesňami, ale aj pásmom „Hej Hana“, čo je u nás, na Gemeri, zvyk vynášania Moreny. Slovami z piesne „ta nesemo tú krutú zimu, prinesemo to teplé leto“ a hodením Hejhany do potoka dali zime jasne najavo, že už je čas odchodu.

Obe skupiny zaspievali prekrásne piesne spievané od srdca. Naozaj krásny a hlboký  zážitok z počúvania. Na záver odznela spoločná pieseň Veľká noc prichodí.  No podujatie sa ešte neskončilo, pretože na návštevníkov čakala v spoločenskom dome ešte krásna veľkonočná výstava, ktorú pripravili členky Jednoty dôchodcov Slovenska. Nápadité tvorivé dielne pre deti s láskou pripravila a precízne viedla Zlatka Nemcová. Celé podujatie to krásne oživilo a pripomenulo nám magickosť veľkonočných sviatkov.

Tatiana Tomková, DMS Rožňava

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie