Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jsem Bruce Springsteen a potřebuji peníze na kytaru, psal podvodník. Žena mu poslala sto tisíc

Na chomutovské policisty se obrátila 60letá žena, která se na sociálních sítích stala obětí podvodu. Fanynka hudebníka Springsteena sledovala na internetu mnoho profilů, které jsou na muzikanta zaměřené. Po olajkování jedné z jeho fotek prostřednictvím aplikace Messenger se jí ozval sám „Bruce Springsteen“, uvedla na webu mluvčí ústeckých policistů Miroslava Glogovská. K TÉMATU: Fotbalovou legendu Baggia napadli v jeho […]
Menej ako 1 min. min.

Na chomutovské policisty se obrátila 60letá žena, která se na sociálních sítích stala obětí podvodu. Fanynka hudebníka Springsteena sledovala na internetu mnoho profilů, které jsou na muzikanta zaměřené. Po olajkování jedné z jeho fotek prostřednictvím aplikace Messenger se jí ozval sám „Bruce Springsteen“, uvedla na webu mluvčí ústeckých policistů Miroslava Glogovská.

K TÉMATU: Fotbalovou legendu Baggia napadli v jeho vile. Mám pár modřin, musím ale překonat strach, řekl

Poškozená tomu uvěřila. „Začala s ním komunikovat, prý si rozuměli. Paní se se zpěvákem chtěla setkat osobně, proto vyslyšela jeho výzvu, že pro osobní setkání si musí platit VIP členství,“ popsala mluvčí. Podvodník ženě následně posílal instrukce k uhrazení částek ve výši od 8 do 15 tisíc korun.

Peníze zasílala podvedená žena za pomoci bitcoinmatu. „Tímto způsobem poslala přes 80 tisíc korun. Poškozená dokonce uvěřila, že některou z těchto částek zpěvákovi přispěla na novou kytaru,“ uvedla Glogovská.

Další peníze odeslala na falešný účet managementu. Podvodníci jí na oplátku zaslali fotografii VIP průkazu. K aktivaci však musela uhradit další dva tisíce dolarů, tedy v přepočtu 46 tisíc korun, poškozená však už neměla žádné peníze. Následně se obrátila na policii.

O peníze žádají falešní vojáci, umělci i lékaři

Policisté apelují, aby si lidé každou komunikaci s neznámou osobou na internetu dobře rozmysleli a zvážili možná rizika. „Pokud si však přesto s někým takovým dopisujete, buďte obezřetní. Zvláště když se vydává za nějakou slavnou osobnost, která slibuje osobní setkání, případně má jít například o lékaře, vojáka na misi či jinou osobu ze zahraničí, která vám slibuje vážný vztah,“ zdůraznila Glogovská s tím, že podvodníci dokáží své oběti přesvědčovat celé měsíce.

Tito zloději v prostoru jedniček a nul využívají nejrůznější strategie. Vystupují pod různými identitami, třeba jako američtí vojáci, právníci, lékaři, umělci, obchodníci nebo námořníci. Vymyšlenými příběhy o zmražených bankovních účtech se snaží v lidech vyvolat soucit, aby jim poslali peníze „na cestu“ nebo jiné nezbytné potřeby.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: S nožem a kladivem napadl šest lidí v Praze. Policie zveřejnila záběry zadržení agresora

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie