Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jubilejný ročník Turnaja štyroch krajín

Turnaj štyroch krajín (Turnaj krajín V4), napíše v roku 2024 svoju XX. kapitolu. Basketbalové podujatie sa pravidelne uskutočňuje už dvadsať rokov v Michalovciach, v mestách Przemyśl v Poľsku , Eger v Maďarsku a zúčastnili sa ho aj ďalšie družstvá z Ukrajiny , Čiech a Slovenska. Aktívnymi hráčmi na turnajoch bolo aj niekoľko budúcich reprezentantov, mládežníckych […]
Menej ako 1 min. min.

Turnaj štyroch krajín (Turnaj krajín V4), napíše v roku 2024 svoju XX. kapitolu. Basketbalové podujatie sa pravidelne uskutočňuje už dvadsať rokov v Michalovciach, v mestách Przemyśl v Poľsku , Eger v Maďarsku a zúčastnili sa ho aj ďalšie družstvá z Ukrajiny , Čiech a Slovenska. Aktívnymi hráčmi na turnajoch bolo aj niekoľko budúcich reprezentantov, mládežníckych reprezentantov a ligových hráčov a aj dnes je vhodnou príležitosťou hráčov pre zahraničnú konfrontáciu. Spomedzi najznámejších tvárí , ktoré podujatie absolvovali a robili slovenskému basketbalu dobré meno môžeme spomenúť hneď niekoľko :  Barbora Bálintová , Maroš Želizňák, Roman Skvašik, Samuel Kincel, Milan Janošov, Ema Bodnárová, Norika Terezková, Laura Pražmová, Mirka Firkaľová,  Matúš Jasovský, Michal Demko, Danka Vajková , Martin Šedivý a ďalší … . Podobné skúsenosti hlavne s mládežníckymi reprezentáciami majú aj účastníci z Poľska, Maďarska a Ukrajiny kde tiež vyrástlo niekoľko reprezentantov i trénerov.

 

 

V Michalovciach sa turnaj pre kategóriu U13 uskutoční počas víkendu od piatka 7.6 do nedele 9.6.2024. Domáci basketbalisti sa postupne stretnú s Užhorodom, Egerom a výberom Podkarpacia. Výsledky a kompletný program nájdete na webe www.1bkmi.sk .

Tak to nejak začalo …

Pred  dvadsiatimi rokmi v júli 2004 bola v poľskom meste Krosno otvorená nová športová hala dôstojný, pekný stánok využívaný na rôzne podujatia. Neoficiálnym krstom  tohto stánku v júli 2004 bol medzinárodný turnaj v basketbale žien, ktorý bol súčasťou prípravy družstiev na olympiádu v Aténach. Počas turnaja sa konalo niekoľko neformálnych stretnutí prítomných hostí a na jednom  padol návrh, či by nebolo reálne na podobnej báze organizovať aj medzinárodné turnaje detí a mládeže, samozrejme  na nižšej, teda nie reprezentačnej úrovni, ale v dostupnom okolí, ktoré by plnili úlohu športového, ale i spoločenského stretávania sa detí a  mládeže v tejto časti Európy.  Vznikol návrh, kde zakladateľmi a prvými usporiadateľmi boli poľské mesto Przemyśl, na Slovensku mesto Michalovce a v Maďarsku známy Eger, pričom  v jeho  prípade bol braný do úvahy partnerský vzťah miest Przemyśl a Eger.  Túto prvú ideu  podpísali prítomní formou Dohody (Porozumienia) dňa 23.7.2004 za maďarskú stranu Daniel Tamas a Csaba Saxinger, za  slovenskú Ladislav Janošov a  poľskú  pán Zbigniew Blazkowski a Józef Lewicki.  V máji 2005 sa uskutočnil prvý takýto turnaj chlapcov a dievčat v Przemyśli a  ďalšie boli v septembri v Michalovciach  a následne v Egeri. Postupne sa  tieto turnaje, kde štartujú po štyri chlapčenské družstvá, dostávali na vyššiu športovú i spoločenskú úroveň. Okrem tradičných pravidelných účastníkov sa v rámci  krajín V4 zúčastnili aj družstvá z Čiech  České Budejovice  i Ostrava a už 15 rokov aj družstvá z ukrajinského Ľvova, či Užhorodu.

 

1.BK Michalovce, L.Janošov

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie