Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Juh USA opäť zasiahli extrémne horúčavy, Kalifornia bojuje s lesnými požiarmi

Desiatky miliónov Američanov dnes pociťujú extrémne vysoké teploty pri novej vlne horúčav, ktorá zasahuje oblasti na juhu Spojených štátov od východného až po západné pobrežie. V Kalifornii sa čakajú rekordné maximá až okolo 45 stupňov Celzia, pričom výrazné ochladenie zrejme príde až na budúci týždeň. Západný štát zároveň bojuje s niekoľkými novými požiarmi, z ktorých […]
Menej ako 1 min. min.

Desiatky miliónov Američanov dnes pociťujú extrémne vysoké teploty pri novej vlne horúčav, ktorá zasahuje oblasti na juhu Spojených štátov od východného až po západné pobrežie.

V Kalifornii sa čakajú rekordné maximá až okolo 45 stupňov Celzia, pričom výrazné ochladenie zrejme príde až na budúci týždeň. Západný štát zároveň bojuje s niekoľkými novými požiarmi, z ktorých jeden si vynútil evakuáciu viac ako 10-tisíc obyvateľov.

Nebezpečné teploty

Podľa denníka The New York Times dnes predpoveď sľubovala nebezpečné pocitové teploty nad 39 stupňov v oblastiach s viac ako 80 miliónmi obyvateľov. Na mnohých miestach neprichádza úľava ani v noci, ako ukazuje meranie meteorológov v New Orleanse. Pocitová teplota, ktorá zohľadňuje aj vlhkosť vzduchu, tam o polnoci v noci na dnes dosahovala skoro 40 stupňov Celzia.

Podobné podmienky sa aktuálne týkajú prakticky celého pobrežia Mexického zálivu a tiež oblastí ďalej vo vnútrozemí až po juh štátov Illinois a Indiana. Na juhozápade v štátoch Arizona, Nevada a Kalifornia skutočné teploty šplhajú ešte vyššie, vlhkosť vzduchu je ale nižšia. Podľa spravodajského webu Axios sa dnes rôzne výstrahy vzťahovali na 140 miliónov obyvateľov USA.

Pre krajinu je to už niekoľká vlna horúčav tohto roka. Minulý mesiac zažili rekordne vysoké teploty regióny na severe a severovýchode, niektoré mestá na juhu zase hlásia najteplejší jún v dejinách, zatiaľ čo celý svet prechádza najteplejším obdobím od začiatku meteorologických záznamov.

Klimatológovia sa zhodujú, že globálna klíma sa predovšetkým kvôli spaľovaniu fosílnych palív výrazne otepľuje, a varujú, že jedným z prejavov zmien sú častejšie a intenzívnejšie vlny horúčav.

Absolútny rekord

V Kalifornii má tá aktuálna trvať najmenej do začiatku budúceho týždňa. V Reddingu na severe štátu by mohol cez víkend padnúť absolútny rekord na úrovni necelých 48 stupňov Celzia. Rovnaké maximum predpovedá na pondelok pobočka americkej Národnej meteorologickej služby v Las Vegas, čo by tiež znamenalo najvyššie meranie v dejinách.

“Očakáva sa, že sa v nasledujúcom týždni odohrá mimoriadne nebezpečná situácia, vstupujeme do potenciálne historickej a smrtiacej epizódy horúčav,” varovali zase pracovníci NWS v San Francisku a okolí.

Vysoké teploty každoročne v USA zabíjajú najmenej stovky ľudí a sú tak nebezpečnejšie ako akékoľvek iné meteorologické úkazy. Údaje o úmrtiach spojených s horúčavami sú však často k dispozícii až s veľkým odstupom.

Jedným z miest, ktoré tieto prípady podrobne mapujú, je okres Maricopa v štáte Arizona, ktorý zahŕňa mesto Phoenix. Už teraz eviduje 13 obetí horúčav v tomto roku, ďalších 162 prípadov vyšetruje.

V Kalifornii okrem horúčav obyvateľov ohrozujú tiež požiare, ktoré sa šíria v teplých a suchých podmienkach. Jeden sa v utorok rozhorel pri meste Oroville na úpätí pohoria Sierra Nevada a rýchlo sa rozšíril na 12 kilometrov štvorcových, pričom zničil niekoľko domov. Opustiť domovy kvôli nemu muselo najmenej 13-tisíc ľudí, napísala agentúra AP.

V častiach západného štátu panuje extrémne riziko vzniku požiarov a len od pondelka miestny lesnícky úrad Cal Fire zaznamenal vyše desať nových ohnísk. Od začiatku roka ohne spálili spolu skoro 600 kilometrov štvorcových, teda územie väčšie ako Praha.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie