Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Júl bez plastu: Problém plastového odpadu

Júl bez plastu je významné celosvetové hnutie, ktoré vzniklo v roku 2011. Toto hnutie každoročne oslovuje a motivuje milióny ľudí po celom svete, aby sa zapojili do boja proti plastovému znečisteniu. Cieľom je dosiahnuť čistejšie ulice, oceány a udržateľné komunity. Hnutie si získava stále viac podporovateľov a v roku 2023 sa tento počet odhadoval na […]
Menej ako 1 min. min.

Júl bez plastu je významné celosvetové hnutie, ktoré vzniklo v roku 2011. Toto hnutie každoročne oslovuje a motivuje milióny ľudí po celom svete, aby sa zapojili do boja proti plastovému znečisteniu. Cieľom je dosiahnuť čistejšie ulice, oceány a udržateľné komunity. Hnutie si získava stále viac podporovateľov a v roku 2023 sa tento počet odhadoval na 89 miliónov jednotlivcov z viac ako 190 krajín. Účastníci nie sú len jednotlivci, ale do iniciatívy sa aktívne zapájajú aj pracoviská, komunity, školy, kaviarne a maloobchody.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo by sme mali znížiť spotrebu plastov, je neudržateľné tempo, akým ich vyrábame a spotrebovávame. Plasty nevytvárajú len environmentálne problémy, ale majú aj negatívny vplyv na naše zdravie. Každoročne sa vo svete vyrába viac ako 380 miliónov ton plastov, pričom polovica z toho množstva je určená na jednorazové použitie. Tento ohromujúci počet prispieva k enormnému množstvu plastového odpadu, ktorý spôsobuje ekologické katastrofy.

Plastový odpad každoročne zabíja milión morských vtákov, 100 tisíc morských cicavcov, morských korytnačiek a nespočetné množstvo rýb. Tento problém sa netýka len morských tvorov, ale všetkých živočíchov. Podľa údajov OSN z roku 2017 moria znečisťuje až 51 biliónov mikroplastových častíc, čo je 500 krát viac ako je v našej galaxii hviezd.

Plasty a ich dopad na ľudské zdravie

Štúdie potvrdili prítomnosť mikroplastov v ľudskom tele, napríklad v plodovej vode, placente, krvi a v pľúcach. Tento fakt je alarmujúci a poukazuje na to, že problém plastového znečistenia sa týka aj nás samotných. V roku 2021 bolo na slovenský trh uvedených vyše 434 miliónov kusov ľahkých a veľmi ľahkých plastových tašiek. Z tohto množstva tvorili veľmi ľahké plastové tašky (mikroténové vrecká) vyše 380 miliónov, čo je približne 70 kusov na obyvateľa. Ročne sa na slovenský trh uvedie jedna miliarda plastových fliaš.

Plastové ostrovy

Plasty sa hromadia v oceánoch a vytvárajú tzv. “plastové ostrovy”. Najväčší z nich sa nazýva Great Pacific Garbage Patch (GPGP), v slovenčine známy ako Veľká tichomorská odpadková škvrna. Táto oblasť pokrýva plochu 1,6 milióna štvorcových kilometrov, čo predstavuje trojnásobnú rozlohu Francúzska. Táto gigantická masa odpadu ohrozuje morské ekosystémy a prispieva k úhynu nespočetného množstva morských tvorov.

Zapojte sa do iniciatívy aj vy

Ak chcete prispieť k zníženiu plastového odpadu, pridajte sa k iniciatíve „Júl bez plastu“. Malými zmenami vo svojom každodennom živote môžete významne prispieť k boju proti plastovému znečisteniu. Napríklad, môžete sa vyhnúť používaniu jednorazových plastov, opravovať pokazené plastové veci, alebo uprednostniť výrobky z prírodných materiálov. Akým spôsobom sa zapojíte, je len na vás. Budeme radi, ak nás budete informovať o tom, čo robíte pre to, aby ste sa vyhli plastom vo vašom každodennom živote alebo počas Júla bez plastov.

Tipy do domácnosti 

Existuje mnoho spôsobov, ako minimalizovať používanie plastov vo vašej domácnosti. Napríklad, nekupujte hneď nové veci len preto, aby ste sa zbavili plastových a nahradili ich. Tým by ste len vyprodukovali zbytočný odpad. Opravujte si pokazené plastové veci, praskliny môžete zalepiť alebo zataviť.

Nepoužívajte riady a kuchynské náradie, akými sú napríklad naberačky, sitká, varešky či dosky na krájanie, vyrobené z plastu. Uprednostnite sklenené, kovové a drevené materiály. Desiatu si zabaľte do dózy alebo do opakovane použiteľného voskovaného vrecúška namiesto plastového vrecka. Namiesto plastových obrusov, ktoré bývajú vyrobené z PVC, používajte textilné.

Alternatívy k plastovým výrobkom

Ak máte deti alebo kupujete darček, uprednostňujte látkové a drevené hračky pred plastovými. Dobrým darčekom môže byť aj zaujímavý výlet či kniha. Namiesto klasickej hubky na riad používajte hubky z prírodných materiálov, napríklad lufu, alebo handričky, ktoré môžete po znečistení vyprať.

Čistiace prostriedky si čapujte do vlastných fliaš. Ak nemáte možnosť kúpiť čapovaný prací prostriedok, uprednostnite pracie prášky balené v kartóne namiesto pracích gélov v plastovom obale. Pri výbere bytových dekorácií, akými sú napríklad kvety, sa vyhnite tým, ktoré sú vyrobené z plastu. Živé kvety v sklenených črepníkoch sú nádhernou živou dekoráciou. Nezabúdajte na to ani pri návšteve cintorína. Namiesto umelých kytíc uprednostnite prírodné ozdoby alebo živé kvety z vlastnej záhrady, od lokálneho predajcu kvetín, alebo sušené kvety. Vhodné sú aj viacročné kvety v črepníkoch.

Výzva pre všetkých

Zapojte sa do výzvy na stránke Plastic Free July a prijmite oficiálnu výzvu. Váš príspevok môže byť malý, ale ak sa spojíme, môžeme dosiahnuť veľké zmeny. Inšpirujte ostatných, aby sa pridali k tejto dôležitej iniciatíve. Spolu môžeme zmeniť svet k lepšiemu a znížiť množstvo plastového odpadu, ktorý produkujeme.

(ko)

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie