Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Julian Assange propuštěn poté, co dosáhl dohody o vině a trestu s ministerstvem spravedlnosti (video)

Julian Assange je jeden z nejznámějších politických vězňů, jehož zločin byl jediný: ukázal světu pravdu o těch, kteří údajně po celém světě rozváží demokracii. Zakladatel WikiLeaks Julian Assange byl propuštěn poté, co dosáhl dohody o vině a trestu s ministerstvem spravedlnosti Spojených států. Assange byl posledních pět let vězněn v britské věznici Belmarsh poté, co […]
Menej ako 1 min. min.

Julian Assange je jeden z nejznámějších politických vězňů, jehož zločin byl jediný: ukázal světu pravdu o těch, kteří údajně po celém světě rozváží demokracii.

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange byl propuštěn poté, co dosáhl dohody o vině a trestu s ministerstvem spravedlnosti Spojených států.

Assange byl posledních pět let vězněn v britské věznici Belmarsh poté, co strávil sedm let na ekvádorském velvyslanectví s pochybnou ochranou politického azylu.

V příspěvku na X WikiLeaks napsaly:

Po více než pěti letech v cele o průměru 2×3 metru, izolovaný 23 hodin denně, se brzy znovu setká se svou ženou Stellou Assangeovou a jejich dětmi, které svého otce znají jen zpoza mříží.

WikiLeaks zveřejnily průlomové příběhy o vládní korupci a porušování lidských práv, které pohnaly mocné k odpovědnosti za jejich činy. Jako šéfredaktor Julian tvrdě zaplatil za tyto principy a za právo lidí na informace.

Když se vrací do Austrálie, děkujeme všem, kteří stáli při nás, bojovali za nás a zůstali naprosto oddaní v boji za jeho svobodu.

Julianova svoboda je naší svobodou.

WikiLeaks také zveřejnily video, které ukazuje, že byl propuštěn.

 

Julian Assange boards flight at London Stansted Airport at 5PM (BST) Monday June 24th. This is for everyone who worked for his freedom: thank you.#FreedJulianAssange pic.twitter.com/Pqp5pBAhSQ

— WikiLeaks (@wikileaks) June 25, 2024

Vydavatel čelil obvinění podle zákona o špionáži za zveřejnění záznamů z války v Iráku a Afghánistánu, které mu poskytla whistleblowerka Chelsea Manningová.

Pokud by byl odsouzen, hrozil by mu za zveřejnění uniklých materiálů maximální trest 175 let vězení.

V pondělí večer NBC News oznámila:

Assange byl obviněn na základě informací o trestných činech – což obvykle znamená dohodu o vině a trestu – ze spiknutí za účelem získání a zveřejnění informací o národní obraně, uvádí se v soudních dokumentech.

V dopise úředníka ministerstva spravedlnosti Matthewa McKenzieho americké okresní soudkyni Ramoně Manglonové z amerického okresního soudu pro Severní Mariany se uvádí, že Assange se objeví u soudu ve středu v 9 hodin ráno místního času, aby přiznal vinu, a uvedl, že ministerstvo spravedlnosti očekává, že se Assange vrátí do domovské Austrálie po skončení řízení.

Americká obvinění proti Assangeovi pramení z nejrozsáhlejšího publikování utajovaných informací v americké historii.

Ke zveřejnění informací došlo během prvního funkčního období Baracka Obamy. Koncem roku 2009 se podle vlády Assange spojil s Chelsea Manningovou, analytičkou vojenské rozvědky, aby zveřejnili desítky tisíc zpráv o aktivitách ve válce v Afghánistánu, stovky tisíc zpráv o válce v Iráku, stovky tisíc depeší ministerstva zahraničí a hodnotící zprávy o vězních v zálivu Guantánamo pomocí své webové stránky WikiLeaks.

Soudní dokumenty odhalující Assangeovu dohodu o vině a trestu byly podány v pondělí večer u amerického okresního soudu pro Severní Mariánské ostrovy.

Severní Mariany jsou území USA v Tichém oceánu.

Podle dohody se Assange dostaví k soudu, aby byl odsouzen k 62 měsícům vězení se započtením doby, kterou si již odseděl v Belmarshi. To mu umožní vrátit se domů do Austrálie.

Obvinění, ke kterým se přizná, spadají pod „spiknutí za účelem získání a zveřejnění informací o národní obraně.“

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie