Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Juraj Blanár: SLOVENSKO ODMIETA MIGRAČNÝ PAKT

Na včerajšom hlasovaní v Európskom parlamente poslanci schválili napriek jej neúplnej podpore novú európsku migračnú a azylovú politiku, ktorej súčasťou je aj povinné prerozdeľovanie nelegálnych utečencov. Slovenská republika NESÚHLASÍ s takýmto princípom tzv. solidarity s podmienkou povinného prijatia nelegálnych migrantov na naše územie. Štáty by sa mali sami rozhodnúť, akú formu pomoci zvolia, a to […]
Menej ako 1 min. min.

Na včerajšom hlasovaní v Európskom parlamente poslanci schválili napriek jej neúplnej podpore novú európsku migračnú a azylovú politiku, ktorej súčasťou je aj povinné prerozdeľovanie nelegálnych utečencov. Slovenská republika NESÚHLASÍ s takýmto princípom tzv. solidarity s podmienkou povinného prijatia nelegálnych migrantov na naše územie. Štáty by sa mali sami rozhodnúť, akú formu pomoci zvolia, a to bez príkazu povinného finančného či materiálneho príspevku.

Prijatie tejto reformy je zároveň reálnou ukážkou toho, ako dôležité je ponechanie práva veta v kľúčových oblastiach presadzovania národnoštátnych záujmov. Pri tomto hlasovaní nebolo možné uplatniť právo veta, preto bol návrh napriek nesúhlasu SR i ďalších štátov schválený. Za SR sme vyjadrili našu odmietavú pozíciu k návrhu nového Migračného paktu hlasovaním na úrovni veľvyslancov pri EÚ v Bruseli, ktoré sa uskutočnilo vo februári 2024.

Nový pakt nie je dlhodobo udržateľným riešením. Zhodli sme sa na tom aj s predstaviteľmi členských štátov Vyšehradskej skupiny a rovnako skupiny Central 5. Nelegálna migrácia je obrovská výzva, ktorej EÚ čelí, a našou povinnosťou je riešiť ju predovšetkým v súlade so suverénnymi záujmami našej vlasti.

Je potrebné si otvorene priznať, že ochrana Schengenského priestoru proti nelegálnej migrácii nie je dostatočná a nový Migračný pakt tento problém nevyrieši. Opakujeme, že je potrebné sa sústrediť na posilnenie ochrany vonkajšej hranice EÚ a rovnako na intervencie a opatrenia v krajinách, odkiaľ nelegálna migrácia prichádza.

Európsky prístup k migračnej politike môžu ovplyvniť aj nadchádzajúce júnové eurovoľby a poslanci, ktorých si obyvatelia EÚ, teda i 🇸🇰 Slovenska, zvolia do Európskeho parlamentu.

Juraj Blanár

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie