Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

K „Babišovým“ Patriotům se přidá i krajní pravice z Nizozemska. Frakci přinese šest mandátů

„Chceme spojit síly v EP a hrdě se připojíme k Patriotům pro Evropu,“ napsal na sociální síti X Wilders, jehož strana má v europarlamentu šest mandátů. V příspěvku mimo jiné odmítl „nelegální migraci“, zároveň vyjádřil podporu Ukrajině, která se brání ruské vojenské agresi. Vznik nové frakce Patrioti pro Evropu oznámili před několika dny ve Vídni maďarský premiér […]
Menej ako 1 min. min.

„Chceme spojit síly v EP a hrdě se připojíme k Patriotům pro Evropu,“ napsal na sociální síti X Wilders, jehož strana má v europarlamentu šest mandátů. V příspěvku mimo jiné odmítl „nelegální migraci“, zároveň vyjádřil podporu Ukrajině, která se brání ruské vojenské agresi.

Vznik nové frakce Patrioti pro Evropu oznámili před několika dny ve Vídni maďarský premiér Viktor Orbán, šéf ANO Andrej Babiš a předseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl. Tři zakládající formace dosahují minimálního počtu 23 europoslanců pro vytvoření frakce. Potřebují ještě zástupce z alespoň dalších čtyř dalších zemí, aby frakce získala registraci v Evropském parlamentu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku probíhá informační válka, tvrdí vyšetřovatelé. Cílem útoků je zastavit pomoc Ukrajině

Ochotu začlenit se do ní dosud vyjádřila krajně pravicová portugalská formace Dost (Chega) a španělské krajně pravicové uskupení Vox. Po Wildersově oznámení by tak měli Patrioti pro Evropu zajištěné zástupce z již šesti zemí, uvedla DPA.

Očekává se, že se k nově vznikající formaci připojí italská Liga, kterou vede vicepremiér Matteo Salvini.

Bruselský server Euractiv s odvoláním na své zdroje napsal, že se nejspíš rozpadne krajně pravicová europarlamentní frakce Identita a demokracie (ID) a většina jejích členů se připojí k Patriotům pro Evropu. Nejvíce mandátů v europarlamentu má z ID krajně pravicové francouzské Národní sdružení (RN) Marine Le Penové. K Patriotům by mohla přejít i krajně pravicová belgická strana Vlámský zájem (Vlaams Belang) a populisticko-pravicová a euroskeptická Dánská lidová strana (DF).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Biden v bublině osudovosti? Vsugeroval si, že musí být dál prezident, míní amerikanista Lepš

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie