Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

K českej muničnej iniciatíve sa pripojila Litva, peniaze zatiaľ poslali štyri krajiny

K českej muničnej iniciatíve sa podľa ministerky obrany Jany Černochovej pripojila tiež Litva, prispeje 35 miliónmi eur. Černochová to uviedla po dnešnom rokovaní ministrov obrany krajín Únie v Bruseli, kde so svojím litovským kolegom podpísala príslušné memorandum. Celkovo sa do iniciatívy zapojilo 18 krajín, peniaze na nákup munície pre Ukrajinu ale doteraz poslali len štyri […]
Menej ako 1 min. min.

K českej muničnej iniciatíve sa podľa ministerky obrany Jany Černochovej pripojila tiež Litva, prispeje 35 miliónmi eur. Černochová to uviedla po dnešnom rokovaní ministrov obrany krajín Únie v Bruseli, kde so svojím litovským kolegom podpísala príslušné memorandum.

Celkovo sa do iniciatívy zapojilo 18 krajín, peniaze na nákup munície pre Ukrajinu ale doteraz poslali len štyri – Kanada, Dánsko, Holandsko a Portugalsko. Prvá munícia by mala byť na Ukrajinu doručená už na začiatku júna, česká ministerka odmietla akékoľvek informácie o tom, že by iniciatíva bola oneskorená.

Česká iniciatíva prišla včas, Ukrajina nemusí šetriť muníciu. Armáda prestala ustupovať

„Musíme aj naďalej robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme včas reagovali na urgentné potreby Ukrajiny, čo je cieľom našej muničnej iniciatívy. Podporu by sme mali plánovať tak, aby ukrajinská armáda v budúcnosti nečelila kritickým nedostatkom,“uviedla Jana Černochová.

Prisľúbených 35 miliónov eur od Litvy je podľa nej veľmi vysoká suma. “Ide o ďalší dôkaz toho, že v našom regióne je záujem o podporu Ukrajiny stále veľmi silný,” dodala.

Novinári sa dnes pred rokovaním v Bruseli šéfa diplomacie Únie Josepa Borrella pýtali okrem iného aj na obavy ohľadom možného meškania dodávok munície cez českú iniciatívu. Černochová ale akékoľvek slová o meškaní odmietla.

“To, že sme schopní za Európsku úniu aj za pána Borrella splniť niektoré jeho sľuby, to si myslím, že je len dobre. Nič sa neoneskoruje, česká republika bude všetky záväzky, ktoré dáva donátorským krajinám, v maximálnej miere plniť, “povedala ministerka. “Finančné prostriedky na základe memoranda k nám prúdia postupne, my nemôžeme nakupovať muníciu niekde na dlh,” poznamenala.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie