Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

K ruskej armáde sa pridala divízia Gurkhov

. Rusko, 12.máj 2024 (AM) – Zatiaľ? Kým ukrajinská armáda má nedostatok personálu a len nedávno bol po polročnej parlamentnej rozprave schválený nový zákon o mobilizácii, účasť zahraničných dobrovoľníkov sa tiež znižuje, keďže ich dobrodružstvo sa často skončilo v plastovom vreci a nevidia perspektívu bojovať za stranu konfliktu, ktorá momentálne prehráva.   Naopak v Rusku […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rusko, 12.máj 2024 (AM) – Zatiaľ? Kým ukrajinská armáda má nedostatok personálu a len nedávno bol po polročnej parlamentnej rozprave schválený nový zákon o mobilizácii, účasť zahraničných dobrovoľníkov sa tiež znižuje, keďže ich dobrodružstvo sa často skončilo v plastovom vreci a nevidia perspektívu bojovať za stranu konfliktu, ktorá momentálne prehráva.

 

Naopak v Rusku sa udržiava vysoký nábor dobrovoľníkov z miestnej populácie a bývalý poradca kancelárie prezidenta Ukrajiny Arestovič konštatuje, že mnoho ruských mužov vo veku okolo 40-ky sa začalo dobrovoľne liečiť zo svojich zdravotných problémov, aby mohli prejsť odvodovým procesom a zúčastniť sa vojny. Riadia sa medicínskymi pokynmi, dodržujú diétu, pravidelne športujú a zbavujú sa škodlivých návykov.

 

To je samozrejme už aj pre sponzorov vojny povážlivé, cieľom bolo oslabiť Rusko a nie zlepšiť zdravotný stav jeho mužskej populácie. Čo je horšie, do ruskej armády začali vstupovať zahraniční dobrovoľníci, dvere sú otvorené pre všetky etnické a náboženské skupiny. Ale Rusko tiež môže využívať skúsenosti Veľkej Británie, ktorá už 200 rokov do svojej armády otvorene verbuje Gurkhov, pretože ich považuje za najlepších bojovníkov na svete. Pred budovou britského ministerstva obrany na Horse Guards Avenue v londýnskom City of Westminster stojí socha vojaka. Jej podstavec prezrádza o koho ide. Sú na ňom dva skrížené nože s negatívnym ohybom čepele – nepálske nože kukri.

 

 

Video vysvetľujúce Gurkhov z britského uhla pohľadu sa nezačína na konkrétnom bojisku ale v indickom vlaku, ktorý v roku 2010 prepadli gangstri. Cestujúci Gurkha zabil troch a zranil osem ozbrojených gangstrov nožom kukri:

 

 

Dnes je Gurkha označenie pre nepálskych mužov slúžiacich v zahraničných vojenských alebo policajných zložkách. Pochádza z názvu Kráľovstva Gorka, ktoré do 25.9. 1768 zjednotilo Kráľovstvo Nepál, ktoré sa stalo jeho nástupným štátom (od 19.7.2008 Nepálska federatívna demokratická republika).

 

Jednotky Gurkhov má okrem Veľkej Británie (vyše 4000 ľudí) aj India ( v roku 2009 to bolo 42 000 ľudí v 46 práporoch + špeciálne sily pohraničnej stráže okolo 700 ľudí, traja Gurkhovia získali najvyššie indické vojenské vyznamenanie Param Vir Chakra), Singapur a Brunej.

 

Vo Veľkej Británii sa preslávili v mnohých vojnách a získali 26 Viktoriiných krížov (VC – polovica bola pre britských veliacich dôstojníkov) a dva Jurajove kríže (GC), čiastočne zrovnoprávnení s britskými veteránmi však boli až v roku 2007 v prípade, že kontrakt podpísali po 1.7. 1997.

 

Rusko má, ale príležitosť otvoriť novú tradíciu a podľa informovaných odhadov slúži teraz v ruskej armáde najmenej 15 000 Gurkhov. Ešte pred nedávnom to mal byť zlomok tohto počtu, maximálne 3000 aj keď médiá mimo západ upozorňovali na alarmujúcu mieru nárastu počtu nepálskych turistov v Rusku už pred rokom.

 

Prvé správy o zvýšenom nábore ruských Gurkhov sa objavili v indických médiách a týkali sa ešte Wagnera

 

 

 

Nad problémom sa dali ťažko zatvárať oči a západ si veľmi neželá službu Gurkhov v ruských ozbrojených silách, preto rozpútal proti tomu silnú mediálnu kampaň. Americká CNN ako prvá upozornila na to, že počet Gurkhov v ruskej armáde prekročil 15 000 vo svojej reportáži zo dňa 12.2.2024. Správu okamžite prevzali na ďalšie masmédiá na západe, netýkalo sa to tých slovenských, pre ktoré by to bola príliš zložitá téma.

 

 

Starosti britskej televízie Sky News o osud ruských Gurkhov, scenár reportáží je vždy takmer úplne rovnaký, časť nepálskej mládeže sa nechá zlákať peniazmi ponúkanými ruskou armádou, časť sa stáva obeťou obchodovania s ľuďmi a snaží sa neskôr z ruskej armády dezertovať. Tí, ktorým sa to malo podariť informujú, že Gurkhovia sú v ruskej armáde potravou pre delá, zle sa k nim Rusi správajú a prípadne nedodržujú svoje záväzky. Reportáž spravidla pokračuje znepokojenými úradníkmi nepálskeho ministerstva vnútra alebo zahraničných vecí. Končí sa rozhovormi s nešťastnými nepálskymi ženami, ktoré sa obávajú o osud svojich príbuzných v Rusku. Osud britských jednotiek Gurkhov nasadzovaných na najťažšie úseky bojov celé stáročia britská reportáž vďačne nepripomína.

 

 

Do tretice rozšírená reportáž nemeckej DW. Začína sa aspoň pripomenutím chudoby Nepálu a modlitbami rodiny za padlého ruského Gurkha. Upozorňuje na to, že mal zaplatiť 6000 dolárov za služby agenta, ktorý ho do Ruska dostal a na problémy s návratom tiel padlých Gurkhov do Nepálu. Pokračuje výpoveďou dezertéra, ktorý tvrdí, že ruskému agentovi za cestu do Ruska zaplatil 3000€. Tvrdí, že má nočné mory a je traumatizovaný tým, čo na ukrajinskom bojisku zažil. Uvádza, že odslúžil v ruskej armáde tri mesiace a nedostal sľubovanú výplatu. Momentálne je v Nepále a je nezamestnaný, nedokáže si nájsť prácu ani ako nádenník. Znovu sa reportáž vracia k chudobe a pripomína, že Nepál je ekonomický zaostalý a nezamestnanosť je vysoká. Pokračuje o práci nepálskej policajnej jednotky, ktorá má za úlohu zabrániť náboru ruských Gurkhov tým, že odhalia agentov, ktorí ich regrutujú. Takto nedávno zadržali až 20 nepálskych agentov. Policajný dôstojník pripomína, že problém sa netýka len Nepálu samotného, ale aj nepálskych diaspór, napríklad v Indii alebo Spojených arabských emirátoch, kam môžu budúci ruskí Gurkhovia cestovať zdanlivo za civilnou prácou. Oproti primitívnejšej a hrubšej anglosaskej propagande Nemci pripúšťajú, že problém nemusí mať riešenie a stretávajú sa s mladým Nepálcom, ktorí túži do ruskej armády vstúpiť. Sám ale nedokáže presvedčiť svoju plačúcu matku, ktorá mu pripomína, že do ruskej armády už vstúpil jeho strýko. Mladík, ktorý pracuje ako motocyklový kuriér sa nenechá odradiť a hľadá cestu do Ruska pomocou pracovnej agentúry. Ďalej, bývalý minister zahraničných vecí Nepálu tvrdí, že o téme rokoval s ruskými partnerom a služba nepálskych dobrovoľníkov v ruskej armáde nie je regulovaná medzinárodnou zmluvou, napriek tomu, že nepálska vláda je proti tomu a ruská vláda o tomto probléme vie. Na záver sa zoznamujeme s nepálskou sociálnou aktivistkou, ktorá pomáha rodinám v návrate teraz slúžiacich ruských Gurkhov späť do Nepálu, v horšom prípadne aj ich telesných pozostatkov. Nemecká reportáž je o niečo inteligentnejšia, ale v jadre má rovnaký cieľ, zabrániť prílevu Gurkhov do ruskej armády.

 

 

Záver. Rusko môže rozšíriť nábor Gurkhov do svojej armády, musí adresovať výčitky západnej propagandy o zlom zaobchádzaní s nimi a vysvetliť im v anglickom jazyku, či sú najímaní do bojových útvarov alebo do tylových služieb (varenie, pranie, čistenie a iné práce, ktoré nepálski muži radi vykonávajú v zahraničí). Vyvrátiť tvrdenia o nasadzovaní Gurkhov na príliš riskantné misie vo forme potravy pre delá, intenzívne ich pred nasadením cvičiť a viesť o tom podrobné záznamy, preukázať plnenie finančných záväzkov voči nim a poskytnúť im po vyradení do civilu ruské občianstvo. Tiež sa musí vyriešiť problém repatriácie padlých späť o Nepálu.
Zahraniční dobrovoľníci sa teraz hlásia do ruskej armády z celého sveta a ruské televízie o tom často natáčajú reportáže. Ak sa ohraničí prílev dobrovoľníkov z Nepálu, stratí ruská armáda stáročiami britskej služby overenú kvalitu.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post K ruskej armáde sa pridala divízia Gurkhov appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie