Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kalendár záhradníka. Čo zasadiť v máji na svojom pozemku alebo balkóne?

1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nieriss). Máj je prvým teplým mesiacom, priemerné teploty na Slovensku sa pohybujú okolo 12-16 stupňov Celzia. Je to ideálny čas na to, aby ste sa začali venovať záhradkárčeniu. A nezáleží na tom, či máte veľký pozemok, záhradu alebo len malý priestor s kvetináčmi na balkóne. Stačí dobrý úmysel a […]
Menej ako 1 min. min.

1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nieriss).

Máj je prvým teplým mesiacom, priemerné teploty na Slovensku sa pohybujú okolo 12-16 stupňov Celzia. Je to ideálny čas na to, aby ste sa začali venovať záhradkárčeniu. A nezáleží na tom, či máte veľký pozemok, záhradu alebo len malý priestor s kvetináčmi na balkóne. Stačí dobrý úmysel a trocha vedomostí, aby ste sa mohli tešiť z vlastnej úrody.

Čo zasadiť v máji na svojom pozemku alebo balkóne?
Foto: shutterstock/nieriss

Čo zasadiť v máji na svojom pozemku alebo balkóne?

V máji môžete uvažovať o presadení predtým zasiatych paradajok, papriky, cibule, šalátu, brokolice, póru alebo zeleru do pôdy. Pre tieto rastliny je apríl príliš chladný mesiac a mrazy ich môžu vážne poškodiť. V máji je ich riziko zanedbateľné, takže je čas premýšľať o ich vysadení zo zeme. Ak nemáte záhradu, stačí rastliny presadiť do veľkých kvetináčov a preniesť ich na balkón alebo terasu.

V máji je vhodný čas na výsev lupín, kapucíniek, slnečníc, gladiol alebo nechtíka. Ak vám viac záleží na zelenine ako na kvetoch, zasaďte teraz mrkvu, reďkovky, cukety, petržlen, kukuricu, uhorky, tekvicu a červenú repu. Teraz je tiež vhodný čas začať pestovať bazalku, rukolu a kôpor.

Mnoho ľudí si to neuvedomuje, ale s trochou úsilia si môžete vypestovať vlastný melón. Nič vám nebráni ani v tom, aby ste si na balkóne zasadili zemiaky, ak máte dostatok miesta. Znie to lákavo? Potom sa do toho pustite, pretože máj je najlepší čas začať s pestovaním týchto rastlín.

Máj je ideálny čas na výsev gladiol.
Foto: shutterstock/TanaCh

Aké práce v záhrade by sa mali vykonať v máji?

Máj je pre záhradkárov veľmi rušný mesiac. Nižšie je uvedený zoznam činností, ktoré je potrebné vykonať pred letom.

hnojenie rastlín

prerezávanie kríkov

kosenie trávy

kompostovanie

odstraňovanie buriny

V tomto období upratujete záhradu a pripravujete ju na leto.

Počuli ste niekedy o technike „Chelsea chop“? Zahŕňa vhodný rez, ktorý stimuluje rast rastliny a umožňuje jej dosiahnuť maximálny potenciál. Ide o to, že koncom mája skrátite výhonky o 1/3 ich dĺžky. Týmto spôsobom sa predĺži alebo oddiali čas kvitnutia.

Domáce spôsoby hnojenia záhrady

Na výživu rastlín nemusíte kupovať špecializované prípravky. Skvele vám poslúžia produkty, ktoré už máte v kuchyni alebo v kúpeľni. Hnojivo si môžete dokonca vyrobiť z… banánovej šupky. Jednoducho ju zalejte vodou a počkajte. Predtým ju môžete nakrájať na menšie kúsky. Vzniknutou tekutinou potom zalievajte svoje rastliny.

Domáce hnojivo môžete vyrobiť z banánových šupiek.
Foto: shutterstock/m.dipo

Do kávy alebo čaju si zvyčajne prisypávate cukor. Čo by sa však stalo, keby ste ho dali do zeme? Veľa dobrých vecí. Nie každý vie, že cukor pomáha zbaviť záhradu hlíst. Ide o malé parazity známe aj ako škrkavky. Napadnutie nimi je nebezpečné pre človeka, ale škodia aj vašim rastlinám. Našťastie sa s nimi dá vysporiadať veľmi jednoduchým spôsobom. Stačí, ak v záhrade rozsypete cukor alebo ho rozpustíte vo vode a týmto roztokom zalievate rastliny. Cukor spôsobí zvýšenie množstva pozitívnych baktérií v pôde, ktoré si s hlístami poradia. Odporúčaný pomer je približne jeden kilogram cukru na 10 metrov štvorcových plochy.

Kávová usadenina tiež dobre funguje ako rastlinná výživa. Kávová usadenina poskytuje rastlinám dôležité živiny, ako sú dusík, fosfor, horčík, draslík a meď. Majú tiež mierne kyslé pH, takže sú vynikajúcim hnojivom pre kyslomilné rastliny – neutralizujú vápnik obsiahnutý vo vodovodnej vode. Zemina môže mať pozitívny vplyv napríklad na rododendrony, azalky, vresy, hortenzie, paprade, ako aj na niektoré druhy zeleniny a ovocia, napríklad paradajky a jahody.

Kávová usadenina poskytuje rastlinám potrebné živiny.
Foto: shutterstock/Nor Gal

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tu je najkrajšia trvalka. Každý ju chce mať vo svojej záhrade. Kedy túto rastlinu vysadiť? Abeceda starostlivosti

Čo zasadiť v apríli? Niektoré druhy je lepšie odložiť

The post Kalendár záhradníka. Čo zasadiť v máji na svojom pozemku alebo balkóne? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie