Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kaliňák informoval o podaní trestných oznámení a disciplinárnych návrhov. Menoval Klimenta, Mazáka a Kolíkovú

Vláda podá disciplinárne návrhy na niektorých sudcov. Na tlačovej konferencii to oznámili ministri vnútra Robert Kaliňák a spravodlivosti Boris Susko, obaja sú zo Smeru. Okrem toho podajú aj viaceré trestné oznámenia. Sudcov, najmä zo senátu 5T na Najvyššom súde, vláda dlhodobo obviňuje z porušení základných ľudských práv a slobôd predovšetkým pri väzobnom stíhaní v predchádzajúcich […]
Menej ako 1 min. min.

Vláda podá disciplinárne návrhy na niektorých sudcov. Na tlačovej konferencii to oznámili ministri vnútra Robert Kaliňák a spravodlivosti Boris Susko, obaja sú zo Smeru. Okrem toho podajú aj viaceré trestné oznámenia.

Sudcov, najmä zo senátu 5T na Najvyššom súde, vláda dlhodobo obviňuje z porušení základných ľudských práv a slobôd predovšetkým pri väzobnom stíhaní v predchádzajúcich rokoch. Ich rozhodnutia pritom dávajú do súvisu s vtedajšou vládnou mocou a týchto sudcov preto označujú za politických aktivistov.

Fico sa chystá na zásahy proti sudcom. Ja byť pánom Klimentom, tak sa zbalím už dnes, vyhlásil

Predsedom senátu 5T je sudca Juraj Kliment, jeho členmi sú Peter Štift a Peter Hattala.

Vládni predstavitelia pritom argumentujú rozhodnutiami Ústavného súdu, že Klimentov senát konal nezákonne. Aktuálne tiež pokutou 20-tisíc eur od Európskeho súdu pre ľudské práva v prípade väzobného stíhania sudkyne Denisy Cvikovej. Podľa ministrov súd konštatoval, že Cviková bola vo väzbe nezákonne a boli tým porušené jej základné ľudské práva. 

“Takéto opakované rozhodnutia najvyšších súdnych autorít si vyžadujú aj vyvodenie zodpovednosti voči takýmto porušovateľom práva,” vyjadril sa Susko.

Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné

Kaliňák informoval tiež o podaní viacerých trestných oznámení na “ľudí, ktorí ignorovali svoje právomoci alebo svoje právomoci priamo zneužívali”. Na sudcu Klimenta už bolo podané, na odvolaného šéfa Súdnej rady Jána Mazáka za podľa Kaliňáka svojvoľné a úmyselné prešetrovanie sudcov ešte len bude.

V súvislosti s tým Kaliňák spomenul aj exministerku spravodlivosti a súčasnú poslankyňu SaS Máriu Kolíkovú, na ktorú tiež podávajú trestné oznámenie. Tej vyčíta, že “uplynutím lehoty zachránila sudcu Klimenta pred disciplinárnym stíhaním? Tomu sa hovorí marenie úlohy verejného činiteľa, to má takisto svoje zrkadlo v trestnom zákone.”

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie