Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kaliňák klame a oklamal aj ombudsmana. Naď ukázal dokumenty, ktoré oprávňovali vládu darovať stíhačky Ukrajine (video)

Ako Naď pripomenul, súčasná vláda ho chce obviniť z vlastizrady, pretože sa počas Hegerovej vlády rozhodli zachraňovať ľudské životy.
Menej ako 1 min. min.

13.6.2024 (SITA.sk) – Bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) na stredajšej tlačovej besede ukázal dokumenty, ktoré oprávňovali bývalú vládu darovať Ukrajine stíhačky MiG-29, a to aj napriek tomu, že vláda nemala dôveru. Mnohé z dokumentov sú aj verejne dostupné.

Naď vyhlásil, že súčasný minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) klame a oklamal aj verejného ochrancu práv, ktorý sa venoval prípadu nesprístupnenia právnej analýzy k darovaniu stíhačiek podávateľovi.

Ministerstvo obrany tvrdí, že danú analýzu nemá k dispozícii, pretože nikdy ani neexitovala. Naď však na tlačovej besede ukázal okrem vládnych dokumentov aj predmetnú štvorstranovú právnu analýzu zo 14. marca 2023 na hlavičkovom papieri ministerstva a podpísanú generálnym riaditeľom sekcie legislatívy.

Pomoc pripravovali dlhé mesiace

Ako Naď pripomenul, súčasná vláda ho chce obviniť z vlastizrady, pretože sa počas vlády Eduarda Hegera (Demokrati) rozhodli zachraňovať ľudské životy. Darovať lietadlá Ukrajine bola podľa Naďa otázka nie len morálna, ale aj otázkou jasného definovania Slovenska v západnom svete.

„Pretože všetky západné krajiny, ešte aj Maďarsko, pomáhali Ukrajine. Čo by bol robil Robert Fico (Smer-SD), keby bol vtedy pri moci?” uviedol Naď a pokračoval, že túto pomoc pripravovali dlhé mesiace a príprava mala technické aspekty, vojensko-technické, zahranično-politické, diplomatické a tiež právne aspekty.

„To si naozaj niekto myslí, že by bez toho vláda jednohlasne schválila darovanie stíhačiek MiG-29?,” uviedol Naď. Zdôraznil, že komplexná analýza musela spĺňať viacero aspektov a bola výsledkom pracovných rokovaní rezortu obrany, diplomacie, spravodlivosti, legislatívneho odboru úradu vlády a kancelárie prezidenta.

V súlade s právnym poriadkom SR

Predstavil aj ďalšie dokumenty, ktoré boli predložené na rokovaní vlády a sú aj verejne dostupné. V dokumente, ktorý vtedajšia vláda schválila, sa podľa neho píše, že návrh dohody, ktorej predmetom je darovanie vojenského materiálu Ukrajine, je vypracovaný v súlade s právnym poriadkom SR.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Faktom je, že predkladaný návrh dohody je medzinárodnou zmluvou, ktorá je podla vnútroštátnych právnych predpisov zmluvou vládnej povahy, na ktorú prezidentka poverila vládu SR. To poverenie je v zbierke zákonov. Čiže sme mohli túto zmluvu podpísať, a to aj ako vláda dočasne poverená, na čom sa zhodli aj všetci experti,” zdôraznil Naď.

Vypracovaná bola aj vojensko-technická analýza

„Koľko dokumentov mám ešte priniesť, aby sa ukázalo, že Kaliňák klame?,” vyhlásil Naď. Do pozornosti dal aj vypracovanú vojensko-technickú analýzu, ku ktorej potrebné otázky vtedy zodpovedal náčelník Generálneho štábu OS SR.

Naď spomenul i dva listy predložené ministrom zahraničných vecí, aj na základe ktorých vláda o darovaní stíhačiek rozhodovala.

V jednom z listov sa hovorí, že dokument je v súlade s právnou analýzou, ktorá bola predložená, a že v zmysle poverenia prezidentkou majú právo na uzatváranie medzinárodnej zmluvy. Druhý dokument konštatuje, že nejde o zásadnú otázku zahraničnej politiky, o ktorej by dočasne poverená vláda nemala právo rozhodovať.

Viac k témam: Bývalý minister obrany, Hegerova vláda, medzinárodná zmluva, Minister obrany SR, pomoc Ukrajine, Premiér Slovenskej republiky, Stíhačky MiG-29, Verejný ochranca práv, Vlastizrada
Zdroj: SITA.sk – Kaliňák klame a oklamal aj ombudsmana. Naď ukázal dokumenty, ktoré oprávňovali vládu darovať stíhačky Ukrajine (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie