Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kalkulačka k evropským volbám: S kým souzníte a kdo si zaslouží váš hlas?

Už v pátek odpoledne se otevřou volební místnosti po celé České republice. Voliči mohou vybírat mezi třicítkou politických uskupení, která obsadí křesla na dalších pět let. Pokud zatím nemáte jasno a chtěli byste mít na stole více variant, pomůže vám volební kalkulačka. ČTĚTE DÁLE: Hádka o mír. Co jste udělal pro to, aby vás Putin poslechl? […]
Menej ako 1 min. min.

Už v pátek odpoledne se otevřou volební místnosti po celé České republice. Voliči mohou vybírat mezi třicítkou politických uskupení, která obsadí křesla na dalších pět let. Pokud zatím nemáte jasno a chtěli byste mít na stole více variant, pomůže vám volební kalkulačka.

ČTĚTE DÁLE: Hádka o mír. Co jste udělal pro to, aby vás Putin poslechl? ptal se Vondra Macha

Celkem 42 otázek je rozděleno do několika kategorií jako zahraniční, hospodářská a sociální politika nebo evropský rozpočet a obrana. Na stejné otázky odpovídaly také kandidující strany. Při přípravě kalkulačky byla oslovena všechna politická uskupení.

S otázkami můžete souhlasit, nesouhlasit nebo je také přeskočit. Podle autorů kalkulačky by mělo zodpovězení otázek zabrat zhruba 10 minut.

Průzkumy favorizují hnutí ANO

Jeden z posledních předvolebních průzkumů agentury STEM pro CNN Prima NEWS ukazuje, že hlavním favoritem voleb bude hnutí ANO. V modelu obdrželo 23,1 procenta hlasů. Koalice Spolu skončila těsně druhá s 21,5 procenta hlasů. Třetí je s velkým odstupem hnutí STAN s 10,3 procenty. I v dalších průzkumech z minulých měsíců se trend potvrzuje a opoziční hnutí zatím vede před koalicí vládních stran.

Své zástupce by v Evropském parlamentu měli i zástupci SPD a Trikolóry (9,5 %), Pirátů (9,4 %) a uskupení Stačilo! (8,1 %). Těsně pod pětiprocentní hranicí by skončila Přísaha a Motoristé sobě.

Méně než tři procenta podle průzkumů mají strany a uskupení jako SOCDEM (2,9 %), Svobodní (2,7 %) či Zelení (1,9 %). Strana PRO Jindřicha Rajchla by podle průzkumu měla 1,8 procenta. Jinému politickému subjektu by dalo v eurovolbách hlas 4,1 procenta voličů.

Výzkumníci ze STEM se ptali 1 623 občanů České republiky starších 18 let. Termín dotazování byl od 22. do 26. května tohoto roku.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie