Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

KALKULAČKA: Růst daně z nemovitosti překvapil řadu Čechů. Spočítejte si, kolik nově zaplatíte

Zhruba čtyři miliony majitelů nemovitostí si kvůli konsolidačnímu balíčku oproti minulému roku na dani z nemovitosti připlatí. Část z nich již ví, o kolik – na přelomu dubna a května občanům přes datové schránky nebo do poštovních schránek chodí výzvy k zaplacení. ČTĚTE TAKÉ: Klaus je profesionál, který mluví srozumitelně, chválí ho Blažek. Schytal za to […]
Menej ako 1 min. min.

Zhruba čtyři miliony majitelů nemovitostí si kvůli konsolidačnímu balíčku oproti minulému roku na dani z nemovitosti připlatí. Část z nich již ví, o kolik – na přelomu dubna a května občanům přes datové schránky nebo do poštovních schránek chodí výzvy k zaplacení.

ČTĚTE TAKÉ: Klaus je profesionál, který mluví srozumitelně, chválí ho Blažek. Schytal za to kritiku

Daň vzrostla asi o 80 procent. Například u obytných nemovitostí majitelé místo dvou korun za metr čtvereční nově zaplatí 3,5 koruny.

Další možné navýšení jde na vrub samosprávám a liší se dle lokalit. Pro výpočet je důležité znát rozlohu nemovitosti, velikost obce a také místní koeficient. Právě ten stanovují samosprávy v rozmezí 1,1 až 5. Tímto koeficientem se následně sazba daně násobí. Koeficient ke své nemovitosti můžete snadno zjistit zde.

Novou výši daně z nemovitosti si můžete vypočítat na kalkulačce poskytnuté webem Měšec.cz. Stačí pouze vyplnit druh nemovitosti, výměru bytu v metrech čtverečních, koeficient podle velikosti obce a místní koeficient. Daň je stanovena celkovou částkou za všechny nemovité věci, které se nacházejí na území jednoho kraje. Vlastník více nemovitostí v jednom kraji a při dani vyšší než pět tisíc korun obdrží od finanční správy složenku s vyčíslením výše daně za všechny nemovité věci.

A jak se koeficienty od minulého roku změnily?

Město

Základní koeficient 2023

Základní koeficient 2024

Místní koeficient 2023

Místní koeficient 2024

Praha

2,5 – 5

2,5–5

2

2

Kladno

3,5

3,5

1

1

České Budějovice

3,5

3,5

1

1

Plzeň

1,6 – 4,5

1,6–4,5

1

1

Karlovy Vary

4,5

4,5

2

2

Ústí nad Labem

3,5

3,5

2

2

Liberec

3,5

3,5

2

2

Hradec Králové

4,5 pro pozemky

4,5 pro pozemky

3

3

Pardubice

4,5

4,5

2

2

Jihlava

4,5

4,5

1

1,5

Brno

3,5

3,5

1

1

Olomouc

3,5

3,5

2

2

Zlín

4,5

3,5

1

2–2,9

Ostrava

3,5

3,5–4,5

1

1–1,7

Například vlastník bytu v Praze o rozloze 70 metrů čtverečních platil dosud 1 700 korun za rok. Nově si připlatí o 800 korun. V Brně je za stejnou nemovitost daň ve výši 600 korun. Letos se částka zdvojnásobuje.

Velká změna čeká na obyvatele Zlína. Vlastník garáže a bytu tak nebude platit dosavadní dva tisíce korun, ale necelých sedm tisíc. „Primárně nešlo o to zvýšit koeficient. Chtěli jsme zvednout daň a výnos konfrontovat s potřebami veřejného prostoru,“ řekl náměstek primátora Miroslav Chalánek (ODS).

Do kdy je nutné zaplatit?

Lidé mají obdržet výzvu k úhradě během prvního kvartálu letošního roku. Daň pak má být zaplacena do 31. května. V případě, že je částka vyšší než pět tisíc korun, vlastník si může platbu rozložit. První část musí zaplatit do 31. května a druhou do 30. listopadu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie