Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kam likvidujete zeminu z kvetináčov? Nie, táto nádoba nie je tá správna.

6.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Simol1407). Čo robiť so zeminou na kvetináče? Túto otázku si kladie asi dosť ľudí, keď sa pustia do presádzania rastlín v kvetináčoch. Odpoveď nie je taká jednoznačná, ako by sa mohlo zdať. Mnohým ľuďom určite ako prvé napadne kontajner na bioodpad, ale to nie je správna odpoveď. Kam teda […]
Menej ako 1 min. min.

6.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Simol1407).

Čo robiť so zeminou na kvetináče? Túto otázku si kladie asi dosť ľudí, keď sa pustia do presádzania rastlín v kvetináčoch. Odpoveď nie je taká jednoznačná, ako by sa mohlo zdať. Mnohým ľuďom určite ako prvé napadne kontajner na bioodpad, ale to nie je správna odpoveď. Kam teda likvidovať zeminu z kvetináčov? Pravidlá správneho triedenia robia vo veci jasno.

Čo robiť so zeminou na kvetináče? Túto otázku si kladie asi dosť ľudí, keď sa pustia do presádzania rastlín v kvetináčoch.
Foto: shutterstock/Simol1407

Presádzanie rastlín v byte, na balkóne alebo terase je neoddeliteľnou súčasťou ich správnej starostlivosti. Spolu s tým však zostáva použitá zemina na presádzanie kvetináčov, a práve tu vzniká hlavolam. Mám ju použiť pre iné rastliny alebo ju vyhodiť? Čo s ňou mám urobiť, aby bola v súlade so zásadami triedenia odpadu?

Do akého koša vyhodiť zeminu z kvetináčov? Bioodpad je zlá voľba

Triedenie odpadu je mimoriadne dôležité, ale mnohé problémy s tým spojené nie sú také zrejmé. Okolo problematiky separovania odpadu je veľa hlavolamov a pri niektorých odpadoch je ľahké urobiť chybu.

To je napríklad prípad už spomínanej zeminy z kvetináčov, ktorá môže byť často problémom krátko po presadení rastlín. Čo by ste s ňou mali urobiť, aby ste postupovali správne? Väčšina ľudí ju vyhadzuje do hnedej nádoby na biologický odpad. Žiaľ, ide o častú chybu, pretože takáto zemina by mala pristáť v úplne inej nádobe.

Keď skončíte so zeminou z kvetináčov, mali by ste ju vyhodiť do čierneho alebo sivého kontajnera, ktorý je určený na zmesový odpad. Prečo? Kvôli vysokému obsahu štrku, ktorý sa považuje za stavebný odpad. V dôsledku toho sa táto zemina nemôže kompostovať. Okrem toho zemina určená na pestovanie v kvetináčoch obsahuje ďalšie anorganické materiály, ako aj chemikálie, ktoré sa nedajú recyklovať.

Otázka zeminy z kvetináčov sa zdá byť jasná. Po presadení kvetov v byte alebo na balkóne by mala zvyšná zemina skončiť v zmesovom odpade.
Foto: shutterstock.com/recycling

Mala by sa do zmesového odpadu ukladať aj zemina zo záhrady?

Otázka zeminy z kvetináčov sa zdá byť jasná. Po presadení kvetov v byte alebo na balkóne by mala zvyšná zemina skončiť v zmesovom odpade. Ale čo s likvidáciou zeminy zo záhrady?

Tu je situácia trochu iná. Ak vám po záhradníckych prácach zostane nepotrebná zemina, určite nepatrí do kontajnera na zmesový odpad. Pôda zo záhrady by mala ísť do zberného miesta komunálneho odpadu. Na tento účel je možné objednať si špeciálne kontajnery, do ktorých by sa takáto zemina mala zhromažďovať.

Najlepším riešením je však vybudovanie kompostéra na vašom pozemku. Ten umožní opätovné využitie zeminy. Vidíte teda, že pokiaľ ide o triedenie odpadu, nie je zemina ako zemina. Je totiž dôležité si uvedomiť, že zemina z kvetináčov v porovnaní so zeminou zo záhrady nie je vhodná na kompostovanie a mala by sa umiestniť do kontajnera na zmesový odpad.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedy na jar presádzať rastliny? Pravdu vám prezradí kvetináč

Pri presádzaní rastlín ju nasypte do kvetináča. Nebudú sa báť chorôb a húb

The post Kam likvidujete zeminu z kvetináčov? Nie, táto nádoba nie je tá správna. appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie