Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kamion v Olomouci narazil do vlaku, způsobil velký požár. Řidič teď u soudu přiznal vinu

Nehoda se stala loni 17. října v olomoucké části Bělidla na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, která byla podle Drážní inspekce v době nehody v činnosti. Řidič kamionu převážející kovové součástky k nábytku jel od městské části Hodolany. Podle žalobce Jaroslava Rašendorfera se řidič v osudnou chvíli plně nevěnoval řízení soupravy, hledal sluneční […]
Menej ako 1 min. min.

Nehoda se stala loni 17. října v olomoucké části Bělidla na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, která byla podle Drážní inspekce v době nehody v činnosti. Řidič kamionu převážející kovové součástky k nábytku jel od městské části Hodolany. Podle žalobce Jaroslava Rašendorfera se řidič v osudnou chvíli plně nevěnoval řízení soupravy, hledal sluneční brýle, přehlédl světelné zabezpečovací světlo a vjel na přejezd ve chvíli, kdy tudy projížděl vlak mířící od Velké Bystřice k olomouckému hlavnímu nádraží.

ČTĚTE TAKÉ: Nehoda autobusu s dětmi na Berounsku. Převrátil se na bok, záchranáři ošetřili jednoho člověka

Po střetu s vlakem se oddělil tahač od návěsu a vypukl mohutný požár, který pohltil nejen kamion, ale i vlakovou soupravu a osobní auto, které zastavilo z druhé strany přejezdu.

Podle žalobce svým jednáním vystavil nebezpečí smrti nebo poškození zdraví 30 lidí, kteří cestovali vlakem. Nehoda nakonec neskončila tragicky, zásluhu na tom měla pohotová reakce vlakvedoucího a svědka, který včas pomohl lidem z hořící soupravy do bezpečí. Devět lidí podle státního zástupce utrpělo lehké zranění – nadýchali se kouře, utrpěli zranění ramene, naražení hrudníku, drobná poranění lokte i zad a dvě ženy utrpěly posttraumatickou stresovou poruchu.

Obžalovaný v pondělí u soudu prohlásil vinu, souhlasil i s právní kvalifikací. „Jsem si plně vědom, co se stalo, je mi nesmírně líto, že já jsem původcem tohoto činu. Je to mé osobní velké zklamání. Během desítek let jsem nikdy nezpůsobil žádnou dopravní nehodu. Mám těžce nemocnou manželku, rozhodli jsme se, že už nebudu jezdit a nebudu pracovat. Ten den to měla být má poslední cesta,“ uvedl obžalovaný.

Podle žalobce vznikla škoda minimálně kolem 34 milionů korun. „Správa železnic vyčíslila škodu minimálně na deset milionů korun, České dráhy na 17,27 milionu korun, Dopravní podnik města Olomouce na 6,5 milionu korun a Ředitelství silnic a dálnic na 120 tisíc korun,“ uvedl žalobce. Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal minulý týden řekl, že podle inspekce škoda přesahuje 44 milionů. Případ inspektoři zatím neuzavřeli. Podle Drápala řeší na místě nehody i možnost instalace závor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nehoda v přímém přenosu. Muž u Mohelnice porušoval předpisy a narazil, lidé mu přejí kriminál

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie