Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kandidátom na sudcu Všeobecného súdu EÚ je opäť Juraj Schwarcz, rozhodli o tom členovia Súdnej rady

Nomináciu kandidáta musí ešte odobriť vláda SR.
Menej ako 1 min. min.

18.6.2024 (SITA.sk) – Kandidátom na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie je opätovne Juraj Schwarcz, ktorý ako sudca na danom súde pôsobí od roku 2009. Rozhodli o tom na utorkovom zasadnutí členova Súdnej rady SR.

Schwarcza ako kandidáta navrhla predsedníčka súdnej rady Marcela Kosová a členovia súdnej rady Dana Jelinková Dudzíková a Ľuboš Kunay. Nomináciu kandidáta musí ešte odobriť vláda SR.

Profesijná kariéra

Schwarcz svoju profesijnú kariéru začal ako podnikový právnik v rokoch 1975 až 1990 a v roku 1991 začal pracovať v súdnictve ako tajomník poverený obchodným registrom pri Mestskom súde v Košiciach. Nasledujúci rok bol vymenovaný za sudcu tohto súdu.

V rokoch 1992 až 2009 bol sudcom Krajského súdu v Košiciach a v rokoch 1994 až 2009 pôsobil na tomto súde ako predseda senátu. V rokoch 2005 až 2009 bol vymenovaný za predsedu obchodnoprávneho kolégia. V roku 2004 bol na jeden rok pridelený na Najvyšší súd SR v rámci obchodného senátu.

V rokoch 1997 až 2009 bol externým členom Katedry obchodného a hospodárskeho práva na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a v rokoch 2005 až 2009 členom pedagogického zboru Justičnej akadémie SR. Za sudcu Všeobecného súdu EÚ bol Schwarcz vymenovaný 7. októbra 2009.

Všeobecný súd Európskej únie

Všeobecný súd EÚ sa skladá z dvoch sudcov za každý členský štát. Sudcovia sú vymenovaní po vzájomnej dohode vlád členských štátov po porade s poradným výborom Rady Európskej únie, ktorého úlohou je poskytovať stanovisko k vhodnosti kandidátov vykonávať funkciu sudcu. Ich mandát je šesť rokov s možnosťou opätovného vymenovania.

Súd rozhoduje napríklad o žalobách podaných fyzickými alebo právnickými osobami, ktoré smerujú k zrušeniu aktov inštitúcií, orgánov a agentúr Európskej únie alebo o žalobách podaných členskými štátmi proti Európskej komisii.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Kandidát, Sudca
Zdroj: SITA.sk – Kandidátom na sudcu Všeobecného súdu EÚ je opäť Juraj Schwarcz, rozhodli o tom členovia Súdnej rady © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie