Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Karol III. priletel do Austrálie. Návšteva opäť rozpútala debatu o ukončení monarchie

Britský kráľ Karol III. a kráľovná Kamila navštívili v piatok Sydney. Ide o prvú návštevu vládnuceho britského monarchu v Austrálii za viac než desaťročie, píše agentúra AP. Zahraničná cesta Karola III. v Austrálii zároveň oživila debatu o ukončení miestnych ústavných väzieb na Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Írska. Kráľ Karol III. a kráľovná Kamilla pristáli […]
Menej ako 1 min. min.

Britský kráľ Karol III. a kráľovná Kamila navštívili v piatok Sydney. Ide o prvú návštevu vládnuceho britského monarchu v Austrálii za viac než desaťročie, píše agentúra AP.

Zahraničná cesta Karola III. v Austrálii zároveň oživila debatu o ukončení miestnych ústavných väzieb na Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Írska.

Kráľ Karol III. a kráľovná Kamilla pristáli v Sydney na historickom turné po Austrálii

Druhá návšteva

Kráľovský pár pobudne v Austrálii šesť dní. Na pomery britskej monarchie ide o relatívne krátku dobu, avšak skrátenie cestovných plánov si vyžiadala liečba rakoviny 75-ročného panovníka.

Karola a Kamilu na letisku v Sydney privítal austrálsky premiér Anthony Albanese, premiér štátu Nový Južný Wales Chris Minns a zástupca kráľa v Austrálii, generálny guvernér Sam Mostyln.

Agentúra AP pripomína, že Karol sa tak historicky stal len druhým vládnucim britským monarchom, ktorý navštívil Austráliu. Prvou bola pred 70 rokmi jeho matka, Alžbeta II.

Monarchisti očakávajú, že jeho návšteva posilní väzby medzi Austrálčanmi a britským kráľom. Oponenti naopak dúfajú, že občania odmietnu koncept, v rámci ktorého je ich hlavou štátu niekto z opačnej strany sveta.

Zbohom monarchii

Hnutie za Austrálsku republiku, ktoré si kladie za cieľ presadiť výmenu britského monarchu vo funkcii hlavy štátu austrálskym občanom, prirovnalo kráľovskú návštevu k turné v zábavnom priemysle. Tento týždeň zároveň spustilo kampaň s názvom „Zamávajme zbohom monarchii: rozlúčkové turné z krajiny Oz!“.

„Karolovi a Kamile odkazujeme: „Vítajte, dúfame, že sa Vám v našej krajine páči a užívate si pobyt v dobrom zdraví a v dobrej nálade. Avšak takisto očakávame, že toto bude posledné turné úradujúceho austrálskeho monarchu. Keď nás prídu navštíviť nabudúce, tešíme sa, že ich privítame už ako zahraničných hostí,“ vyhlásila Esther Anatolitisová z hnutia.

Naopak, Philip Benwell, predseda Austrálskej monarchistickej ligy, skritizoval premiérov všetkých šiestich štátov v Austrálii za to, že odmietli pozvanie zúčastniť sa slávnostnej recepcie pre Karola v hlavnom meste Canberra. Každý z premiérov vysvetlil, že v daný deň má naliehavejšie povinnosti, konkrétne napríklad zasadanie vlády či zahraničnú cestu.

„Neprísť na recepciu môže byť považované za urážlivé gesto, pretože toto nie je obyčajná návšteva. Toto je historicky prvá návšteva kráľa v Austrálii,“ zdôraznil Benwell.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie