Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Karol III. sa na vojenskej prehliadke zúčastní z kráľovského koča, diagnostikovali mu onkologické ochorenie

Britský kráľ Karol III. sa v júni zúčastní na vojenskom sprievode pri príležitosti narodenín panovníka. Namiesto na koni však bude sedieť v kráľovskom koči, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na britské médiá. Sedemdesiatpäťročný kráľ sa iba nedávno vrátil k svojim verejným povinnostiam po februárovej diagnóze onkologického ochorenia a slávnostnú udalosť – tzv. […]
Menej ako 1 min. min.

Britský kráľ Karol III. sa v júni zúčastní na vojenskom sprievode pri príležitosti narodenín panovníka. Namiesto na koni však bude sedieť v kráľovskom koči, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na britské médiá.

Sedemdesiatpäťročný kráľ sa iba nedávno vrátil k svojim verejným povinnostiam po februárovej diagnóze onkologického ochorenia a slávnostnú udalosť – tzv. vojenskú prehliadku Trooping the Colours – si obzrie 15. júna.

Predtým išiel na koni

Prehliadka sa koná tradične v júni, hoci narodeniny má Karol až 14. novembra. Britskí panovníci však narodeniny oslavujú dvakrát – súkromne aj formou verejnej oslavy.

Vlani v máji sa Karol na prehliadke pri príležitosti svojej inaugurácie za kráľa zúčastnil na koni – prvýkrát od roku 1986, keď sa na nej zúčastnila jeho matka, kráľovná Alžbeta II.

Britský kráľ sa zúčastní na spomienkových podujatiach na Deň D v Normandii

Panovníkom sa stal v septembri 2022 po smrti Alžbety II. Karolovi vo februári diagnostikovali bližšie nešpecifovaný typ rakoviny. Dovtedy sa vo všeobecnosti tešil dobrému zdraviu s výnimkou zranení pri hraní póla a pri lyžovaní.

Pokrok v liečbe

Od februára sa podrobuje liečbe a lekári podľa Buckinghamského palácu v apríli uviedli, že sú veľmi povzbudení jeho pokrokom. Umožnili mu preto pokračovať v úradných povinnostiach.

V uplynulých týždňoch sa začal viac objavovať na verejnosti, pričom si zachovával nabitý program. Minulý týždeň navštívil aj výstavu kvetov v Chelsea. Budúci týždeň odcestuje do Francúzska na oslavy 80. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii. Pôjde o jeho prvú zahraničnú cestu od diagnózy.

Bezprostredne nie je jasné, či sa na vojenskej prehliadke v Londýne zúčastní aj manželka jeho syna princezná z Walesu Catherine, ktorá sa takisto podrobuje chemoterapii. Naposledy ju bolo možné vidieť na verejnom podujatí v decembri minulého roka.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie