Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Karty může nahradit platba hlasem nebo otiskem prstu. Češi inovace kvitují, tvrdí experti

Co se týče digitalizace placení a přijímání nových technologií v této oblasti, Češi jsou podle Dolejše evropskou špičkou. „Viděli jsme to také, když se zaváděly bezkontaktní platby,“ zmínil. Podle dat společnosti MasterCard je nyní 60 procent plateb v Česku bezhotovostních. „Platební bezhotovostní systém je velmi rychlý. Jste odbaveni opravdu rychle a efektivně, což výrazně přispěje právě ke […]
Menej ako 1 min. min.

Co se týče digitalizace placení a přijímání nových technologií v této oblasti, Češi jsou podle Dolejše evropskou špičkou. „Viděli jsme to také, když se zaváděly bezkontaktní platby,“ zmínil. Podle dat společnosti MasterCard je nyní 60 procent plateb v Česku bezhotovostních. „Platební bezhotovostní systém je velmi rychlý. Jste odbaveni opravdu rychle a efektivně, což výrazně přispěje právě ke spokojenosti zákazníků, kteří poté nemusí čekat,“ podotkl Jičínský.

ČTĚTE TAKÉ: Drahota neřekla poslední slovo. Testovací nákup odhalil zdražení potravin, kterých nejvíce?

Vývoj platebních metod se však u debetních či kreditních karet nezastavil. Naopak – lidé si pomalu navykli platit virtuální kartou ve svých telefonech. „Plastová karta i kvůli tomu do budoucna v podstatě vymizí,“ předpovídá Dolejš. A  možná nebude potřeba ani mobil. Přibyde totiž možnost využívání biometrie k identifikaci při platbě. „Možná to bude náš hlas, možná otisk prstů. Cokoliv jiného, čím potvrdíme, že jsme to my, kdo chce platit, a platba proběhne někde na pozadí, aniž bychom ji museli zaznamenat,“ upřesnil zástupce MasterCard.

Zákazníci se prý v takových případech nemusí obávat chabé bezpečnosti. „Biometrie našeho těla je naprosto unikátní. Větší zabezpečení než tělesná biometrie neexistuje,“ podotkl Dolejš. „Dnes běžně používáme otisk prstů k tomu, abychom se dostali do svého mobilu. Úplně stejným způsobem můžete provést platbu,“ dodal.

Řetězec Lidl zatím biometrii nevyužívá, žádným inovacím se však podle personálního ředitele nebrání. „Jde o to, aby měl zákazník opravdu co nejkomfortnější způsob placení, takže i novinkám tohoto typu budeme otevření,“ prohlásil.

Přes nárůst trendu digitalizace však stále zůstávají místa, kde se bezhotovostním platbám brání. Hotovost je pořád oblíbená na vesnicích a v menších městech nebo u menších podnikatelů. Pro tyto konzervativnější zákazníky mají odborníci dobrou zprávu – možnost platit hotovostí jen tak nezanikne. „U kolegy nebo kolegyně pokladního budete vždycky moci platit hotovostí,“ uklidnil Jičínský.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Osm korun za kilo vyvolalo cibulové šílenství. Farmář se rozhodl pro netradiční prodej

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie