Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kávová usadenina na kvety je jedným z najúčinnejších hnojív. Poznáte správne pomery?

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk). Kávová usadenina na kvety je nielen hnojivo, ktoré prospieva rastlinám, ale aj účinný spôsob, ako odradiť niektorých „nežiaducich“ nájomníkov. Ako šikovne využiť kávovú usadeninu v záhrade aj mimo nej? Ako šikovne využiť kávovú usadeninu v záhrade aj mimo nej?Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk Kávová usadenina pre črepníkové kvety. Aké […]
Menej ako 1 min. min.

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk).

Kávová usadenina na kvety je nielen hnojivo, ktoré prospieva rastlinám, ale aj účinný spôsob, ako odradiť niektorých „nežiaducich“ nájomníkov. Ako šikovne využiť kávovú usadeninu v záhrade aj mimo nej?

Ako šikovne využiť kávovú usadeninu v záhrade aj mimo nej?
Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk

Kávová usadenina pre črepníkové kvety. Aké látky obsahuje kávová usadenina?

Kávová usadenina na črepníkové kvety je medzi záhradkármi dobre známy patent na zlepšenie stavu rastlín. Kávová usadenina je prírodný odpad, ktorý je ideálny ako hnojivo. Okrem iného obsahujú:

fosfor,

meď,

draslík,

dusík.

Dôležité je, že zemina je kyslá, takže je vhodná najmä pre rastliny, ktoré majú rady pôdu s mierne kyslou reakciou, ako sú paprade alebo antúrie. Treba však mať na pamäti, že ich nemožno použiť ako prípravok na zmenu pH pôdy. Sú schopné len pomôcť udržať takýto stav.

Ak chcete usadeninu použiť na rastliny v kvetináčoch, nezabudnite ju zmiešať so zeminou v kvetináči. Ak ich necháte len tak rozsypané na povrchu, môžu splesnivieť. Stratia tak svoje vlastnosti a navyše môžu prispieť k znehodnoteniu rastlín. Môžete ich použiť aj iným spôsobom, a to prípravou tekutej výživy. Jednoducho zalejte polievkovú lyžicu zeminy približne pol litrom vody. Ďalším spôsobom použitia zeminy je nasypať asi jednu čajovú lyžičku na dno kvetináča pred nasypaním zeminy. Vďaka tejto úprave sa pôda viac prevzdušní.

Je možné používať kávovú usadeninu v záhrade?

Ak sa spýtate záhradníka, či je možné použiť kávovú usadeninu v záhrade, určite dostanete kladnú odpoveď. Jedným z najjednoduchších riešení je použiť ich ako kompost. Vtedy nielenže dodajú niektoré živiny, ale zlepšia aj konzistenciu substrátu (nestane sa kyslým, pretože nepoužijeme toľko usadenín, čo by v tomto meradle mohlo viesť k okysleniu pôdy).

Kávovú usadeninu jednoducho zmiešajte so zeminou v kvetináči.
Foto: shutterstock/Igor Paszkiewicz

Kávovú usadeninu v záhrade možno použiť aj podobným spôsobom ako pri zalievaní kvetináčov, t. j. pridaním do pôdy. Aj v tomto prípade by sa mali zamiešať do vrstvy pôdy okolo rastliny. Rovnakým spôsobom ich možno použiť aj na prípravu tekutiny na zalievanie rastlín. Tu však budú pomery odlišné, pretože na približne 5 litrov vody pripadnú asi tri polievkové lyžice usadeniny. Táto zmes by mala stáť aspoň cez noc. Potom ju netreba cediť; v skutočnosti sa ju oplatí zmiešať a rastliny zalievať. Samozrejme, že usadeninu môžete analogickým spôsobom použiť aj na rastliny, ktoré pestujete na balkóne.

Bude kávová usadenina na slimáky účinná?

Slimáky a ulitníky sú, žiaľ, nepríjemným javom v mnohých záhradách. Dokážu veľmi účinne ničiť rastliny. Môže však pomôcť kávová usadenina na slimáky? Ukazuje sa, že je to jeden z ekologických spôsobov boja proti týmto škodcom. Nielenže sa totiž pôda pohnojí, ale tieto tvory nemajú rady ani silnú vôňu kávy a kofeín, ktorý obsahuje a ktorý je pre ne toxický. Používanie kávy ako hnojiva alebo ako prípravku na zalievanie rastlín teda nielenže vyživí záhradu, ale zároveň pomôže zbaviť sa nežiaducich škodcov.

Na boj proti slimákom použite kávovú usadeninu. Kofeín obsiahnutý v nej, je pre ne toxický.
Foto: shutterstock.com/Tomasz Klejdysz

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Paprika ju má rada, pri sadení ju dajte pod koreň. Spôsob, ako získať zdravé a zrelé papriky

Domáce hnojivo na muškáty za drobné. Všetky ingrediencie máte v kuchyni

The post Kávová usadenina na kvety je jedným z najúčinnejších hnojív. Poznáte správne pomery? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie