Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Každé ráno chrumkajte niekoľko listov tejto rastliny. Potláča chuť na sladké, takže budete chudnúť rýchlejšie

Mnohí z nás si špenát spájajú s Pepkom, ktorý z tejto rastliny čerpal nadľudskú silu. Kreslený film mal dôležité posolstvo – nabádal deti, aby jedli špenát, ktorý je bohatý na vitamíny a minerály. O jeho zdraviu prospešných vlastnostiach sa toho napísalo veľa, ale menej často sa spomína vplyv špenátu na postavu. Ako sa ukázalo, dokáže […]
Menej ako 1 min. min.

Mnohí z nás si špenát spájajú s Pepkom, ktorý z tejto rastliny čerpal nadľudskú silu. Kreslený film mal dôležité posolstvo – nabádal deti, aby jedli špenát, ktorý je bohatý na vitamíny a minerály. O jeho zdraviu prospešných vlastnostiach sa toho napísalo veľa, ale menej často sa spomína vplyv špenátu na postavu. Ako sa ukázalo, dokáže znížiť chuť na sladké a tiež pomáha udržať pocit sýtosti po jedle dlhšie, čo uľahčuje kontrolu telesnej hmotnosti. Čo o tom hovoria vedecké štúdie?

Špenát (z latinského Spinacia oleracea L.) je jednoročná rastlina patriaca do čeľade láskavcovité. Z troch druhov špenátu sa v kuchyni najčastejšie používa zeleninový špenát. Vyznačuje sa všestranným využitím. Rastlina je vhodná na konzumáciu v surovom stave a pri tepelnej úprave. Vďaka svojej jemnej chuti je vhodný do suchých jedál, ako sú omáčky, nákypy a cestoviny, ako aj do sladkých koktailov alebo dokonca koláčov. Vďaka intenzívnej zelenej farbe špenátu sa ho oplatí používať ako zdravé a prírodné potravinárske farbivo.

Špenát a jeho vlastnosti

Špenát sa vyznačuje vysokým obsahom vitamínov, minerálov a antioxidantov. Tu sú najdôležitejšie z nich: zinok, draslík, fosfor, horčík, selén, foláty, vitamín A, C, E, β-karotén, luteín, astaxantín, kyselina ortokumarová, kyselina ferulová a kyselina p-kumarová.

Najväčším prínosom špenátu je prítomnosť flavonoidov, karotenoidov a organických kyselín, ktoré majú antioxidačné, protizápalové a protistarnúce účinky. Okrem toho tieto zlúčeniny podporujú kardiovaskulárny systém, priaznivo pôsobia na proces videnia a fungovanie nervového systému. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a nízkemu glykemickému indexu by po ňom mali častejšie siahať ľudia s poruchami glykémie.

Špenátové listy obsahujú aj vysoké množstvo vápnika a železa. Ukazuje sa však, že náš organizmus ich nedokáže využiť. Je to spôsobené kyselinou šťaveľovou prítomnou v špenáte, ktorá blokuje vstrebávanie týchto prvkov.

Špenát a chuť na sladké

Nadmerná chuť na sladké je častým problémom tých, ktorí sa snažia zlepšiť svoju postavu. Niektorí ľudia sa na nápravu tohto problému obracajú na výživové doplnky, ako sú napríklad blokátory chuti do jedla. Vo väčšine prípadov takéto kúry nemajú želaný účinok. Hoci užívanie prostriedkov na potlačenie chuti do jedla nie je dobrý nápad, existuje prirodzený a zdravý spôsob, ako s týmto problémom bojovať. Hovoríme o špenáte, ktorý má vlastnosti priaznivo ovplyvňujúce chuť do jedla.

Za účinok blokovania chuti na sladké sú zodpovedné tylakoidy prítomné v špenáte – ploché štruktúry umiestnené vo vnútri chloroplastov rastlinnej bunky. Podľa štúdie sa ľudia, ktorí zaradili špenát do svojich raňajok, cítili sýtejší a neskôr počas dňa mali výrazne menšiu chuť na sladké občerstvenie. Vedci predpokladajú, že tylakoidy môžu ovplyvňovať reguláciu hormónov zodpovedných za pocit hladu a sýtosti, takže po konzumácii špenátu sa znižuje chuť na občerstvenie medzi jedlami. Potvrdzuje to aj zvýšenie hladiny cholecystokinínu (CCK) po konzumácii špenátu – hormónu zodpovedného za pocit sýtosti.

Špenát a chudnutie

Ďalšou funkciou tylakoidov je odďaľovanie vstrebávania tukov v črevách. Tieto štruktúry majú schopnosť viazať sa na enzýmy – lipázy – zodpovedné za trávenie tukov. Výsledkom je, že tuk, ktorý zjeme s jedlom, sa nevstrebáva okamžite v plnej miere, pretože nie je dostatok enzýmov na jeho rozklad na menšie zložky. Tylakoidy sa trávia až ďalej v čreve, konkrétne v ileu, pričom sa uvoľňujú lipázy, ktoré sa môžu postarať o trávenie tejto makroživiny.

Aký to má vplyv na chudnutie? Ukazuje sa, že je významný. Prítomnosť neúplne strávených prvkov potravy, v tomto prípade tuku, v našom tráviacom trakte je pre naše telo signálom, že máme ešte nevyužité kalórie. Výsledkom je, že sa po celý tento čas cítime sýti a nemáme chuť jesť navyše. Na to sa oplatí myslieť najmä počas chudnutia, keď je dôležité zabezpečiť kalorický deficit a obmedziť maškrtenie.

V akej forme by ste mali jesť špenát?

Ak chcete využiť výhody konzumácie špenátu, jedzte ho pomletý. Len vtedy môžu tylakoidy prítomné v listoch plniť svoju funkciu. Do svojho jedálnička preto zaraďte smoothies, koktaily, šťavy alebo polievky so špenátom. Nasekaný špenát pridávajte aj do šalátov, tortill, misiek alebo zapekaných pokrmov. Ak do jedál zaraďujete celé listy, nezabudnite sústa dôkladne prežúvať.

Koľko špenátu môžem zjesť za deň?

V súčasnosti nie je stanovená odporúčaná denná porcia špenátu. Vzhľadom na vysoký obsah vitamínov a minerálov sa odporúča zjesť približne 1 – 2 hrste špenátu denne.

Špenát v našej strave – zhrnutie

Špenát je naším spojencom na ceste k zdraviu a štíhlosti. Tylakoidy, ktoré obsahuje, potláčajú chuť na sladké a pomáhajú udržať pocit sýtosti dlhšie. Špenát je navyše bohatý na vlákninu a antioxidanty a vďaka jeho všestrannému využitiu ho ľahko zaradíte do svojho každodenného jedálnička. Ak premýšľate, ako ho zaradiť do jedál, nezabudnite, že ho môžete jesť surový a ako prílohu k teplým jedlám.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie