Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Každý deň pite tieto čaje a brucho do leta začne miznúť

Červená, zelená, biela, alebo možno roiboos či yerba mate? Čaje sú cenené pre svoje mnohé cenné zdravotné vlastnosti, ale je dobré vedieť aj to, aký vplyv majú na chudnutie. Ktoré sú najlepšie „spaľovače tukov“? Čaj Pu erh Čaj Pu erh sa nazýva aj červený čaj a polofermentovaný čaj – to znamená, že prechádza ľahkou fermentáciou. […]
Menej ako 1 min. min.

Červená, zelená, biela, alebo možno roiboos či yerba mate? Čaje sú cenené pre svoje mnohé cenné zdravotné vlastnosti, ale je dobré vedieť aj to, aký vplyv majú na chudnutie. Ktoré sú najlepšie „spaľovače tukov“?

Čaj Pu erh

Čaj Pu erh sa nazýva aj červený čaj a polofermentovaný čaj – to znamená, že prechádza ľahkou fermentáciou. Proces fermentácie sa zastaví, keď sa na špičke listu začne objavovať mierne červená farba. Má výraznú chuť s korenisto-zemitou príchuťou a hnedastým nádychom, preto sa považuje za jeden z najaromatickejších druhov čaju.

Okrem zoštíhľujúcich vlastností má tento čaj veľmi pozitívny vplyv na naše zdravie. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, prispieva k zníženiu krvného tlaku a spomaľuje proces starnutia organizmu.

Pu erh je však cenený predovšetkým pre svoje vlastnosti pri chudnutí. Proces fermentácie čaju sa priamo premieta do obsahu polyfenolov a väčšieho množstva enzýmov, čo podporuje chudnutie.

Polyfenoly regulujú vylučovanie žlče, uľahčujú proces trávenia a zároveň urýchľujú metabolizmus tukov. Červený čaj preto poskytuje úľavu, keď máme pocit prejedania, najmä po ťažkom jedle. Najlepšie výsledky sa dosahujú pri pití 5-6 šálok počas dňa.

Zelený čaj

Zelený čaj má pozitívne účinky nielen na naše zdravie, ale aj na našu hmotnosť. Tieto zdravie podporujúce vlastnosti súvisia najmä s obsahom polyfenolov, najmä flavonolov – ide o tzv. katechíny.

Pravidelné pitie zeleného čaju znižuje riziko ochorení, ako sú Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a cukrovka typu 2. Štúdie potvrdili aj jeho vplyv na vstrebávanie menšieho množstva cholesterolu, čo chráni pred infarktom a aterosklerózou.

V procese chudnutia hrá zelený čaj rovnako dôležitú úlohu ako červený čaj. Podľa vedcov zložky tejto odrody čaju (predovšetkým kofeín, ktorého je v jednom pohári približne 40 mg) zlepšujú metabolizmus a urýchľujú spaľovanie telesného tuku. Štúdie vykonané v tejto oblasti potvrdili účinky z hľadiska redukcie tuku v oblasti brucha, ako aj redukcie celulitídy, a to vďaka vylučovaniu toxínov z tela.

Biely čaj

Biely čaj sa vyznačuje svetlou farbou a jemnou chuťou. Cennými vlastnosťami sa podobá zelenému čaju, ale málokto vie, že sú silnejšie. Táto odroda čaju sa vyznačuje obrovským množstvom antioxidantov, ktoré spomaľujú starnutie organizmu.

Biely čaj však nie je len elixírom mladosti. Pravidelné pitie tohto nápoja má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi, posilňuje imunitný systém a podporuje chudnutie. Konzumácia bieleho čaju zabezpečí efektívnejší metabolizmus, ktorý rýchlejšie spaľuje tuky. Je cenený aj pre svoju schopnosť znižovať vstrebávanie prijatých tukov.

Rooibos

Rooibos, známy ako africký červený ker a jednoduchý aspalát, je druh čaju, po ktorom Poliaci siahajú čoraz častejšie. Kedysi bol dostupný len v dobre zásobených čajovniach, dnes ho možno kúpiť takmer v každom supermarkete alebo v susednom obchode. Vyznačuje sa jemnou, mierne sladkou chuťou, červenkastou farbou a príjemnou vôňou.

Pravidelné pitie rooibosu má veľmi pozitívny vplyv na zdravie. Zástancovia rooibosu sú toho názoru, že je rozhodne zdravší ako zelený čaj. Je zdrojom antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred poškodením voľnými radikálmi. Odďaľovanie procesu starnutia buniek však nie je všetko. Nálev z červeného kríka dokonca podporuje náš imunitný systém. Okrem toho má pozitívny vplyv na poruchy trávenia, nespavosť, migrény, astmu a alergie. Priaznivo pôsobí aj pri znižovaní rizika vzniku cukrovky II. typu.

S čajmi rooibos by sa mali spriateliť aj ľudia bojujúci s obezitou. Cenné zlúčeniny, ktoré obsahuje, podporujú tráviaci systém a regulujú trávenie. Okrem toho má čaj močopudné vlastnosti a urýchľuje odstraňovanie toxínov z tela. Keďže uvoľňuje napätie a upokojuje rozhádzané nervy, nespôsobuje stres nezdravými chuťovkami.

Yerba mate

Yerba maté je nálev z listov paraguajskej ostrolistej rastliny, ktorá je vysoko cenená pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti. Prispieva k očiste organizmu od toxínov, má antihypertenzívne a antipyretické vlastnosti a obsahuje množstvo vitamínov (B1, B2, A, E a C) a minerálov (napr. vápnik, horčík, draslík, zinok, železo). Yerba maté je mimoriadne účinný spôsob stimulácie organizmu, boja proti únave a osvieženia mysle, pretože obsahuje veľké množstvo látky nazývanej mateín, čo je forma kofeínu.

Yerba maté môže prispieť aj k zníženiu hmotnosti, samozrejme, v kombinácii s vyváženou stravou a fyzickou aktivitou. Podporuje chudnutie tým, že dodáva pocit sýtosti, takže jeme rýchlejšie a menej sa prejeme. Zrýchľuje tiež metabolizmus a reguluje hladinu cukru.

Zhrnutie

Ak to zhrnieme: uvedené a popísané čaje sú výborným pomocníkom v boji proti nadváhe. Mali by sa považovať za doplnok stravy v procese redukcie hmotnosti. Samotné pitie čaju vám chudnutie nezabezpečí a vysnívanú postavu vám nedá. Proces chudnutia by mal byť založený predovšetkým na správnej výžive a fyzickej aktivite.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie