Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Každý třetí Čech se v životě potýká s rakovinou, podíl mladých roste. Kde děláme chyby?

Alarmující jsou zejména výsledky studií. Podle zprávy zveřejněné v British Medical Journal v březnu letošního roku mezi lety 1990 a 2019 vzrostl počet onkologických pacientů mladších 50 let o 79 procent. Nejčastěji se jedná o osoby ve věku 20 až 50 let. ČTĚTE TAKÉ: Král Karel III. při léčbě rakoviny ztratil chuť. Monarcha to přiznal válečnému veteránu […]
Menej ako 1 min. min.

Alarmující jsou zejména výsledky studií. Podle zprávy zveřejněné v British Medical Journal v březnu letošního roku mezi lety 1990 a 2019 vzrostl počet onkologických pacientů mladších 50 let o 79 procent. Nejčastěji se jedná o osoby ve věku 20 až 50 let.

ČTĚTE TAKÉ: Král Karel III. při léčbě rakoviny ztratil chuť. Monarcha to přiznal válečnému veteránu

A pozitivní nejsou ani výhledy do budoucnosti. Prognózy naznačují, že nepříznivý trend bude pokračovat – a od roku 2030 dojde ke stále většímu nárůstu případů.

„Většina studií se dosud zaměřila na regionální a národní rozdíly; a jen málokdo se na tento problém podíval z globálního hlediska nebo na rizikové faktory pro mladší osoby. Ve snaze zaplnit tyto mezery ve znalostech čerpali vědci z údajů studie Global Burden of Disease 2019 pro 29 druhů rakoviny ve 204 zemích a regionech,“ uvádí se v tiskové zprávě.

Nejčastěji jsou postižena prsa či prostata

Mezi nejčastější typy nádorového onemocnění se nadále řadí rakovina prsu u žen a rakovina prostaty u mužů – což platí i pro mladší 50 let. Analýza však odhalila, že nejvyšší nárůst případů od roku 1990 byl zaznamenán u rakoviny průdušnice, nosohltanu a prostaty.

Největším rizikem pro mladé dospělé se podle vědců stává rakovina prsu, průdušnice, plic, tlustého střeva a žaludku. A na stejné typy onkologických nemocí, včetně rakoviny ledvin či vaječníků, v roce 2019 zemřelo nejvíce mladých. U dětí zůstává nejrozšířenějším typem diagnózy leukémie.

Pro představu – v roce 2019 zemřelo na rakovinu více než jeden milion lidí mladších 50 let. Jedná se o zhruba 28procentní nárůst oproti roku 1990.

Největší míru výskytu rakoviny odborníci zaznamenali v Severní Americe, Austrálii a západní Evropě. Vysoké počty úmrtí na onkologické onemocnění jsou však pozorovány také ve východní Evropě, Asii a Oceánii. V zemích s nízkými a středními příjmy pak měla rakovina mnohem větší dopad na ženy než na muže. A to jak z hlediska úmrtí, tak následného zhoršení stavu.

Prevence je zcela klíčová

Ačkoliv hraje prevence a včasný záchyt klíčovou roli v úspěšnosti léčby, zanedbává onkologickou prevenci až třetina Čechů, což je vzhledem k dobré dostupnosti znepokojivé číslo. Že každý třetí Čech onemocní během svého života rakovinou, informovala například Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Za největší zabijáky označila rakovinu plic, tlustého střeva a konečníku, slinivky břišní, rakovinu prsu a prostaty.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V Česku dochází lék na astma, další jsou dlouhodobě nedostupné. Lidé si dělají zásoby

Data z výzkumu Národního institutu SYRI, odhalila, že onkologickou prevenci podceňuje třetina českých žen. Jedním z důvodů je strach z vyšetření a pak také obava z případné diagnózy. Ženy se dopředu bojí, co by rakovina pro ně mohla znamenat. Kromě strachu z diagnózy hraje roli i vztah s lékařem nebo možnost se trefit do ordinačních hodin v rámci pracovní doby. Jak z dat vyplynulo, Češky nejčastěji trpí rakovinou prsu či rakovinou děložního hrdla.

Především mladší ženy si vedou lépe: screeningu a obecně prevence se účastní častěji. Rakovinou přitom většinou ještě netrpí. „Tím, jak bude tato generace stárnout, by se mohla situace zlepšovat. Předpokládáme, že dnes mladé ženy budou mít tendenci ve screeningu pokračovat i ve starším věku a tím pádem se to bude zlepšovat,“ uvedla výzkumnice Národního institutu SYRI Anna Altová.

Dle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) má Česká republika jednu z nejbohatších nabídek screeningů. Dlouhodobě existují osvědčené programy financované z veřejného zdravotního pojištění, které pokrývají náklady na prevenci nádorových onemocnění, jako je screening rakoviny prsu, děložního čípku, tlustého střeva a konečníku s programy včasného záchytu karcinomu plic a prostaty. Zcela zdarma jsou určeny pro lidi od určitého věku. Pokročila i úroveň léčby, která je u řady diagnóz cílenější a šetrnější.

„Diagnóza nádorů se díky prevenci častěji stanovuje v ranějších stádiích, což umožňuje včasnou léčbu a zvyšuje šance na úplné uzdravení. Zvláště u rakoviny štítné žlázy, prostaty, prsu a varlat jsou výsledky léčby výrazně lepší. Během posledních deseti let se rozšířilo spektrum diagnóz nádorového charakteru, které pojištění velmi vážných onemocnění kryje, a to jak u dospělých, tak i u dětí,“ uvedla Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA.

Obdobně pokrývají pojištění velmi vážných onemocnění – včetně zhoubných i nezhoubných nádorů – i další pojišťovny. Například Pojišťovna VZP či Kooperativa.

Lidé podceňují základy

Ačkoli se odborníci stále snaží přesně určit, co za rostoucím počtem onkologických pacientů nejen v mladém věku stojí, konkrétní závěry nemají. Signály však naznačují, že nejvíce situaci ovlivňují genetické faktory a životní styl. „Začínáme si uvědomovat, že rodinná anamnéza je stále více důležitá,“ podotkl pro Dark Daily Jeremy Kortmansky, onkolog z Yale Medicine.

ČTĚTE TAKÉ: Rakovina z umělky? Rodiče se pohádali na hřišti v Teplicích, pravdu ukázal zdravotní ústav

V první řadě by proto lidé měli znát svou rodinnou zdravotní historii – a s ohledem na ni chodit na pravidelné lékařské prohlídky či screening. Zároveň by neměli podceňovat sledování vlastního těla, které díky signálům může upozornit, že něco není v pořádku.

Příkladem může být pouhé domácí samovyšetření prsu u žen a pravidelná samokontrola varlat u mužů. Na to upozorňuje například nezisková organizace Loono v rámci své kampaně „Sahám si na ně každý měsíc“ (#prsakoule), která šíří osvětu o důležitosti samovyšetření a zároveň edukuje veřejnost o tom, jak toto vyšetření provádět.

V neposlední řadě je třeba v rámci prevence zmínit i snahu o zdravý životní styl, který zahrnuje vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu a vlákninu, pravidelnou fyzickou aktivitu a omezování konzumace alkoholu a kouření. Prevence rakoviny totiž není pouze o diagnostice a léčbě, ale také o vytváření zdravých životních návyků a osvětě – faktorech, které mohou do budoucna snížit riziko vzniku tohoto zákeřného onemocnění.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Lásky Simony Postlerové. Šest let žila s Ivanem Trojanem, manžela jí vzala rakovina

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie