Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kde sa zbaviť starých topánok? Ak do koša, tak iba do tohto koša

22.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/DiPres). V dnešnej dobe všadeprítomného triedenia odpadu na účely recyklácie si mnohí z nás kladú otázku: kam vyhodiť staré topánky? Na to existuje niekoľko možností, ale pokiaľ ide o odpadkové koše, existuje len jedna správna voľba. Vo všeobecnosti však existuje viac možností, z ktorých na niektorých môžete dokonca zarobiť. […]
Menej ako 1 min. min.

22.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/DiPres).

V dnešnej dobe všadeprítomného triedenia odpadu na účely recyklácie si mnohí z nás kladú otázku: kam vyhodiť staré topánky? Na to existuje niekoľko možností, ale pokiaľ ide o odpadkové koše, existuje len jedna správna voľba. Vo všeobecnosti však existuje viac možností, z ktorých na niektorých môžete dokonca zarobiť. Vysvetlíme vám, čo môžete urobiť so svojou obnosenou obuvou a prispieť tak k ochrane životného prostredia.

V dnešnej dobe všadeprítomného triedenia odpadu na účely recyklácie si mnohí z nás kladú otázku: kam vyhodiť staré topánky?
Foto: shutterstock.com/DiPres

Do ktorého kontajnera vyhadzujete staré topánky?

Pri každom páre topánok nakoniec príde chvíľa, keď ich treba vyhodiť. Vtedy vzniká otázka, ktorý kontajner v odpadkovom koši bude na to najvhodnejší. Výber je bohatý, pretože v našich odpadkových košoch sa nachádza niekoľko typov kontajnerov:

modrá farba na papier;

žltá pre kovy a plasty;

zelená pre sklo;

hnedá pre biologický odpad;

čierna pre zmiešaný odpad.

Hneď na začiatku je potrebné zdôrazniť, že starú obuv vyhadzujeme do koša na zmesový odpad, do toho čierneho. Obuv je vyrobená z rôznych materiálov a je pre nás ťažké posúdiť, čo v nej je. Často sú kombináciou rôznych umelých materiálov s textilom, kožou alebo kovom. Nemusíte teda rozmýšľať, obuv jednoducho vložte do čierneho kontajnera. Uľahčíte si tak ich recykláciu. Výnimkou je, ak sú topánky znečistené chemikáliami alebo nebezpečnými materiálmi. V takom prípade by sa stará obuv mala odniesť do zberného dvora. Pracovníci tohto zariadenia budú určite vedieť, čo s takouto kontaminovanou obuvou robiť.

Kde môžete recyklovať staré topánky?

Odpadkový kôš na zmesový odpad nie je jedinou možnosťou pre opotrebovanú obuv. Starú obuv môžete darovať aj charite, napríklad vhodením do kontajnerov charity. Niekedy veci vyhadzujeme, pretože vyšli z módy, a týmto spôsobom im môžete dať druhý život a pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Niektoré obchody s použitou obuvou prijímajú aj topánky, ktoré nie sú úplne obnosené. Zbierky pre ľudí v núdzi môžete hľadať aj na internete; niektoré nadácie vytvorili celé zoznamy vecí, ktoré potrebujú. Oplatí sa ich kontaktovať. Dobrý nápad je tiež kontaktovať miestne organizácie, ktoré pomáhajú ľuďom bez domova. Naša obuv im môže pomôcť prežiť zimu. Niekedy sa stačí poobzerať okolo seba: možno by takúto obuv radi prijali susedia alebo rodina? Jedno je isté – stará obuv by sa v žiadnom prípade nemala páliť v peci. Pálenie umelých látok je trestné a môže sa skončiť pokutou. Nehovoriac o tom, že tým poškodzujete životné prostredie.

Odpadkový kôš na zmesový odpad nie je jedinou možnosťou pre opotrebovanú obuv. Niekedy veci vyhadzujeme, pretože vyšli z módy, a týmto spôsobom im môžete dať druhý život a pomôcť tým, ktorí to potrebujú.
Foto: shutterstock/FotoDuets

Staré pre vás, nové pre ostatných. Môžete predať svoje obnosené topánky

Ak premýšľate, čo urobiť so svojimi starými topánkami, zvážte ich predaj. Existuje niekoľko aplikácií, vďaka ktorým to môžete urobiť jednoducho a bezpečne. Stačí, ak si predmet odfotíte, popíšete ho a dáte do aukcie alebo na predaj. Zahŕňa to odoslanie balíka, ale v dnešnej dobe je to jednoduchý proces. Aplikácia sama vygeneruje štítok, ktorý stačí vytlačiť, nalepiť na balík a odniesť ho do balíkomatu. K dispozícii je aj možnosť pre tých, ktorí nemajú tlačiareň. Tá spočíva v napísaní kódu na balík. Topánky, o ktorých si myslíte, že sú staré, sa môžu ukázať ako nové a pre ostatných celkom atraktívne, a vy tak získate pár drobných na ďalší pár. Možno ich dokonca nájdete v aplikácii? Týmto spôsobom sa zaradíte do princípu zero waste, ktorý zahŕňa poskytnutie druhého života predmetom a zároveň zníženie množstva odpadu na planéte.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kam vyhadzujete staré topánky? Väčšina ľudí si vyberá nesprávny kontajner

Ako prať topánky v práčke, aby boli v dobrom stave? Niekedy stačí jeden výrobok z chladničky

The post Kde sa zbaviť starých topánok? Ak do koša, tak iba do tohto koša appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie