Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kde v záhrade hniezdia kliešte? Ako sa stanete ich prirodzeným nepriateľom?

27.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrey tiyk). Jedným zo spôsobov ochrany pred týmito pavúkovcami sú rastliny odpudzujúce kliešte vysadené v domácej záhrade. Kontakt s infikovaným kliešťom môže byť pre človeka veľmi nebezpečný a môže spôsobiť množstvo komplikácií, z ktorých najzávažnejšie sú borelióza a kliešťová encefalitída. Čo môžete urobiť, aby ste zabránili usídleniu kliešťov vo […]
Menej ako 1 min. min.

27.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrey tiyk).

Jedným zo spôsobov ochrany pred týmito pavúkovcami sú rastliny odpudzujúce kliešte vysadené v domácej záhrade. Kontakt s infikovaným kliešťom môže byť pre človeka veľmi nebezpečný a môže spôsobiť množstvo komplikácií, z ktorých najzávažnejšie sú borelióza a kliešťová encefalitída. Čo môžete urobiť, aby ste zabránili usídleniu kliešťov vo vašej záhrade? Odporúčame.

Čo môžete urobiť, aby ste zabránili usídleniu kliešťov vo vašej záhrade?
Foto: shutterstock/Andrey tiyk

Vratič proti kliešťom v záhrade – aké rastliny odpudzujú kliešte?

Vratič obyčajný môže účinne odpudzovať tieto pavúkovce a zvyšovať ochranu pred nimi. Hoci sa kliešte spájajú najmä s veľkými zelenými plochami, ako sú lesy alebo parky, v skutočnosti ste im vystavení všade – aj vo vašich záhradách. Kliešte uprednostňujú vlhké a tienisté miesta a vyhýbajú sa kontaktu so slnkom. Hoci stále prevláda názor, že kliešte žijú na stromoch a skáču na svoju korisť, v skutočnosti hniezdia najmä v tráve.

Kliešťom ste vystavení aj vo vašich záhradách, preto je užitočné vedieť, aké preventívne opatrenia môžete prijať. Pomôcť môžu rastliny, ktoré odpudzujú kliešte. Medzi najúčinnejšie rastliny odpudzujúce kliešte sa často spomína vratič obyčajný.

Vratič obyčajný je divo rastúca bylina, ktorá sa vyznačuje silnými insekticídnymi vlastnosťami. Vratič, ktorý sa bežne považuje za burinu, je už mnoho rokov cenený v bylinnej medicíne. Rastlina dosahuje výšku až 100 cm a vyznačuje sa nápadnými žltými kvetmi. Vratič sa vyznačuje veľmi intenzívnou vôňou. Stačí, aby sa rastlina pohla, a charakteristická vôňa sa uvoľní. Aj keď, ako už viete, vratič sa považuje za burinu, z hľadiska ochrany proti kliešťom vykazuje veľkú účinnosť, preto sa ho oplatí vysadiť na okraji záhrady alebo na odľahlejšom mieste. Okrem vratiča patria medzi ďalšie rastliny odpudzujúce kliešte levanduľa, mäta, aksamietnica, palina a rozmarín.

Vratič sa vyznačuje veľmi intenzívnou vôňou.
Foto: shutterstock/Brookgardener

Ako otráviť kliešte a čo môžete urobiť, aby ste zabránili ich hniezdeniu vo vašej záhrade?

Ako otráviť kliešte a aké preventívne opatrenia sa oplatí urobiť, aby ste zabránili ich hniezdeniu vo vašej záhrade? Kliešte v záhrade môžu byť pomerne veľkým problémom, preto by ste okrem výsadby rastlín odpudzujúcich kliešte mali prijať aj ďalšie preventívne opatrenia. Ako sme už spomínali – kliešte majú rady vlhké prostredie, preto sa oplatí zabezpečiť, aby vaša záhrada bola bez lístia alebo mulča.

Kliešte môžu do vašej záhrady preniesť zvieratá, ako sú myši a potkany, takže súčasťou prevencie proti kliešťom je aj zabránenie tomu, aby sa tieto hlodavce usadili vo vašich príbytkoch.

Vyššie sme tiež spomenuli, že kliešte sa vyhýbajú slnečným oblastiam. Na to treba myslieť, keď si doma zakladáte napríklad záhradný nábytok alebo detský kútik.

Ak je vo vašej záhrade jazierko, je najlepšie, ak sa v jeho blízkosti nenachádza oddychová zóna pre deti alebo dospelých. Existuje vysoké riziko, že ak sa vo vašej záhrade zahniezdia kliešte, vyberú si jazierko, pretože je tam veľa vlhkosti a zvyčajne je husto porastené rôznymi druhmi vegetácie.

Kliešte uprednostňujú vlhké a tienisté miesta a vyhýbajú sa kontaktu so slnkom.
Foto: shutterstock/KPixMining

Čo zabíja kliešte? Toto by ste mali vedieť

Čo zabíja kliešte? Tieto pavúkovce v záhrade predstavujú veľký problém a oplatí sa podniknúť všetky kroky na minimalizáciu ich rizika. Jedným z nich je preventívne používanie postrekov proti kliešťom.

Spreje proti kliešťom obsahujú látky, ktoré pomáhajú kontrolovať tieto pavúkovce v rôznych štádiách vývoja, a to tak dospelé jedince, ako aj vajíčka a larvy. Samostatné používanie chemických postrekov však môže byť veľmi riskantné a problematické, najmä pre neskúsených záhradkárov. Treba tiež vziať do úvahy, že chemické ošetrenie proti klieštikom môže byť nebezpečné aj pre užitočný hmyz, vrátane napríklad včiel. Dôležitým faktorom je čas postreku. Užitočný hmyz je menej aktívny skoro ráno alebo večer, zatiaľ čo kliešte najčastejšie útočia ráno a popoludní. Ak sa obávate, že sa o ochranu záhrady pred škodcami postaráte sami, môžete zvážiť, či túto úlohu nezveríte profesionálnej firme.

Treba mať na pamäti aj to, že v poslednom čase sa na prípravu sprejov čoraz častejšie používajú prírodné zložky. Na kliešte sa okrem iného odporúča sprej vyrobený z cibule. Na jeho prípravu nakrájajte dve stredne veľké cibule a zalejte ich piatimi litrami vody. Odložte na chladné miesto aspoň na 12 hodín, potom sceďte a nalejte do postrekovača. Prípravok by sa mal postriekať na miestach, ktoré sú pre kliešte obzvlášť obľúbené, napríklad v okolí rybníkov a na zatienených miestach.

Na boj proti kliešťom si môžete vyrobiť domáci postrek z nakrájanej cibule.
Foto: Pixabay/Erbs55

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Dajte si ho do vrecka a kliešte utečú. Rastie divoko na lúkach

Záhradný „detektor“ kliešťov. Jeden pohyb a vidíte, koľko sa ich kŕmi v tráve

The post Kde v záhrade hniezdia kliešte? Ako sa stanete ich prirodzeným nepriateľom? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie