Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kde zlikvidovať staré tapety? Nie tam, kde si myslíte.

28.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Yogi Kichiro). Staré tapety sú zvyšky po renovácii, ktorých likvidácia môže byť problematická. Do akého kontajnera ich mám vyhodiť, aby som dodržal zásady triedenia a recyklácie odpadu? Má v tomto prípade význam materiál, z ktorého sú vyrobené? A čo robiť so zvyškami lepidla na tapety? Všetky odpovede na tieto […]
Menej ako 1 min. min.

28.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Yogi Kichiro).

Staré tapety sú zvyšky po renovácii, ktorých likvidácia môže byť problematická. Do akého kontajnera ich mám vyhodiť, aby som dodržal zásady triedenia a recyklácie odpadu? Má v tomto prípade význam materiál, z ktorého sú vyrobené? A čo robiť so zvyškami lepidla na tapety? Všetky odpovede na tieto otázky nájdete nižšie.

Staré tapety sú zvyšky po renovácii, ktorých likvidácia môže byť problematická. Do akého kontajnera ich mám vyhodiť, aby som dodržal zásady triedenia a recyklácie odpadu?
Foto: shutterstock.com/Yogi Kichiro

Do akého koša vyhodiť staré tapety?

Po renovácii sa pýtame, čo robiť s rôznymi odpadovými materiálmi. Staré tapety tu môžu predstavovať problém vzhľadom na množstvo materiálov, z ktorých sú vyrobené. Preč sú časy, keď sa tieto nástenné dekorácie vyrábali z papiera. Dnes trh ponúka tapety z vliesu, textilu, vodného skla a polyvinylchloridu. Existujú aj výrobky z morskej trávy alebo bambusu. Rozlíšiť materiály, z ktorých sú vyrobené, môže byť preto náročné. Do ktorého kontajnera by ste teda mali odložiť staré tapety? Koniec koncov, existuje niekoľko možností:

modrá farba na papier;

žltá pre kovy a plasty;

zelená pre sklo;

hnedá pre biologický odpad;

čierna pre zmiešaný odpad.

Ak vás zaujíma, kam vyhodiť staré tapety, odpoveď znie: do žiadneho z uvedených kontajnerov. Sú odpadom po rekonštrukcii a musia sa likvidovať iným spôsobom. V žiadnom prípade ich nevyhadzujeme do odpadkového koša.

Aký je najlepší spôsob likvidácie starých tapiet?

V Európskej únii má každý druh odpadu kód, aby sa vyvrátili akékoľvek pochybnosti o recyklácii. V prípade starých tapiet je to postupnosť čísel: 17 09 04, ktorý definuje zmiešaný odpad zo stavebníctva, renovácie a demontáže. Jednotlivci môžu takýto odpad odovzdať na mieste separovaného zberu komunálneho odpadu. To znamená, že staré tapety možno odovzdať do zberného dvora, rovnako ako lepidlo na tapety. Na tomto mieste je potrebné predložiť občiansky preukaz a niektoré obce navyše vyžadujú doklad o zaplatení poplatku za komunálny odpad za posledný štvrťrok, t. j. jednoducho doklad o zaplatení tzv. Pri veľkých rekonštrukciách je dobrou voľbou objednať si kontajner na stavebný odpad alebo veľkoobjemové vrece. Spoločnosť, ktorá sa zaoberá odvozom odpadu z rekonštrukcie, potom kontajner privezie na adresu alebo dodá vrece. Po ich naplnení odpad zhromaždí a odvezie. Ušetríte si tak starosti s odvozom odpadu do recyklačného centra, o to sa postará profesionálna firma.

Ekologický prístup k životnému prostrediu zahŕňa produkciu čo najmenšieho množstva odpadu. Staré tapety, ak sú v dobrom stave, sa preto dajú kreatívne recyklovať. Môžete ich použiť na obloženie interiérového alebo exteriérového nábytku alebo na vytvorenie koláží na stenách.
Foto: shutterstock.com/stockfour

Kreatívne spôsoby recyklácie starých tapiet

Ekologický prístup k životnému prostrediu zahŕňa produkciu čo najmenšieho množstva odpadu. Staré tapety, ak sú v dobrom stave, sa preto dajú kreatívne recyklovať. Môžete ich použiť na obloženie interiérového alebo exteriérového nábytku alebo na vytvorenie koláží na stenách. Dobre poslúžia na efektné balenie darčekov alebo výrobu záložiek do kníh. Staré tapety sú dobrým zdrojom na tvorivé výtvarné aktivity s deťmi, na výrobu ozdôb na vianočný stromček alebo sviatočných dekorácií, ktorými si môžete vyzdobiť domácnosť alebo ich predávať na vianočných trhoch. Môžete do nej tiež zabaliť školské učebnice svojich detí. Staré tapety môžete použiť na ľubovoľný počet spôsobov, ktoré vám ponúkne vaša fantázia, a budete v súlade so zásadami nulového odpadu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ovládli vašu kúpeľňu rybie červy? Zbavte sa ich pomocou kartónu a prípravku, ktorý máte v kuchyni

S týmto problémom sa stretnete takmer v každej domácnosti. Na rýchle vyriešenie stačia klinčeky

The post Kde zlikvidovať staré tapety? Nie tam, kde si myslíte. appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie