Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Když se z melounu stane časovaná bomba. Oblíbená letní pochoutka může vážně ohrozit zdraví

Léto není spojeno jen s radovánkami u vody, ale i s vyšším rizikem nákazy salmonelózou, listeriózou nebo jinou střevní infekcí. Na vině bývají nejčastěji zmrzliny či nedostatečně tepelně zpracované maso, rizikové je také některé měkké ovoce, jako například jahody, maliny, nektarinky. Do této skupiny patří ale i vodní meloun. ČTĚTE TAKÉ: Návrat černé smrti? V USA […]
Menej ako 1 min. min.

Léto není spojeno jen s radovánkami u vody, ale i s vyšším rizikem nákazy salmonelózou, listeriózou nebo jinou střevní infekcí. Na vině bývají nejčastěji zmrzliny či nedostatečně tepelně zpracované maso, rizikové je také některé měkké ovoce, jako například jahody, maliny, nektarinky. Do této skupiny patří ale i vodní meloun.

ČTĚTE TAKÉ: Návrat černé smrti? V USA se objevila bakterie, která ve středověku zahubila třetinu Evropanů

Ten má tuhou zelenou slupku se světlými a tmavými pruhy, která chrání obvykle načervenalou nebo žlutou vodnatou dužinu. Může dosahovat váhy až 15 kg, ty nejlepší však váží kolem 2,5 kg. Správně vyzrálý meloun poznáme tak, že při jemném poklepu vydává dutý, dunivý zvuk.

Pozor bychom si měli dát ovšem při nákupu rozkrájených melounů. Vhodnější je kupovat melouny celé nebo požádat obsluhu, aby je překrojila přímo před vámi. Pokud kupujeme dopředu rozkrojený meloun, je třeba se ujistit, že byl skladován v chladicím boxu, a zkontrolovat, jak dlouho už v obchodě je. Při nesprávném skladování totiž může představovat významná zdravotní rizika.

„Pokud se ovoce skladuje na světle nebo při nesprávné teplotě, přispívá to k rychlejšímu množení bakterií a plísní,“ uvedl pro web Pluska.sk Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologické laboratoře Natures. Dodal, že bakterie jako salmonela nebo Escherichia coli (E. coli) se v příhodných podmínkách množí geometrickou řadou a během několika hodin mohou zamořit celou potravinu.

Jak dlouho meloun vydrží?

Zralý vodní meloun je plný vitamínů, vody a antioxidantů, pokud je ale nesprávně skladován, je časovanou bombou. Riziko hrozí zejména tehdy, když není správně skladován v chladicím boxu.

Nejlepší je koupit celý meloun a doma ho uložit do ledničky, kde vydrží nenakrájený kolem pěti dnů.

Po rozkrojení by se měl sníst co nejdříve, maximálně do dvou dnů, i když je v chladničce.

Pokud si nakrájený meloun berete s sebou třeba k vodě nebo na výlet, zkonzumujte ho do tří až čtyř hodin.

Co  může nesprávně skladovaný meloun způsobit?

Můžeme se nakazit například bakteriemi salmonela nebo Escherichia coli, které ve střevech tvoří toxiny. Při nákaze se objevují bolesti břicha, průjem, zvracení, horečka, bolesti hlavy a nevolnost. „Příznaky připomínají střevní chřipku, ale pravděpodobně se jedná o nákazu jednou z uvedených bakterií. Nejvíce ohroženy jsou malé děti, senioři a lidé s oslabenou imunitou,“ vysvětlil odborník.

Ještě závažnější je otrava mykotoxiny, tedy toxiny tvořenými plísněmi, které mohou postihnout více orgánů a jejich účinky mohou být dlouhodobé. Akutní intoxikace může dokonce vyžadovat hospitalizaci.

„Různé plísně tvoří různé toxiny, jejichž účinky mohou být karcinogenní, teratogenní, mutagenní a mohou narušovat hormonální rovnováhu,“ objasnil Adrián Doboly. Dlouhodobá mírná expozice mykotoxinům se nemusí projevovat akutními symptomy, ale může vést k různým chronickým onemocněním, například k poškození imunitního systému.

Napadené ovoce nikdy nejezte

Dužina vodního melounu má přirozeně nízké pH, což podporuje množení choroboplodných zárodků. Pokud na ovoci vidíte hnilobu nebo plíseň, je lepší rozloučit se s celým kusem, protože bakterie a plísně jsou přítomny v dužině hlouběji, než je vidět pouhým okem na řezu.

Zachováním správných zásad při výběru a skladování melounu můžeme předejít zdravotním komplikacím a užít si letní osvěžení bez obav.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nákupy potravin před expirací? Motivace zákazníků je prostá, experti radí pravidlo „tří O“

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie