Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Keď kvitne, ostatné kríky sa do jej stoniek nezapájajú. Ideálna do horúceho počasia. Susedia budú ohromení

21.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/aniana). Tamariška je svieži, kvitnúci ker, ktorý sa môže stať výnimočnou okrasnou drevinou v záhrade. Nevyžaduje si žiadnu špeciálnu starostlivosť, takže aj keď nemáte žiadne skúsenosti s rastlinami, môžete si túto plodinu dopriať. Ako sa starať o tamarišku? Splňte niekoľko podmienok a bude vám robiť radosť. Ako sa starať […]
Menej ako 1 min. min.

21.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/aniana).

Tamariška je svieži, kvitnúci ker, ktorý sa môže stať výnimočnou okrasnou drevinou v záhrade. Nevyžaduje si žiadnu špeciálnu starostlivosť, takže aj keď nemáte žiadne skúsenosti s rastlinami, môžete si túto plodinu dopriať. Ako sa starať o tamarišku? Splňte niekoľko podmienok a bude vám robiť radosť.

Ako sa starať o tamarišku?
Foto: shutterstock/aniana

Tamariška je okrasný ker, ktorý je veľmi odolný voči nepriaznivým poveternostným podmienkam. Počas obdobia kvitnutia sú jeho konáre pokryté množstvom drobných kvetov, ktoré sú v závislosti od odrody fialové, ružové alebo biele. Chceli by ste ho mať vo svojej záhrade? Pozrite sa, kde rastie najlepšie.

Ako sa starať o tamarišku? Splňte malé požiadavky a ona sa vám odvďačí bujným kvitnutím

Krík tamariška nie je záhradnícky náročný, takže ho zvládne vypestovať každý. Ak mu poskytnete optimálne podmienky na rast, bude oku lahodiť mnoho rokov. Rastlina miluje slnko, preto ju vysaďte na slnečné miesto v záhrade do dobre priepustnej pôdy. Najlepšie je to urobiť na jeseň alebo skoro na jar, aby korene stihli dobre vyrásť skôr, ako sa objavia kvety.

Keď tamariška zakoreňuje, potrebuje pravidelný prísun vody. Neskôr ju stačí zalievať, keď je pôda suchá. Krík nepotrebuje špeciálne hnojenie, stačí ho na jar prihnojiť konským hnojom alebo kompostom. Dôležitou otázkou starostlivosti je strihanie. Hneď po odkvitnutí treba odstrániť odumreté vetvičky a staré výhonky prerezať. Oplatí sa to urobiť aj skoro na jar, nové výhonky budú oveľa silnejšie.

Tamarišku vysaďte na slnečné miesto v záhrade do dobre priepustnej pôdy.
Foto: shutterstock/nnattalli

Prečo tamariška nekvitne? Príčinou môže byť verticíliové vädnutie

Tamariška je najčastejšie napadnutá verticilliózou, hubovým ochorením, ktoré sa môže rozšíriť na mnohé druhy rastlín v záhrade. Keďže sa šíri pôdou, je niekedy ťažké ju zlikvidovať. Spoznáte ju podľa vädnutia, žltnutia a hnednutia tamariškových listov. Niekedy možno vidieť aj čierne sfarbenie na priečnom reze stonky. Napadnuté listy opadávajú a rastlina je oslabená do takej miery, že prestáva rásť. Čo môžete urobiť, aby ste pomohli tamariške?

Očistite rastlinu od chorých listov a konárov. Nezabudnite potom vydezinfikovať nožnice.

Zabezpečte lepšie odvodnenie pôdy. Stojatá voda podporuje rast húb, preto musíte pod rastlinu nasypať trochu piesku, štrku alebo perlitu a premiešať ho s pôdou. Vyhnite sa nadmernému zalievaniu, urobte to len vtedy, keď je pôda výrazne suchá.

Obmedzte šírenie choroby a zlepšite zdravotný stav rastliny pomocou domáceho postreku. Na jeho prípravu si pripravte 5 litrov vody a pridajte do nej jeden a pol polievkovej lyžice jedlej sódy a čajovú lyžičku tekutého mydla. Počas choroby postriekajte napadnuté rastliny a tie, ktoré s nimi susedia, raz za dva týždne.

Približne v polovici mája tamariška vykvitá drobučkými, štvorpočetnými kvetmi ružovej farby a kvitne asi 2-3 týždne.
Foto: shutterstock/LS92

TIP! Ak je rastlina výrazne napadnutá hubou, zvážte jej odstránenie. Niekedy je proces ochorenia natoľko rozvinutý, že sa nedá zvrátiť, a takýto krík je nebezpečný pre ostatné rastliny v záhrade.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

V záhrade ich radšej nevysádzajte. Môžu poškodiť základy, chodníky a dokonca aj kanalizačné potrubie

Nevysádzajte tieto druhy stromov vo svojej záhrade. Poškodzujú dom, znečisťujú ho a vystavujú vás značným nákladom

The post Keď kvitne, ostatné kríky sa do jej stoniek nezapájajú. Ideálna do horúceho počasia. Susedia budú ohromení appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie