Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Keď sa natáčanie videoklipu zmení na kultúrne podujatie: Zlatý Lev predstavuje skladbu Maličkosti

Matej Škoda a Michal Černaj sú Žiarčania, ktorí sú známi tým, že radi robia veci inak. Majú na konte viacero úspešných spoluprác a ľudia ich poznajú pod menami Famózny Bios a Zlatý Lev. Dvojica žiarskych umelcov sa najnovšie môže pochváliť skladbou Maličkosti, ku ktorej vyšiel zaujímavý videoklip.  Text ku skladbe napísal Michal (Zlatý Lev), ktorý […]
8 min.

Matej Škoda a Michal Černaj sú Žiarčania, ktorí sú známi tým, že radi robia veci inak. Majú na konte viacero úspešných spoluprác a ľudia ich poznajú pod menami Famózny Bios a Zlatý Lev. Dvojica žiarskych umelcov sa najnovšie môže pochváliť skladbou Maličkosti, ku ktorej vyšiel zaujímavý videoklip. 

Text ku skladbe napísal Michal (Zlatý Lev), ktorý ju aj naspieval, o zábery a strih videoklipu sa zas postaral Matej (Bios). Ak čakáte, že pôjde o klasický videoklip, nasledujúce riadky vás vyvedú z omylu. Z pôvodne malého kruhu ľudí, ktorí sa natáčania mali zúčastniť, sa dvojici žiarskych umelcov podarilo pre desiatky detí a mladých ľudí vytvoriť celodenný zábavný program, ktorý sa konal po celom Žiari. Ako skladba a videoklip k nej vznikali, nám v rozhovore prezradili obaja hlavní aktéri.

Text skladby uzrel svetlo až po rokoch

Žiarčan Michal, ktorého viacerí poznajú najmä pod pseudonymom Zlatý Lev, text skladby Maličkosti napísal už pred ôsmimi rokmi. „Napísal som ho pre iný hudobný projekt, ale skladba, hoci bola nahratá, nikdy neuzrela svetlo sveta. Pred nejakým časom som sa k tomuto textu opäť vrátil a začal hľadal možnosti, ako by som ho mohol zhudobniť. Keďže ho považujem za jeden zo svojich najlepších, nechcel som ho nechať len tak ležať v šuplíku,“ vysvetľuje Michal a dodáva: „V tom čase som si išiel aj reggae hudbu, takže mi prišlo zaujímavé spojiť svoj text s pozitívne naladeným rytmom.“ Text sa po rokoch rozhodol zrevidovať, dopísal k nemu refrén a nahral ho do beatu od producenta menom Zion Within.

Ako ďalej prezrádza, skladba sa volá Maličkosti a tie sú aj jej nosnou myšlienkou. „Je to o kráse bežných vecí, ktoré sú okolo nás, ale my si ich z rôznych dôvodov nevšímame alebo ich považujeme za samozrejmosť. Samotný úvod skladby začína myšlienkou „Nehľadaj divy sveta, on je sám veľký div. Všetko okolo teba, tak sa rozhliadni a ži,“ ktorá poukazuje na to, že častokrát sa v živote sa snažíme hľadať niečo výnimočné, a pritom to máme celý čas pred očami. Stačí ich iba otvoriť, spomaliť a všímať si tú jedinečnosť, ktorá nás obklopuje,“ vysvetľuje Zlatý Lev.

„Koľko ľudí, toľko príbehov, stačí že vyjdeš von. Započúvaš sa do ruchu, necháš unášať sa v ňom.“

Zlatý Lev – Maličkosti

Okrem speváka sa v piesni mihol aj jemný detský hlások, zaujímalo nás preto, komu patrí. „Hlas patrí mojej neteri Alžbetke, ktorá tento rok oslávi dva rôčky. Použil som ho z videa, ktoré mi poslal jej otec, a teda môj mladší brat. Práve deti sa dokážu najviac tešiť z maličkostí a užívať si danú chvíľu – tu a teraz,“ vysvetľuje Michal.

Čo sa videoklipu ku skladbe týka, Michal si na pomoc prizval svojho najlepšieho kamaráta Biosa, ktorý sa postaral o video a následne aj o strih natočených záberov. „S Biosom sa poznáme prakticky od našich začiatkov, keď sme boli obaja ešte v tínedžerských rokoch. On ako tanečník z Associallz Dance Crew a ja ako raper z Novej Komunity sme sa stretávali na spoločných podujatiach, kde sme prezentovali skutočnú tvár pouličnej kultúry, ktorá bola v tých rokoch značne démonizovaná,“ spomína Zlatý Lev s tým, že spoluprácu s tanečníkom obnovili niekedy pred vyše dvoma rokmi, kedy spoločne nahrali skladby Som Famózny a Kráčam sám, ktoré podľa jeho slov tvoria jeden audio-vizuálny celok. Odvtedy spolu aktívne spolupracujú na rôznych projektoch, nielen na tých hudobných, ale spoločne organizujú kultúrne podujatia, detské tábory, Michal ako grafik tanečníkovi pomáha i s tvorbou plagátov, letákov či bannerov, ktoré používa Biosova tanečná škola.

Klip natočili mobilom, použili autentické zábery

Myšlienka natočiť klip prišla v momente, keď Michal poslal skladbu Maličkosti Biosovi, aby si ju vypočul. „Keď som mu poslal skladbu, hneď sa mu v hlave začal vynárať obraz toho, ako by mohol videoklip vyzerať. Keď mi povedal svoju predstavu a ja som ju odsúhlasil, začali sme plánovať samotné natáčanie – dohodli sme si termín, natočili pozvánku a oslovili niekoľko kamarátov,“ vysvetľuje Zlatý Lev a dodáva, že nechceli, aby natáčanie videoklipu bolo iba o ňom samotnom, preto dali priestor komukoľvek, kto sa ho chcel zúčastniť. Natáčanie videoklipu sa tak razom zmenilo na jedno veľké kultúrne podujatie, na ktoré prišlo nielen veľa detí, ale aj ich rodičov a ďalších účinkujúcich. Oboch umelcov vysoká účasť účinkujúcich príjemne prekvapila a ďakujú všetkým, ktorí sa natáčania zúčastnili.

Zaujímavosťou je, že celý videoklip bol natočený na iPhone, bez akýchkoľvek hraných alebo vopred dohodnutých záberov. „Aj keď sme mali dopredu pripravený harmonogram, kde pôjdeme, nikdy sme nevedeli, ako to dopadne a aké zábery sa nám podarí natočiť . Práve vďaka tomu bolo celé natáčanie spontánne a unikátne. Kto zobral do rúk mobil, ten natáčal. A natáčalo sa naozaj všetko, takže zábery sú prirodzené a ľudia na nich sú sami sebou,“ vysvetľuje Zlatý Lev a Bios súhlasne prikyvuje: „Všetko, čo sa však dialo a v klipe uvidíte, bolo spontánne a úprimné.“

Točenie videoklipu pritom pre Biosa nebolo žiadnou novinkou, no ako sám priznáva, toto natáčanie bolo predsa len iné. „Vždy, keď vymýšľam námet na videoklip, snažím sa vnímať hlavne emóciu, ktorú mi skladba predáva a text, teda obsah toho diela. Skladba maličkosti na mňa pôsobila príjemným dojmom s pozitívnym nádychom a text bol zameraný hlavne na to, aby sme si všímali maličkosti vôkol seba a obdivovali krásu bežných vecí, bežných momentov,“ vysvetľuje tanečník.

Podľa jeho slov by natáčanie profesionálneho videoklipu s dopredu a podrobne pripravenými scénami samotnej skladbe odporovalo, preto sa rozhodol celý videoklip natočiť mobilom a z poskladaných záberov zostrihať jedno video. „Uvedomil som si, že dnes sa drvivá väčšina obsahu točí na výšku a na telefón. Rozhodol som sa preto pre formát troch na výšku postavených záberov vedľa seba, točených telefónom. Žiadne komplikované kompozície, žiadna dokonalá stabilizácia,“ vysvetľuje mladý tanečník s tým, že pre to, aby bol obraz divácky zaujímavý, pripravili k tomu určité momenty, deje a udalosti. V klipe tiež môžu diváci zazrieť niekoľko známych lokalít, zo Žiaru i mimo neho.

„Každá chvíľa je mi vzácna, unikátna a krásna. Som maliar svojho života, čo maľuje do plátna.“

Zlatý Lev – Maličkosti

Natočili viac než 670 záberov s celkovou dĺžkou vyše troch hodín

Samotné natáčanie prebiehalo podľa umelcov v pozitívnom duchu a trvalo dva dni. „Počas natáčania sme stretávali množstvo ľudí, ktorí sa k nám pridávali. Robili sme srandy, natáčali sa navzájom, bavili sme sa a smiali,“ vysvetľuje Bios a dodáva, že sem-tam musel udržiavať morálku, aby sa všetko stihlo. „Ale inak to bol deň plný spontánnych nápadov,“ hovorí s úsmevom.  

V druhý deň natáčania sa účinkujúci presúvali po známych žiarskych lokalitách. „Začali sme na Hviezdoslavovej ulici. Stretli sme sa tam s jednou skupinkou ľudí, potom s druhou. Neskôr prišli ich kamaráti a postupne sme sa posúvali smerom hore, na námestie. Tam sa k nám pripojili ďalší ľudia. Ako sme tak postupovali smerom na ihrisko na Etape, postupne sa naša skupina rozrastala,“ vysvetľuje Bios s tým, že na Etape natáčali zábery pár detí s rodičmi, ako všetci spolu tancujú a bavia sa. Aby bola atmosféra ešte viac umocnená, tak si na miesto natáčania priniesli veľký reproduktor s mikrofónom. Miesto pár detí, ako si pôvodne mysleli, sa nakoniec natáčania videoklipu zúčastnilo niečo cez 40 detí.

„A tak sme tam vytvorili obrovskú párty s veľkým počtom detí. Strávili sme na ihrisku asi 3 hodiny, počas ktorých sme tancovali, bavili sa, skákali saltá, rozprávali sa s deťmi,“ dodáva Bios. Keďže natáčanie trvalo niekoľko hodín, o občerstvenie sa postarala žiarska pizzeria, ktorá deťom zabezpečila pätnásť druhov pizze. Všetky tieto zábery, vrátane pizze a ihriskovej diskotéky, môžu diváci podľa jeho slov takisto nájsť v klipe. Ako priznáva tanečník, samotné natáčanie klipu nakoniec vypálilo až takým smerom, že sa z neho stal celodenný program pre všetkých zúčastnených. „Nejde o klip, ani o natáčanie. Aj keby sme vynechali tento celý segment, vytvorili sme pre niekoľko desiatok detí a mladých ľudí celodenný zábavný program po celom našom meste, kde nám mohli odprezentovať, ukázať, čo vedia, spoznať nových ľudí a stráviť deň v úžasnom kolektíve.“

Spoznávate tieto miesta? Klip točili v Žiari i vo Zvolene

Umelcov sme sa tiež opýtali, kde všade sa klip natáčal a na základe čoho si vyberali jednotlivé lokality. „Základom bolo, aby vybraná lokalita bola pekná, zaujímavá, no zároveň úplne bežná. Napríklad lavička pod panelákom, kde tety z vchodu zasadili nádherné kvietky. Zdanlivo obyčajné miesto, okolo ktorého prechádzate denne ale málokedy si uvedomíte, aké je to miesto krásne,“ vysvetľuje Bios s tým, že sa pri natáčaní snažili o to, aby boli zábery kontrastné.

„Jeden deň sme išli do Zvolena ako malá partia dospelých na luxusnom aute, za ktoré vďačíme nášmu partnerovi prenajomamerickychaut.sk, dali sme si drahý fastfood, behali sme po obchodnom dome a obecne sa snažili o zábery menšej komunity, ale vo veľkom meste. Na druhy deň sme ako kontrast k tomu natáčali v žiari, kde šlo o znázornenie veľkej komunity, ale v menšom meste. Sedeli sme na lavičkách, hrali karty na schodoch, hrali basketbal na námestí či tancovali na ihrisku. A namiesto dospelých tu účinkovali primárne deti,“ vysvetľuje Bios. Natáčanie videoklipu podľa jeho slov nieslo aj peknú myšlienku, a to pomôcť bezbranným zvieratkám, konkrétne mačkám.

„Musím rozhodne spomenúť ešte Mačaciu kaviareň vo Zvolene, v ktorej je natočený celý jeden blok videoklipu. Rozhodli sme sa naším projektom podporiť a pomôcť aj zvieratkám. Sám mám doma dve zachránené mačičky a práve tie mi dokážu dať neskutočne mnoho lásky. Pri počúvaní skladby a premýšľaní lokácií som mal jasno. Mačičky – tak bežné stvorenia, ale tak krásne a vďačné, ktoré sú však často ľuďmi nepochopené a nepovšimnuté,“ vysvetľuje tanečník.

Videoklip, ktorý si musíte pozrieť aspoň trikrát

Jedinečnosť a výnimočnosť tohto projektu, ktorý mladí žiarski umelci zhmotnili do takmer päťminútového videoklipu, spočíva podľa Biosa v tom, že 90 % záberov z neho je spontánnych, bez prípravy či pevného scenára. „Je to videoklip, ktorý si musíte pozrieť aspoň trikrát, aby ste si pozreli všetko, čo je v ňom natočené. Je to jedinečný koncept, po každej svojej stránke. Je točený na výšku telefónom, bez snahy o umelecké zábery, nemá žiadne farebné korekcie ani žiadnu stabilizáciu,“ vysvetľuje jedinečnosť klipu jeho tvorca. Ako sme už spomínali vyššie, dohromady na mobil natočili viac ako 670 záberov s celkovou dĺžkou viac než 3 hodiny, pričom každý záber bol unikátny a každý obsahoval niečo iné. „Vybrať tie správne zábery bolo obzvlášť náročné a pre mňa aj dosť bolestivé, keď som toľko skvelých momentov musel dávať bokom,“ vysvetľuje Bios a ďalej približuje tvorbu takéhoto videoklipu, ktorý strihal niekoľko desiatok hodín.

„Nie je to ako točiť bežný videoklip, kde máte pod sebou 7x tú istú scénu a len vyberáte, ktorý pokus bol lepší. Každú jednu sekundu bolo treba zvlášť pozrieť, potriediť podľa obsahu a pustiť v hudbe, či sa k nej hodí. Ďalej sme museli prísť na spôsob, ako dať vedľa seba 3 zábery tak, aby to nebolo rušivé. V každej sekunde piesne sme skúšali a hľadali správnu trojicu záberov. Aby tam nebolo veľa objektov naraz, aby sa nerušili pohyby kamery v jednotlivých záberoch, aby to sedelo farebne a pod. Nehovoriac o tom, že tie zábery sa neustále prepínajú, sú 3 vedľa seba a musí sa to diať tak, aby to divák neregistroval ako chybu, aby to prepínanie nebolo tak ostré alebo tam nebol veľký skok v zábere. Takže nešlo len o to, aké 3 zábery sú práve na obraze, ale aj za aké sa budú meniť. Pre enormné množstvo dát to už nezvládal ani môj počítač a keď som si chcel pozrieť postrihanú pasáž, musel som ju zvlášť vyrenderovať. Celková dĺžka postprodukcie zabrala bezmála viac než 100 hodín,“ dodáva Bios. 

A aké sú ich ďalšie plány? „Spolupracujeme na viacerých spoločných projektoch, vrátane tanečnej školy Planéta Pohybu, takže o nové veci rozhodne nebude núdza,“ hovorí s úsmevom Michal. „Čo sa týka hudobnej stránky, v blízkej dobe ma čakajú dve zaujímavé spolupráce s jedným umelcom z česko-slovenskej reggae scény. V jednej skladbe budem hosťovať ja jemu a v ďalšej zase on mne. Naša spoločná vec bude, dokonca, aj súčasťou jeho nového albumu, takže sa už na to veľmi teším!“ dodáva Zlatý Lev na záver.

Videoklip, spolu s piesňou Maličkosti, si môžete pozrieť na internetovom kanáli Youtube i na Facebookovej stránke oboch interpretov.

(šov)
Foto: archív Planéta Pohybu

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie