Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kedy a ako pestovať papriku? Nezabudnite na pravidlo 50/30. Inak budete žať len trpké slzy

17.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/yuris). Kedy a ako zasadiť papriku do záhrady a čo robiť, aby mala veľa plodov? Papriky z vlastného kríka sú snom mnohých záhradkárov. Existuje však názor, že ide o ťažko pestovateľnú a rozmarnú rastlinu. Je dôležité sa o sadenice správne starať. Kedy a ako zasadiť papriku do záhrady a […]
Menej ako 1 min. min.

17.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/yuris).

Kedy a ako zasadiť papriku do záhrady a čo robiť, aby mala veľa plodov? Papriky z vlastného kríka sú snom mnohých záhradkárov. Existuje však názor, že ide o ťažko pestovateľnú a rozmarnú rastlinu. Je dôležité sa o sadenice správne starať.

Kedy a ako zasadiť papriku do záhrady a čo robiť, aby mala veľa plodov?
Foto: shutterstock/yuris

Papriku si môžete dopestovať v záhrade alebo aj v črepníku, a to ako zo sadeničiek, tak aj z priesad. Na vlastnú prípravu sadeníc je už trochu neskoro, keďže semená sa vysievajú koncom februára a v marci. Ak ste nestihli pripraviť plodiny včas, sadenice ľahko zoženiete v záhradkárskych predajniach. Kedy a ako pestovať papriku?

Kedy a ako zasadiť papriku zo semien do zeme? Predtým, ako chytíte lopatu, skontrolujte si teplomer

Najlepšie je začať s výsadbou papriky, keď je pôda dostatočne teplá, t. j. po „troch zamrznutých“ a po skončení posledných jarných mrazov. Tento dátum zvyčajne pripadá na koniec mája a začiatok júna. Potom sú teploty v noci a ráno dostatočne vysoké, aby semenáčikom nehrozilo zamrznutie.

Dôležité je, že sadenica by mala vyprodukovať približne 6 listov predtým, ako pôjde do záhrady. Pôda by mala byť teplá, priepustná, úrodná a mierne kyslá.

Ako pestovať papriku? Dodržiavajte vhodné rozostupy podľa pravidla 50/30: 50 cm medzi riadkami a 30 cm medzi jednotlivými sadenicami v riadkoch. Zasaďte ich do jamiek v rovnakej hĺbke, v akej boli v nádobách.

Sadenice však vopred otužte tak, že sadenice každý deň beriete vonku na 2 týždne, pričom postupne každý deň predlžujte dobu pobytu, počnúc 15 minútami. Po výsadbe papriky prikryte pôdu okolo agrotextíliou alebo mulčom, aby ste rastliny ochránili pred teplotnými zmenami.

Kedy a ako zasadiť papriku do záhrady a čo robiť, aby mala veľa plodov?
Foto: shutterstock/Alekskan12

Ako dosiahnuť, aby paprika mala veľa úrody? S týmto trikom zožnete skvelú úrodu

Aby paprika priniesla úrodu a dozrela, je rozhodujúce miesto. Potrebuje teplo a slnko, ako aj ochranu pred vetrom. Dôležité je aj prihnojovanie a pravidelné odstraňovanie buriny a bočných výhonkov paprík. Papriky sa oplatí prihnojovať raz týždenne a zmesi by mali poskytovať predovšetkým dusík, fosfor, draslík a horčík. Skvele poslúži žihľavový alebo banánové hnojivo. Pred výsadbou je dobré zakopať niekoľko banánových šupiek.

Papriku pravidelne zalievajte, najmä v horúcich dňoch a počas sucha, no pamätajte na to, aby ste ju nepreliali, pretože táto rastlina neznáša prebytočnú vodu. V lete zalievajte približne každé 2-3 dni, pričom vopred skontrolujte stav pôdy. Mala by byť mierne vlhká.

V polovici augusta nezabudnite na kľúčový postup, toping, teda odstránenie rastového hrotu cca 30-40 dní pred plánovaným zberom. Papriky vďaka tomu prenesú všetku energiu do plodov, nie do ďalších kvetov, čiže úroda bude väčšia a rýchlejšie dozrie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Paradajky ako sen? Zakopte ich do zeme a tešte sa z úrody

Žihľavové hnojivo je spásou každého záhradníka. Paradajky a ruže po ňom krásne rastú

The post Kedy a ako pestovať papriku? Nezabudnite na pravidlo 50/30. Inak budete žať len trpké slzy appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie